Zamknij

Nie tylko sok z malin. Jakie zalety zdrowotne mają świeże maliny?

06.07.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 15:15
Maliny - właściwości odżywcze, kalorie
fot. Shutterstock

Maliny warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale również dlatego, że mają bardzo dobry wpływ na niemal cały organizm. O leczniczym działaniu soku z malin, który obniża gorączkę, słyszał chyba każdy. Ale lista prozdrowotnych zalet tych owoców jest o wiele dłuższa.

  1. Jakie wartości odżywcze mają maliny?
  2. Które zalety zdrowotne malin są najcenniejsze?
  3. Czy liście malin też są korzystne dla zdrowia?
  4. Ile kalorii mają maliny?
  5. Jak jeść maliny?

Maliny to jedna z najstarszych znanych owoców – pierwsze pisemne wzmianki o nich pochodzą z 300 r. p.n.e. i już wtedy wykorzystywano je w celach leczniczych. Wiemy też jednak, że dzikie maliny były zbierane już przez koczownicze plemiona z epoki kamienia. Dziś maliny są uprawiane w ponad kilkuset odmianach, a Polska jest jednym z czołowych ich producentów na świecie. Najbardziej znanym gatunkiem jest malina właściwa (Rubus idaeus L.) – ma piękną czerwoną barwę i intensywny smak.

Jakie wartości odżywcze mają maliny?

Maliny mają bardzo dużą zawartość błonnika – w 100 g jest aż 6,7 g błonnika, co pokrywa aż 1/6 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, podobnie jak błonnik, mają zawarte w tych owocach pektyny i substancje śluzowate. W malinach jest także wiele cennych witamin i składników mineralnych:

  • witamina C
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B6 i kwas foliowy
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina K
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • mangan.

Warto pamiętać, że zawartość witaminy C w owocach jest zmienna i zależy od odmiany.

Które zalety zdrowotne malin są najcenniejsze?

Ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych maliny mają też sporo korzystnych działań niemal na cały organizm:

  • regulują pracę przewodu pokarmowego
  • mają właściwości przeciwnowotworowe
  • działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, więc pomagają przy leczeniu przeziębień
  • poprawiają odporność
  • chronią przed chorobami układu krążenia
  • pomagają w walce z anemią
  • pozytywnie działają na wzrok
  • poprawiają samopoczucie
  • mogą wspierać płodność (dzięki zawartości manganu).

Nowe badania naukowe donoszą o zawartym w malinach ketonie, który prawdopodobnie może mieć pozytywny wpływ w leczeniu nadwagi i otyłości. Badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że keton ten może hamować wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej. Niestety, badań jest jeszcze zbyt mało, aby uznać keton malinowy za skuteczną broń w walce z nadwagą i otyłością.

Czy liście malin też są korzystne dla zdrowia?

Podczas leczenia przeziębień i innych infekcji równie dobrze jak owoce sprawdzają się też liście malin. Napar z nich jest nie tylko doskonałym lekiem napotnym, ale sprawdza się również przy dolegliwościach żołądkowych. Zawarte w liściach garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Napar z liści malin jest też polecany do płukania jamy ustnej i gardła. Co ciekawe, liście maliny mają wyższą zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) niż owoce.

Ile kalorii mają maliny?

Maliny to owoce niskokaloryczne. 100 g malin zawiera zaledwie 33 kcal. To dobra wiadomość dla osób na dietach odchudzających oraz dbających o linię.

Jak jeść maliny?

Maliny najlepiej jeść na surowo, powinny być jak najświeższe i dojrzałe – takie są najbardziej wartościowe i mają najwięcej antyoksydantów (antyutleniaczy). Mogą być dodatkiem do koktajli mlecznych, deserów czy ciast.

Ponieważ jednak sezon na świeże maliny trwa tylko latem, warto je mrozić (ten proces nie niszczy w malinach witaminy C). Z dojrzałych malin można też przygotowywać przetwory: syrop malinowy, dżemy, konfitury, marmolady. Owoce można też suszyć, podobnie jak młode liście malin, które można dodawać do naparów lub stworzyć własną mieszankę zastępującą herbatę.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Ncez.pzh.gov.pl / Dietetycy.org.pl