Kurki to lepsze źródło betakarotenu od marchewki. Jak przyrządzić kurki?

08.07.2019
Aktualizacja: 30.07.2019 19:57
Kurki
fot. Shutterstock

Od czerwca do października w Polsce trwa sezon na kurki. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają kurki i jak je przygotować. 

W Polsce występuje około 4,5 tys. gatunków grzybów, z czego około 200 gatunków wykorzystuje się do celów spożywczych. Do najpopularniejszych z nich należą: borowik szlachetny (prawdziwek), koźlarz babka, koźlarz czerwony, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, czubajka kania, mleczaj rydz oraz pieprznik jadalny (kurka). Dowiedz się, dlaczego warto jeść kurki i jak je przygotować.

Kurki - wartości odżywcze

Grzyby zawierają wiele witamin i mikroelementów, kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym oraz polisacharydy pobudzające układ odpornościowy.

W kurkach znajduje się dużo białka (1,5 g na 100g), mało węglowodanów i mało tłuszczu. Kurki to źródło: potasu (67-367 mg/100g), wapnia (4-7 mg/100g), sodu (3 mg/100g), fosforu (56 mg/100g), magnezu (10-14 mg/100g), żelaza (2,3-6,5 mg/100g) i fluoru (0.05 mg/100 g).

Kurki zawierają wiele składników aktywnych, m.in. sześć związków fenolowych odpowiedzialnych za właściwości przeciwutleniające oraz pięć kwasów organicznych. Na szczególną uwagę zasługują fenole, flawonoidy, kwas askorbinowy, likopen oraz betakaroten (wit. A). Warto podkreślić, że pod względem betakarotenu kurki przebijają pomidora, a nawet... słynącą z bogactwa witaminy A marchewkę!

Zobacz także: Bomba witaminowa. To najlepsze źródła witamin [Galeria] 

Naukowcy wykazali również silną aktywność antybakteryjną owocników kurki przeciwko Bacillus cereus, Bacillus subtilis i Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).

Z powodu wysokiej zawartości wody wartość energetyczna grzybów jest niska (ok. 50-70 kcal/100 g), ale należy pamiętać o tym, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego też nie są zalecane dzieciom do 10 r.ż. oraz osobom starszym, mającym problemy z przewodem pokarmowym.

Choroby, w których należy unikać spożywania grzybów to także:

Jak przygotować kurki?

Wartość odżywcza grzybów jest najwyższa bezpośrednio po zebraniu, dlatego powinny być spożyte w jak najkrótszym czasie. W temperaturze 5 st. C powinny być przechowywane do siedmiu dni. Najmniejsze straty wartości odżywczych zachodzą podczas zamrażania.

Na talerzu kurki najlepiej komponują ze śmietaną:

  • 1 duża cebula,
  • 200 g kurek,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • pietruszka,
  • sól, pieprz.

W tej wersji mogą być serwowane jako osobne danie albo jako sos do piersi indyka, piersi kurczaka, polędwiczki wieprzowej, a także w wersji wege - na przykład z makaronem i plackami ziemniaczanymi.

Uwaga! Kurkę łatwo pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową!

Źródło: "Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych", I.Sas-Golak, K.Sobierajski, M.Siwulski, J.Lisiecka, Kosmos tom 60/2011; gis.gov.pl