Łosoś ma połowę mniej omega-3 niż jeszcze pięć lat temu

Monika Piorun
11.10.2016 15:12
Łosoś ma połowę mniej omega-3 niż jeszcze pięć lat temu
fot. Łosoś ma połowę mniej omega-3 niż jeszcze pięć lat temu

Szkoccy naukowcy ogłosili, że ilość kwasów omega-3 w najpopularniejszym na rynku gatunku ryb hodowlanych jest aż o 50% mniejsza niż wskazywały pomiary zaledwie kilka lat temu. Skąd taka zmiana?

Na tę wiadomość nie mogą pozostać obojętni wszyscy wielbiciele ryb. Okazuje się, że ilość najbardziej wartościowych dla naszego organizmu składników wyraźnie się w nich zmniejszyła. Nikt nie spodziewał się, że różnica w stosunku do poprzednich lat będzie aż tak wyraźna i dojdzie do niej w tak krótkim czasie.

Prof. Douglas Tocher z Uniwersytetu Stirling w wywiadzie udzielonym stacji BBC oświadczył, że:

Jeszcze pięć lat temu 130 gram łososia atlantyckiego zawierało około

3,5 g omega-3, co odpowiadało tygodniowemu zapotrzebowaniu naszego

organizmu na ten składnik. Jeśli chcemy dostarczyć sobie podobną ilość tych

dobroczynnych kwasów tłuszczowych, musimy zjeść teraz

aż dwa razy większe porcje tej ryby.

Informacja ta obiła się szerokim echem na całym świecie. Od lat powtarza się przecież, że łosoś jest jednym z najbogatszych źródeł niezwykle cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3. Dla wielu ludzi ryba ta stanowi ważny element codziennej diety, dlatego zmiana, do której doszło w ciągu zaledwie pięciu ostatnich lat, może być sporym zaskoczeniem.

Wszystko przez plankton?

Dlaczego nagle okazało się, że łosoś zawiera mniej kwasów omega-3 niż dotąd sądzono? Specjaliści przekonują, że najprawdopodobniej winę za to ponosi pasza podawana przez hodowców rybom.

Dziki łosoś atlantycki żywi się przede wszystkim małymi rybkami oraz planktonem, w warunkach hodowlanych proporcje te są zamienione. Według badaczy ze względu na ograniczone zasoby łososie jedzą aż 4 razy mniej małych rybek, przez co w ich organizmach nie wytwarza się odpowiednia ilość kwasów omega-3

Specjaliści uważają, że obecna tendencja może się tylko nasilić i już teraz warto zastanowić się nad zmianą zaleceń żywieniowych dotyczących spożywania ryb.

PrzeczytajKtóre gatunki ryb są najzdrowsze? Sprawdzamy ilość omega-3!

Jeśli nie ryby, to co?

Skoro kwasów omega-3 jest teraz w łososiach dwa razy mniej niż wcześniej, to żeby zapewnić sobie ich odpowiedni poziom, należy ich jeść adekwatnie dwa razy więcej niż w przeszłości. Jeśli więc kiedyś zalecano jedzenie ryb dwa razy w tygodniu, teraz powinniśmy je spożywać dwukrotnie częściej. Nie jest to jednak wcale takie proste. Dlaczego?

Na świecie stale spadają zasoby ryb, więc w najbliższych latach będziemy musieli wynaleźć nowe sposoby na to, by radzić sobie z niedoborami kwasów omega-3. Jaki pomysł mają naukowcy na rozwiązanie tego problemu?

Na rynku azjatyckim oraz w Stanach Zjednoczonych już rozważa się prace nad nowymi sposobami modyfikowania roślin oleistych w taki sposób, by można było wytwarzać z nich kwasy tłuszczowe, które mogłyby być podawane łososiom. Trudno jednak liczyć na to, by GMO zdobyło akceptację europejskiego społeczeństwa.

Gdzie oprócz ryb można znaleźć kwasy omega-3?

omega-3

fot. silkeybeto, flickr.com, CC BY 2.0

Choć jednym z najobfitszych źródeł kwasów omega-3 są m.in. łososie, śledzie, makrele, sardynki czy pstrągi, to jednak całkiem sporo można też ich znaleźć w:

  • siemieniu lnianym,
  • zielonych warzywach liściastych - szpinaku, jarmużu lub kapuście,
  • orzechach (włoskich, ziemnych, migdałach lub odmianie pekan),
  • tofu bądź
  • w specjalnie w nie wzbogacanych jajach.
Zagłosuj

Jak często jesz ryby?

Liczba głosów:

Przeczytaj: Najciekawsze fakty na temat ryb. Sprawdź, czego nie wiesz (QUIZ)

____

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π