Lubisz pieczarki? Sprawdź, dlaczego warto je jeść

29.08.2018 14:15
Pieczarki - naturalny prebiotyk
Fot. Shutterstock

Pieczarki – jedne z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni – doczekały się pochwał. Najnowsze wyniki badań pokazują, że ten niepozorny grzyb ma prozdrowotne właściwości. Jest naturalnym prebiotykiem, który wspiera rozwój dobrych bakterii w jelitach.

Jedzenie pieczarek znacząco zmienia skład mikroflory jelitowej, co może się przekładać na działanie genów związanych z produkcją glukozy – to wynik badania przeprowadzonego przez zespół prof. Margherity T. Cantorna z Penn State Collage of Agricultural Sciences w Stanach Zjednoczonych.

Naukowcy przeprowadzili eksperyment z dwoma grupami myszy. W pierwszej znalazły się zupełnie normalne gryzonie, w drugiej – takie, które były pozbawione bakterii jelitowych. Badacze codziennie karmili wszystkie myszy porcją pieczarek (gdyby przeliczyć to na „ludzką” porcję byłoby to około 85 gramów pieczarek). Okazało się, że ta pożywka uruchamiała reakcję łańcuchową wśród bakterii jelitowych, na skutek czego rosła populacja bakterii z rodzaju Prevotella. Bakterie te odpowiadają za produkcję dwóch krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – propionowego i bursztynowego. Wcześniejsze badania wykazały, że obydwa te związki mogą zmieniać ekspresję genów potrzebnych do przetwarzania glukozy w organizmie.

Pieczarki – w świetle opisanego badania – działają jak prebiotyk, a więc doskonała pożywka dla dobrych bakterii znajdujących się w układzie pokarmowym. Zdaniem prof. Cantorny, to kolejny dowód na to, że istnieją niezwykle ścisłe powiązania między tym co jemy, a składem mikroflory w naszych jelitach.

Dowiedz się więcej: Depresja zaczyna się w... jelitach - tam, gdzie masz "drugi mózg"?

To dobra wiadomość dla osób z cukrzycą typu 2!

To odkrycie może pomóc chorym z zaburzeniami metabolicznymi, których konsekwencją jest cukrzyca typu 2.

Glukoza oraz produkty, z których organizm może ją pozyskać, dostarczane są wraz z pożywieniem. Produkowana przez trzustkę insulina pomaga przetransportować ten cukier z krwi do komórek. Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub gdy ta, która jest wytwarzana, nie działa efektywnie. W rezultacie poziom glukozy we krwi utrzymuje się na podwyższonym poziomie, a to pierwszy krok do stanu przedcukrzycowego i samej cukrzycy.

– Utrzymanie właściwego poziomu glukozy jest ważne zarówno w cukrzycy, jak i innych zaburzeniach metabolicznych – podkreśla prof. Cantorna. I dodaje: – Porównując myszy z mikroflorą z myszami bez niej można zrozumieć na czym polega rola tych mikrobów. Są ogromne różnice między metabolitami, które znaleźliśmy w układzie pokarmowym, jak również w wątrobie i serum zwierząt z mikroflorą i tych bez bakterii.

Zdaniem uczonej, prawie każda zmiana w jadłospisie, zmienia naszą florę jelitową – dodaje prof. Cantorna. Na razie jej zespół przeprowadził eksperyment na szczupłych myszach, planowany jest jednak kolejny z udziałem otyłych zwierząt. Uczeni chcą sprawdzić jak pieczarkowa pożywka oddziałuje na gryzonie z zaburzeniami metabolicznymi. Ostatecznie warto również sprawdzić na ile ma ona wpływ także na ludzi.

Na szczęście w tym przypadku nie musimy czekać na wyniki badań udziałem ludzkich ochotników. Pieczarki są zdrowe i zalecane przez specjalistów również z innych powodów - regulują m.in. poziom cholesterolu i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Nie powinno ich więc zabraknąć na naszych talerzach!

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: zdrowie.pap.pl/ Journal of Functional Foods 2018
-------------------------------------

zdrowie.radiozet.pl/ mk