Zamknij

Matcha zawiera więcej kofeiny niż kawa? Pobudza i zwiększa koncentrację

17.05.2022
Aktualizacja: 17.05.2022 12:55
Matcha zawiera dużą dawkę kofeiny
fot. Schutterstock

Matcha to tradycyjna japońska herbata. Jej sproszkowana forma powoduje, że zaparza się ją odmiennie niż inne zielone herbaty. Uznawana jest za niezwykle zdrowy napój, a jedną z jej właściwości jest działanie pobudzające.

Japończycy są znani z produktów, które mają korzystny wpływ na zdrowie – być może właśnie w nich tkwi sekret ich długowieczności. Jednym z takich napojów jest matcha, japońska sproszkowana herbata, która tak naprawdę dotarła do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Matcha jest używana do tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej.

Co to jest matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z rośliny Camellia sinensis, która uprawiana jest głównie w Japonii. Ze względu na sposób uprawy (krzewy są przed zbiorem osłaniane przed słońcem) matcha zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów) – związków chroniących przed uszkodzeniami komórek organizmu, które mogą prowadzić do chorób, w tym nowotworowych. Przypisuje się jej też sporo prozdrowotnych właściwości, w tym wspomaganie odporności czy obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Co ciekawe, zawartość kofeiny w matchy jest również wyższa niż w innych odmianach zielonej herbaty.

Jakie działanie ma kofeina?

Kofeina to substancja naturalnie występująca w herbacie, kawie i czekoladzie, która działa na organizm jak środek pobudzający. Stymulujące właściwości kofeiny polegają na tym, że wyzwala ona aktywność w centralnym układzie nerwowym, co powoduje przypływ energii i zwiększenie uważności.

Napoje z kofeiną, takie jak matcha, pobudzają organizmu i zwiększają koncentrację. Regularne spożywanie kofeiny może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wielu chorób, takich jak udar mózgu, choroby serca i niektóre nowotwory. Ale zbyt duża jej ilość może być też szkodliwa.

Chociaż nie ma standardowych zaleceń dotyczących spożycia kofeiny, większość ekspertów sugeruje, że dorośli nie powinni spożywać więcej niż 400 mg kofeiny dziennie, aby uniknąć ewentualnych negatywnych skutków zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że każdy człowiek ma inną tolerancję tej substancji, więc inna jej ilość będzie dla niego korzystna.

Jak dużo kofeiny jest w matchy?

Zawartość kofeiny w matchy może się różnić w zależności od rodzaju liści, ilości proszku użytego do przygotowania herbaty i czasu parzenia. Ogólnie rzecz biorąc, matcha zawiera 19-44 mg kofeiny na gram. Typowa porcja matchy to 2-4 gramy (½-1 łyżeczka) i zawiera ona 38-176 mg kofeiny.

Dla porównania, ziarna kawy zawierają 10-12 mg kofeiny na gram. Filiżanka o pojemności 240 ml z 10 gramami kawy ma około 100 mg kofeiny. Porcja herbaty matcha może więc mieć wyższą zawartość kofeiny niż porcja kawy, ale wszystko zależy od ilości użytego proszku, jego świeżości i sposobu parzenia.

Czy matcha ma więcej kofeiny niż zwykła zielona herbata?

Matcha zawiera więcej kofeiny niż zwykła zielona herbata. Szacuje się, że jedna filiżanka (240 ml) zielonej herbaty zawiera około 30 mg kofeiny. Porcja matchy przygotowana z 2-4 gramów proszku może zawierać nawet 38-176 mg kofeiny.

Naukowcy sugerują jednak, że zawartość kofeiny w zielonej herbacie różni się w zależności od jej rodzaju, świeżości i czasu parzenia. Jednak ze swoimi 19-44 mg kofeiny na gram matcha wciąż zawiera jej więcej niż większość zwykłych zielonych herbat.

Jak przygotować herbatę matcha i matcha latte?

Do zaparzenia filiżanki herbaty matcha potrzebny jest proszek matcha, kubek lub filiżanka, gorąca woda i bambusowa trzepaczka do herbaty lub po prostu zwykła trzepaczka. Można też użyć sitka o małych oczkach lub sitka do herbaty. Jak przygotować kubek (lub filiżankę) matchy?

  • Wsyp 2-4 gramy (½-1 łyżeczkę) proszku matcha do sitka do herbaty lub sitka z małymi oczkami. Przesiej matchę do kubka, aby zapobiec zbryleniu.
  • Wlej niewielką ilość gorącej wody do proszku i ubijaj go w wodzie trzepaczką, aż spieni się na wierzchu.
  • Dodaj resztę gorącej wody.

Z proszku matcha można też przygotować w domu matcha latte. Po ubiciu matchy z odrobiną gorącej wody dodaj do niej spienione wcześniej dowolne mleko. Możesz osłodzić napój syropem klonowym, miodem lub brązowym cukrem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Healthline