Zamknij

Mango to "owoc bogów". Jak jeść mango?

23.11.2020
Aktualizacja: 23.11.2020 15:25
Mango
fot. Shutterstock

Mango nazywane jest "owocem bogów". Prozdrowotną sławę zawdzięcza bogactwu witaminy C i kwasu foliowego. Dowiedz się więcej.

Mango zabójczo pachnie. W Polsce znaleźć je można w kosmetykach, jogurtach, lodach, a nawet w piwie, ale mało kto wie, jak jeść mango na surowo. Sprawdzamy wartości odżywcze mango oraz najlepsze przepisy kulinarne.

Mango owoc - wartości odżywcze

Mango to duży, soczysty owoc z twardą pestką. Uprawiane jest głównie w Indiach, Pakistanie, na Filipinach oraz w Bangladeszu. W zależności od odmiany dojrzałe mango może być zielone, żółte, czerwone, a nawet fioletowe.

Mango to cenne źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C (67% dziennego zapotrzebowania w 100g miąższu), miedzi (20% dziennego zapotrzebowania) i kwasu foliowego (18% dziennego zapotrzebowania). Mango to także bogactwo witaminy B6 (11,6%), witaminy A (10%) oraz witaminy E (9,7%).

Wartości odżywcze zawarte w mango wspierają odporność organizmu, chronią wzrok oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

Zobacz takżeBomba witaminowa. To najlepsze źródła witamin [Galeria]

Mango owoc - jak jeść

Mango spożywamy po dokładnym umyciu, obraniu ze skórki i usunięciu pestki. Kwaśne okazy serwowane są na wytrawno - z solą, chilli lub sosem sojowym. Wchodzą w skład sosu chutney.

Na słodko miąższ podawany jest z maślanką i cukrem, jest składnikiem curry, może być podstawą dżemu, dobrze komponuje się z musli i granolą. Słodkie mango znaleźć można również w sokach, lodach i rozmaitych deserach.

Natomiast młode liście mango można dodać do sałatki.

Mango - na zmarszczki

Zgodnie z najnowszymi badaniami, regularne spożywanie mango wiąże się z widocznym spłyceniem zmarszczek. I są na to twarde dowody.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego w 2020 roku wykazało, że spożywanie pół filiżanki Ataulfo - meksykańskiej odmiany mango - cztery razy w tygodniu, redukuje zmarszczki u kobiet po menopauzie o 23%, a efekty widoczne są już po dwóch miesiącach.

Ważne: spożywanie półtorej filiżanki mango powodowało efekt odwrotny! Naukowcy spekulują, że może to być związane z zawartością cukru.

Wyniki opublikowano w "Nurtitiens".

Mango - alergia

Na koniec ważna informacja dla alergików. Kontakt z mango może powodować alergię skórną, a w skrajnych przypadkach prowadzić do śmiertelnie niebezpiecznego wstrząsu anafilaktycznego.

Za reakcję alergiczną na mango odpowiada urushiol, czyli alergen zawarty w tzw. trujących bluszczach. Co ciekawe, alergia kontaktowa na mango nie przekłada się na alergię pokarmową.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: healthline.com, medicalxpress.com