Zamknij

Które czereśnie są zdrowsze: żółte czy czerwone? Czy można się nimi przejeść?

17.06.2022
Aktualizacja: 17.06.2022 12:03
Które czereśnie zdrowsze: żółte czy czerwone?
fot. Schutterstock

Sezon na czereśnie nie trwa długo – te pyszne owoce zwykle dojrzewają w naszym kraju od końca maja do połowy lipca. Lepsze są żółte czy czerwone? I ile czereśni można zjeść jednorazowo, żeby nie rozbolał nas brzuch?

  1. Jakie właściwości prozdrowotne mają czereśnie?
  2. Czereśnie czerwone czy żółte – które są zdrowsze? 
  3. Ile czereśni można zjeść jednorazowo?

Czereśnie, nazywane niekiedy także ptasimi lub dzikimi wiśniami, mają zwykle kolor czerwony, ale spotykane są również odmiany żółte oraz czarne. Najlepiej jeść je świeże lub minimalnie przetworzone, ponieważ w takiej formie zawierają najwięcej korzystnych dla zdrowia związków. Czereśnie to antyoksydacyjne bomby o silnych właściwościach prozdrowotnych – twierdzą dietetycy.

Jakie właściwości prozdrowotne mają czereśnie?

Czereśnie zawierają sporą ilość wody (ok. 80 proc.), dzięki czemu ich wartość energetyczna jest niska (ok. 50 kcal w 100 g). Są dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, składników mineralnych, zwłaszcza potasu, oraz błonnika. Zawierają również związki polifenolowe, antocyjany. Zawartość tych substancji w owocach różni się w zależności od ich koloru. Antocyjany to związki o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), są naturalnymi barwnikami roślin i nadają owocom ciemnoczerwony kolor. Im owoc ciemniejszy, tym zawiera więcej antocyjanów.

Badania wykazały, że antocyjany mają działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwnowotworowe. Pomagają również w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w tym w kontrolowaniu otyłości i leczeniu cukrzycy. 

Czereśnie czerwone czy żółte – które są zdrowsze? 

Poszczególne odmiany czereśni różnią się nie tylko wyglądem (zwłaszcza kolorem), ale także smakiem czy składem. Barwa ich skórki wiąże się z zawartością niektórych związków, które mają wpływ na ich właściwości prozdrowotne.

Naukowcy wykazali, że owoce wybranych odmian czereśni znacznie różnią się zawartością antyoksydantów: związków polifenolowych i karotenoidów. Odmiany o ciemnoczerwonej barwie skórki zawierają więcej związków polifenolowych, natomiast odmiany o żółtych owocach charakteryzują się wyższą zawartością karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna, alfa-karoten i beta-karoten. Karotenoidy wykazują udowodnione naukowo właściwości antyoksydacyjne, ponadto luteina chroni plamkę żółtą oka przed nadmiarem światła, a beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Które odmiany czereśni zatem wybrać: czerwone czy żółte? Warto jeść i jedne, i drugie. Owoce te, niezależnie od odmiany, zawierają dużo związków bioaktywnych, a badania naukowe dowodzą, że regularne ich spożywanie ma działanie prozdrowotne, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ile czereśni można zjeść jednorazowo?

Choć czereśnie to niezwykle wartościowe owoce, warto je jeść z umiarem. Dietetycy zalecają, by spożywać od pół szklanki do maksymalnie dwóch szklanek owoców dziennie. I wcale nie chodzi o to, że są słodkie, więc kaloryczne (szklanka czereśni zawiera jedynie 87 kcal). Dlaczego więc lepiej zachować umiar?

Nadmiar czereśni może spowodować ból brzucha, a nawet biegunkę – wszystko przez dużą ilość błonnika, jaką zawierają te owoce. Warto też pamiętać, by nie popijać czereśni wodą – lepiej odczekać co najmniej pół godziny, zanim się napijemy, bo to również grozi bólem brzucha. Woda rozcieńcza soki żołądkowe, co utrudnia trawienie cukrów z owoców i drożdży zawartych w skórce, poza tym powstają idealne warunki do fermentacji alkoholowej, która może być przyczyną gazów i wzdęć.

 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW / Zdrowie.radiozet.pl