Masło z orzeszków ziemnych to doskonały produkt dla chorych na cukrzycę

29.02.2020
Aktualizacja: 29.02.2020 18:05
Masło orzechowe a cukrzyca typu 2
fot. Shutterstock

Jakie właściwości zdrowotne ma masło z orzechów ziemnych? Dlaczego jest ono polecane chorym na cukrzycę typu 2? Co kryją w sobie orzechy i migdały?

Masło z orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca czy migdałów ma wiele cennych składników niezbędnych dla zmagającego się z cukrzycą organizmu. Jest nie tylko zdrowe, smaczne, pożywne, ale przyczynia się też do wyrównania poposiłkowego stężenia glukozy we krwi – uważają eksperci z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka (GCZD) w Katowicach. I dlatego ten produkt wszedł na stałe do szpitalnego menu. To kolejna nietypowa nowinka w tej placówce – od zeszłego roku dzieci dostają tam też gorzką czekoladę.

Masło orzechowe spożywane przez pacjentów szpitala jest wysokiej jakości, bez dodatku soli, oleju palmowego czy cukru, zawiera 100 proc. orzechów ziemnych. Dzieci mogą nim smarować kanapki lub spożywać jako dodatek do serka twarogowego, kefiru, maślanki czy jogurtu naturalnego.

Dlaczego warto jeść masło z orzechów ziemnych i nie tylko?

– Korzyści ze spożywania orzechów ziemnych i masła orzechowego przez osoby chorujące na cukrzycę potwierdzają wyniki kilku niezależnych badań z ostatnich lat. Są one nie tylko smaczne i pożywne, ale mają też konkretny, pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie naszych pacjentów. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła dziennie dla osoby dorosłej – wyjaśniła prof. Przemysława Jarosz-Chobot, kierownik Oddziału Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii GCZD.

Badania te wykazały, że włączenie do diety orzechów arachidowych, migdałów czy nasion słonecznika może prowadzić do poprawy glikemii na czczo i poposiłkowego stężenia glukozy we krwi po spożytym posiłku u chorych na cukrzycę typu 2. Te obserwacje były zbieżne z wynikami przeprowadzonego kilka lat wcześniej badania z udziałem dorosłych chorych na cukrzycę typu 2, którzy włączyli 46 g orzechów do swojego codziennego planu posiłków przygotowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne.

W innym badaniu obejmującym grupę ponad 80 tys. kobiet obserwowanych przez 16 lat, wykazano, że spożycie masła z orzechów arachidowych co najmniej 5 razy w tygodniu w ilości minimum 140 g tygodniowo wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy u kobiet.

Co zawierają w sobie orzechy i migdały?

Niezależnie od pozytywnego wpływu na poposiłkowe stężenie cukru we krwi, orzechy, migdały i inne nasiona są zalecane jako stały element zdrowego żywienia – oczywiście w umiarkowanej ilości i bez dodatku soli oraz cukru. Istotnie hamują one postęp procesów miażdżycowych w naczyniach, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, nowotworów oraz opóźniają proces starzenia organizmu człowieka.

Orzechy ziemne zawierają sporo białka roślinnego, przyczyniającego się do budowania masy mięśniowej, oraz dużą ilość witaminy B3 (PP). Są też bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają błonnik pokarmowy, witaminy, fitosterole oraz składniki mineralne m.in. potas i magnez. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Źródło: PAP