Kurkuma to samo zdrowie. Jakie ma właściwości?

30.05.2019
Aktualizacja: 04.07.2019 11:04
Kurkuma i proszek z kurkumy
fot. Shutterstock

Kurkuma to nie tylko smaczna przyprawa. To roślina posiadająca szereg właściwości zdrowotnych, o których medycyna Dalekiego Wschodu wie od dawna. W Polsce natomiast kurkuma wciąż wykorzystywana jest głównie w kuchni, dlatego warto wiedzieć, na co pomaga ta specyficzna, pomarańczowa przyprawa. 

Kurkuma to charakterystyczna przyprawa z rodziny imbirowatych o żółtej barwie i intensywnym, orientalnym zapachu. Kurkuma jest składnikiem wielu potraw, w tym znanego na świecie curry, któremu nadaje żółty odcień. Choć roślina znana jest głównie ze swoich walorów smakowych, to wykorzystywana jest również w lecznictwie. Jej właściwości znane są medycynie Dalekiego Wschodu wieków, czas by usłyszał o nich cały świat. 

Kurkuma, a w zasadzie korzeń kurkumy, stała się przedmiotem zainteresowania na świecie, gdy odkryto, że ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. 

1. Kluczem jest kurkumina

Kurkumina to substancja chemiczna otrzymywana z kurkumy. Jest  silnym antyoksydantem. Hamuje procesy zapalne, a niektóre badania mówią nawet o jej właściwościach przeciwnowotworowych, choć co do tego twierdzenia naukowcy wciąż się spierają. Nie zaleca się stosowania kurkumy zamiast leczenia przeciwnowotworowego, ale nie ma przeciwwskazań do jej spożywania w trakcie leczenia.

Kurkumina, podobnie jak imbir, wspiera odporność i pomaga w walce ze stanami zapalnymi.

2. Kurkuma na trawienie

Kurkuma jest znanym środkiem wspomagającym trawienie. Roślina ma właściwości żółciopędne i pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Kurkuma jest składnikiem wielu preparatów stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby.

Kurkumina obniża poziom złego cholesterolu i pobudza wydzielanie żółci. Może zmniejszać kamienie żółciowe. 

Kurkuma stosowana jest w łagodzeniu zgagi, niestrawności, bólu żołądka, choroby Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, biegunki, gazów, wzdęcia żołądka, utraty apetytu, żółtaczki, problemów z wątrobą, Helicobacter pylori, wrzodów żołądka, zespołu jelita drażliwego, zaburzeń pęcherzyka żółciowego, wysokiego poziom cholesterolu.

3. Kurkuma na ból

Dawno temu wyciągi z kurkumy stosowane były jako remedium na bóle menstruacyjne. Nie bez powodu. Roślina ta posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób, w tym w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit

4. Kurkuma przyspiesza gojenie się ran

Hindusi posypują kurkumą rany, by przyspieszyć gojenie, ponieważ proszek z kurkumy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się także w leczeniu opryszczki, bo działa przeciwwirusowo i przyspiesza gojenie. 

5. Kurkuma na odchudzanie

Kurkuma ma działanie odchudzające, bo wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając kurkumę do jadłospisu, można skorzystać z jej właściwości odchudzających. Osoby, które chcą zadbać o sylwetkę, mogą włączyć do swojej codziennej diety potrawy z kurkumą, koktajle, a także suplementy diety.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.