Kwasy DHA hamują szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS)

Monika Piorun
04.05.2016 14:36
Kwasy DHA hamują szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS)
fot. Negatywne skutki oddziaływania syropu kukurydzianego na nasz organizm moga być niwelowane za pomocą kwasów DHA

Xia Xang z Uniwersytetu Kalifornijskiego przekonuje, że negatywne skutki oddziaływania słodkich dodatków do żywności mogą być łagodzone za pomocą kwasów DHA.

HCFS to skrótowa nazwa syropu kukurydzianego, a właściwie syropu glukozowo-fruktozowego, który jest powszechnie dodawany do wielu produktów spożywczych.

Niestety jego nadmiar może prowadzić do rozwoju wielu chronicznych dolegliwości - od cukrzycy, nadpobudliwości wśród dzieci po alzheimera i choroby serca. Jak się przed nim bronić?

Słodkie kłamstwa koncernów spożywczych

Nie wystarczy tylko uważnie czytać wszystko, co napisano na etykietach. Dlaczego? Okazuje się, że producenci często zafałszowują ilość HFCS wśród składników wyszczególnionych na opakowaniu.

Udaje się to im dzięki temu, że w procesie produkcyjnym syrop glukozowo-fruktozowy na początku aż w 90% stanowi fruktozę.

Dopiero na dalszym etapie ilość fruktozy redukuje się do poziomu około 40% (o czym milczą producenci). Przepisy pozwalają na takie podejście do interpretacji danych liczbowych, na czym cierpią głównie nieświadomi konsumenci.

DHA kontra HFCS

Ostatnie odkrycie naukowców z Kalifornii rzuca zupełnie nowe spojrzenie na to, jak radzić sobie ze szkodami wyrządzonymi w naszym organizmie przez syrop glukozowo-fruktozowy.

Depresja, parkinson, zaburzenia afektywne dwubiegunowe to tylko niektóre z chorób, na które istotny wpływ może mieć HFCS. Nadmiar tego słodkiego dodatku do żywności prowadzi do zmian w obrębie genów działających bezpośrednio na procesy metaboliczne w organizmie.

Zespołowi badawczemu pod kierownictwem Xia Xang z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles udało się wykazać, że kwasy DHA mogą naprawiać uszkodzenia nie tylko w pojedynczych genach związanych z procesem wchłaniania pokarmów, ale przywracają do prawidłowej postaci całe sekwencje, których wzór genetyczny zaczyna być odtwarzany w pierwotnej formie (zanim doszło do szkodliwych defektów).

Gdzie znaleźć kwas dokozaheksaenowy?

DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, należy do rodziny kwasów omega-3. Można go znaleźć w algach, rybach morskich, siemieniu lnianym, olejach roślinnych (szczególnie oleju rzepakowym i lnianym), orzechach włoskich, kiełkach soi oraz zielonych roślinach liściastych.

fot. freeimages.com

___

Redakcja Zdrowo Bardzo/π