Zamknij

Lubisz jeść chipsy? Zobacz, jak ta przekąska wpływa na Twoją psychikę

27.09.2022 10:55

Jesień to najlepsza pora na oglądanie seriali w towarzystwie smacznych przekąsek… Jednak jeśli Twoim najczęstszym wyborem są chipsy, uważaj: właśnie odkryto, że ich regularne jedzenie sprzyja spadkom nastroju. Co najlepiej jeść jesienią?

Jak jedzenie chipsów wpływa na psychikę? Badanie
fot. Shutterstock

Z jesienną chandrą walczymy na różne sposoby. Jedną z metod jest sięganie po ulubione przekąski… Warto pamiętać, że to, co jemy, wpływa na nasz nastrój. Wielu z nas lubi spędzać wieczory oglądając filmy czy seriale z niezastąpionymi chipsami! Niestety, nie są one dobre ani dla naszego ciała, ani dla psychiki. Chociaż może się zdawać, że ta przekąska poprawia humor, to jest to chwilowe wrażenie. W rzeczywistości, codzienne jedzenie tłustych chipsów może powodować niepokojące objawy, takie jak pogorszenie pamięci, zaburzenia nastroju. Potwierdziło to najnowsze badanie.

Częste podjadanie chipsów nasila stany lękowe i objawy depresji

Naukowcy z Aston University w Birmingham wykazali, że częste jedzenie chipsów ziemniaczanych sprzyja stanom depresyjnym.  Chcąc uchronić się przed jesiennym obniżeniem nastroju, powinniśmy, zamiast po chipsy sięgnąć po owoce – przekonują autorzy badań. W eksperymencie wzięło udział 428 zdrowych osób, które wypełniały kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej i zdrowia psychicznego w ciągu ostatniego roku. Naukowcy zaobserwowali, że istniała wyraźna zależność pomiędzy tym, co uczestnicy zjadali jako przekąskę w ciągu dnia a ich dobrostanem psychicznym. Najgorszy wpływ na samopoczucie psychiczne mają chipsy ziemniaczane. Ich spożywanie 2-3 razy w tygodniu przekłada się na większe prawdopodobieństwo wystąpienia:

Częste podjadanie chipsów miało związek z pogorszeniem zdolności poznawczych, w tym problemów z pamięcią. U osób, które częściej wybierały owoce, obserwowano z kolei mniejszą podatność na zaburzenia psychiczne.

Jakie owoce jeść, by czuć się lepiej?

Badacze przekonują, że spożywanie jakichkolwiek owoców w dowolnej ilości było związane z lepszym zdrowiem psychicznym, przy czym im częściej uczestnicy sięgali po owoce, tym większe były korzyści. Najlepsze jesienią będą jagody, banany i suszone owoce.  
– Spożywanie surowych owoców sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi większej dawki przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne. Dzięki prostej zmianie nawyków żywieniowych możemy więc zapewnić sobie lepszy nastrój i zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji – wskazuje Nicola-Jayne Tuck, jeden z autorów badania.

Źródło: eastcoastdaily.in, PAP