Lubisz słodkie napoje? Naukowcy ostrzegają

18.10.2019
Aktualizacja: 18.10.2019 16:46
Lubisz słodkie napoje? Naukowcy ostrzegają
fot. Shutterstock

Większości z nas wydaje się, że wystarczy ograniczyć ilość słodyczy w codziennej diecie, by uchronić się przed rozwojem otyłości, cukrzycy i innych chorób. Tymczasem często zapominamy o cukrze, a który wypijamy w ciągu dnia. 

Tyjesz od napojów, a nie od jedzenia. Czego nie warto pić?

Zgodnie z nowym badaniem na myszach wpływ dodanej sacharozy na spożycie kalorii i masę ciała zależy od tego, czy jest ona w postaci płynnej, czy stałej. Jeśli wyniki przekładają się na ludzi, mogłoby to sugerować, że otyłość powodowana cukrem pochodzi głównie od dosładzanych napojów.

– Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii i Chin podawał myszom cukier w napoju lub jedzeniu przez 8 tygodni, a następnie porównał wyniki. W obu grupach dodany cukier stanowił 73% kalorii. „Spożycie napojów słodzonych cukrem to jedna z przyczyn otyłości i badaliśmy, czy stała lub płynna postać cukru miała różny wpływ na masę ciała myszy” – poinformował starszy autor John R. Speakman, profesor na Uniwersytecie w Aberdeen w Wielkiej Brytanii.

Naukowcy monitorowali masę ciała myszy, poziom tkanki tłuszczowej, spożycie kalorii i wydatek energetyczny. Sprawdzili również odpowiedź na glukozę i insulinę, aby ocenić, jak bardzo zwierzęta zbliżyły się do rozwoju cukrzycy.

Myszy, które dostawały sacharozę w wodzie do picia, dostarczały więcej kalorii, przybierały na wadze i zwiększał się ich poziom tkanki tłuszczowej. Te myszy, które miały taki sam poziom dodanej sacharozy w granulkach pokarmu, ale piły zwykłą wodę, były szczuplejsze i miały zdrowszy metabolizm niż te, które piły wodę z płynną sacharozą.

Myszy, których poziom tkanki tłuszczowej zwiększył się w wyniku picia płynnej sacharozy, rozwinęły również niższą tolerancję na glukozę i wrażliwość na insulinę, które są markerami podwyższonego ryzyka cukrzycy. Jednak autorzy łączą te niekorzystne markery metaboliczne ze wzrostem tkanki tłuszczowej, a nie bezpośrednio z wyższym spożyciem sacharozy.

Odkrycia mogą wyjaśnić, dlaczego wcześniejsze badania nad zwiększeniem ilości sacharozy w diecie myszy nie wykazały znaczącego wpływu na spożycie kalorii i masę ciała. W tamtych badaniach wprowadzili myszom dietę zawierającą tylko 30 procent sacharozy i dostarczali ją tylko w postaci stałej. Obecne wyniki pokazują, że myszy otrzymujące płynną sacharozę spożywały więcej kalorii niż w przypadku tego samego składu makroskładników odżywczych, ale w postaci stałej. Zespół sugeruje również, że odkrycia wskazują na istotność postaci płynnej.

Wiele badań na ludziach ujawniło związek między napojami słodzonymi cukrem a całkowitym spożyciem kalorii. To sugeruje, że kiedy ludzie spożywają więcej węglowodanów w postaci płynnej, nie kompensują tego poprzez zmniejszenie ilości spożywanej w postaci stałej.

Chociaż nowe odkrycia wykazały, że spożycie pokarmów stałych uległo pewnemu zmniejszeniu w wyniku spożycia wody wzbogaconej w sacharozę, zmniejszenie było niewystarczające do zrównoważenia zwiększonego spożycia kalorii z płynnej sacharozy. Dane te potwierdzają zatem sugerowaną rolę napojów słodzonych cukrem w rozwoju otyłości indukowanej dietą i insulinooporności.

Warto jednak zauważyć, że ilość sacharozy w wodzie myszy była znacznie wyższa niż ta obecna w wielu napojach słodzonych cukrem, które piją ludzie. Ta woda zawierała 50 procent cukru, co stanowi pięciokrotność ilości w średnim napoju typu cola i dwukrotnie więcej niż w wielu koktajlach mlecznych.

Słodkie napoje: czego nie warto pić?

Jogurt pitny

Nie każdy jogurt pitny jest zdrowy – część z nich zawiera duże ilości cukru. Niektóre 400-mililitrowe opakowania mogą dostarczać nawet 360 kalorii i 45 g cukru. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie naturalnego jogurtu ze świeżymi owocami.

Przeczytaj: Jogurty mogą mieć więcej cukru niż... Coca-Cola! Które z nich są najsłodsze? 

Tonik

375 ml toniku może dostarczyć nawet 124 kalorie i 32 g cukru. 

Herbatka przeczyszczająca

Długotrwałe stosowanie środków przeczyszczających może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, a nawet chorób. 

Herbaty butelkowane

Pewnie badanie wykazało, że musisz wypić 20 butelek kupionej w sklepie herbaty, aby otrzymać taką samą ilość przeciwutleniaczy, jaka jest obecna w jednym kubku tradycyjnej herbaty parzonej w domu. Poza tym większość herbat w butelkach ma brązowy odcień dzięki zabarwieniu ich karmelem (zamiast prawdziwej herbaty) i jest wypełniona większą ilością cukru niż niektóre ciasteczka.

Kawa w dużych ilościach

Kawa rodzi wiele kontrowersji, dotyczących przede wszystkim tego, czy jest zdrowa. Tymczasem chodzi przede wszystkim o ilość wypitej kawy. Filiżanka kawy lub dwie mogą dobrze wpłynąć na twój organizm, zastanów się dwa razy przed zamianą ich na kawę w dużych kubkach. Powód: może to spowodować kruchość kości. Osoba dorosła może bezpiecznie spożywać do 400 miligramów kofeiny dziennie (co jest tożsame z czterema filiżankami kawy), ale picie większych ilości może powodować wydalanie wapnia, co z czasem może prowadzić do osteoporozy. Unikanie nadmiaru kofeiny pomaga również zapobiegać niekomfortowym objawom odstawienia, takim jak bezsenność, bóle głowy i drażliwość.

Napoje dietetyczne

Prawie wszystkie popularne napoje gazowane zawierają aspartam, sztuczny środek słodzący, który początkowo opracowano w celu wspomagania odchudzania, ale stwierdzono, że działa odwrotnie.

Substytuty cukru, takie jak aspartam, są zaprojektowane w celu wspomagania odchudzania i zmniejszenia częstości występowania zespołu metabolicznego, ale wiele badań klinicznych i epidemiologicznych sugeruje, że te produkty nie działają zbyt dobrze i mogą w istocie pogorszyć sytuację.

Mleko odtłuszczone

Chociaż odtłuszczone mleko może zawierać skromną liczbę kalorii, to pamiętaj, że wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczach. To oznacza, że nie uzyskasz wszystkich korzyści ze składników odżywczych wymienionych na pudełku z płatkami, chyba że wybierzesz co najmniej mleko 1-procentowe. Warto także patrzeć na sposób produkcji. Niektóre ekologiczne mleka nie tylko smakują lepiej, ale także mogą mieć wyższy poziom kwasów omega-3 i CLA (sprzężonego kwasu linolowego), składnika odżywczego, który zwiększa odporność, poprawia masę kostną, a nawet redukuje tkankę tłuszczową.

Napoje energetyczne

Te chemiczne koktajle mogą dać chwilowy przypływ energii, ale są przy tym pełne szkodliwych substancji słodzących i są nawet bardziej żrące dla zębów niż zwykłe napoje gazowane. Po prostu powiedz im nie!

Niektóre koktajle proteinowe

Wypicie koktajlu proteinowego może być łatwym sposobem na uzupełnienie paliwa po treningu, ale upewnij się, że nie kupiłeś tego niewłaściwego. Wiele proszków białkowych producenci wysycają sztucznymi środkami słodzącymi, dodatkami chemicznymi i częściowo uwodornionymi olejami, które przyczyniają się do miażdżycy.

Przeczytaj: Cukrzyca: choroba cywilizacyjna. Czym się charakteryzuje?

Źródło: Mediacal News Today