Lucuma, czyli "Złoto Inków". Zdrowsza alternatywa dla cukru?

Monika Piorun
24.02.2017 14:00
Lucuma, czyli "Złoto Inków". Zdrowsza alternatywa dla cukru?
fot. Lucuma - nowy zamiennik cukru

Pouteria lucuma, zwana z angielska eggfruit, ma smak karmelu lub syropu klonowego. W sproszkowanej formie może stanowić wspaniały zamiennik cukru. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Nie tylko stewia może być uznawana za naturalny substytut cukru, który w świetle ostatnich wyników badań naukowych zdaje się być dla naszego organizmu dużo bardziej szkodliwy niż tłuszcz.

Zobacz także

W Ameryce Południowej w okolicach Peru, Chile lub Ekwadoru od wieków docenia się wyjątkowe właściwości lucumy.

Nieco egzotyczny dla nas owoc z wyglądu przypomina nieco awokado, choć wewnątrz ma pomarańczowy kolor a w środku skrywa jaskrawy miąższ. Choć w Europie można go spotkać w krajach śródziemnomorskich (głównie w Hiszpanii i Portugalii), to w Polsce stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że proszek z tej rośliny może z powodzeniem zastępować cukier, od którego jest znacznie zdrowszy. Niestety, nawet jeśli spotykamy lucumę na działach ze zdrową żywnością, to większość z nas nie ma pojęcia "z czym to się je". Warto więc sprawdzić, na czym polegają wyjątkowe właściwości tego owocu.

Eggfruit, czyli owoc-jajko

Niezwykły smak lucumy (zwanej też lucmo) doceniali zarówno Inkowie, jaki i żyjący nieco wcześniej lud Mochica, zamieszkujący trudne do uprawy tereny u podnóża Andów.

Ze względu na to, że wewnątrz roślina ta ma żółto-pomarańczowy kolor, przypomina nieco ugotowane żółtko, dlatego Amerykanie zaczęli określać ją mianem "eggfruit", czyli owocem-jajkiem. Przez lata nazywano ją też "Złotem Inków".

Zobacz także

Choć może się nam to wydawać nieprawdopodobne, to jednak przewodnicy oprowadzający Europejczyków po Peru mają w zwyczaju opowiadać turystom, że smak lucumy wśród rdzennych mieszkańców tych terenów ma więcej wielbicieli niż w przypadku zwolenników truskawek, wanilii a nawet... czekolady! 

W Ameryce Południowej proszek z wysuszonego "eggfruta" stosowany jest powszechnie jako dodatek do lodów, deserów, koktajli a nawet potraw na gorąco. 

W ostatnich latach, na fali popularności tzw. superfood, dietetycy na całym świecie zaczęli polecać proszek z lucumy jako naturalny zamiennik cukru. Okazuje się, że eksperci mają sporo racji. Dlaczego?

Superfood Inków

Ze względu na niski indeks glikemiczny lucuma może być stosowana zarówno przez diabetyków, jak i osoby, które mają problem z wahaniem poziomu cukru we krwi. Choć w smaku przypomina nieco karmel o lekko orzechowym aromacie, to w rzeczywistości proszek z tej rośliny jest o połowę mniej słodszy od zwykłego cukru, ale ma za to zdecydowanie więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Zobacz także

Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych oraz beta-karotenu, witamin z grupy Bwitaminy Cżelazawapniapotasu oraz wartościowego, roślinnego białka i błonnika.

Inkowie używali go nawet do posypywania ran, ponieważ świetnie przyspiesza ich gojenie. Wzmacnia też zęby, włosy i paznokcie a nawet ma wpływ na wzmocnienie naszych kości i regenerację mięśni.

Jeśli posłodzimy nim dowolną potrawę lub napój, będziemy się czuć nasyceni dużo szybciej niż po spożyciu tradycyjnych słodzików lub standardowych kostek cukru. Zawdzięczamy to temu, że lucuma ma pozytywny wpływ na regulowanie pracy układu trawiennego oraz jelit.

Wyniki badań naukowych potwierdzają, że egzotyczny owoc-jajko ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów opóźnia tempo starzenia się organizmu. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz hormonów płciowych. Ma właściwości uspokajające, przeciwzapalne, i antyseptyczne, dzięki czemu wzmacnia układ odporności oraz poprawia ogólną kondycję naszego organizmu. Ułatwia też detoks i pozbywanie się nadmiaru metali ciężkich lub zanieczyszczeń, dlatego pomaga w odchudzaniu i w utrzymywaniu prawidłowej sylwetki.

Niestety w Polsce bardzo rzadko można spotkać lucumę na sklepowych półkach. Częściej występuje w formie sproszkowanej na działach ze zdrową żywnością. W zależności od pojemności, jedno opakowanie kosztuje około 18-35 zł. Warto spróbować jej poszukać i przekonać się, dlaczego Inkowie uważali eggfruit za swoje złoto.

eggfruit

fot. AgReach, pichelp.com, Licence Commercial 

Zagłosuj

Których produktów używasz najczęściej do słodzenia?

Liczba głosów:

____

Redakcja radiozet.pl/π