Księżycowe mleko: naturalny napój, który pomaga w szybkim zasypianiu

12.05.2020
Aktualizacja: 12.05.2020 15:38
Mleko księżycowe (moon milk): cudowny napój na bezsenność.
fot. Shutterstock

Moon milk (księżycowe mleko) to mleczny o bardzo smacznym korzennym smaku napój, który pomaga w zasypianiu. Wyjątkowym dodatkiem, który redukuje stres, jest proszek z zioła ashwagandha – sproszkowana wersja indyjskiego żeń-szenia. Poznaj przepis jak zrobić moon milk krok po kroku.

  • Moon milk (księżycowe mleko) wycisza, łagodzi objawy stresu i pomaga w zasypianiu.
  • Napój przygotowywany jest na bazie mleka migdałowego, miodu, cynamonu i innych naturalnych, aromatycznych dodatków.

Przepiękny, mleczny, pastelowy napój o nazwie „moon milk” stał się hitem na Instagramie. Zachwyca wyglądem – występuje w delikatnych, pastelowych kolorach. Przez wielu doceniany za właściwości wyciszające. Spożywany regularnie skutecznie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i łagodzi objawy zmęczenia przed snem.

Jak przygotować mleko księżycowe mleko (moon milk)?

Moon milk wywodzi się z systemu medycyny indyjskiej, Ajurwedy, w której podstawą jest utrzymani harmonii między umysłem, duszą i ciałem. Mleko księżycowe zachwyca wyglądem – ma piękne pastelowe kolory – jak również bogatymi właściwościami zdrowotnymi. Magiczne mleko (moon milk) występuje w trzech wersjach: lawendowej, rumiankowej oraz z kurkumą. Lawendowa wycisza, rumiankowa redukuje stres, wzmacnia odporność, a mleko z kurkumą ma właściwości przeciwzapalnie. Pastelowe kolory uzyskuje się za pomocą naturalnych dodatków, takich jak matcha, róża, sproszkowane buraki, kurkuma, czy suszone płatki lawendy.

Oto czego będziesz potrzebować do przygotowania lawendowego mleka księżycowego.

Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy,
  • 1 łyżeczka Butterfly Pea Tea to inaczej Klitoria ternateńska. Uprawiana głównie w Azji, stanowi tradycyjny składnik w medycynie ajurwedyjskiej.
  • 60 ml gorącej wody,
  • kropla soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ashwagandhy,
  • 1 łyżeczka tokotrienoli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie: wlej mleko do małego rondelka i zagotuj. Wyłącz ogień, wsyp łyżeczkę lawendy i zaparzaj przez 15 minut. Butterfly Pea Tea zaparzaj w gorącej wodzie przez 2 minuty, następnie po odsączeniu dodaj sok z cytryny i zostaw do ochłodzenia. Do herbaty dodaj ashwagandę, tokotrienole oraz miód, po czym wymieszaj dokładnie. Odcedź mleko migdałowe, pogrzej ponownie, a na koniec wlej do herbaty.

Poznaj przepis na wersję moon milk: rumianek z miodem, który ma działanie wzmacniające odporność.

Składniki:

  • 250 ml mleka (dowolnego),
  • 2 łyżeczki suszonych pączków rumianku,
  • 1 łyżeczka masła ghee,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka tokotrienoli,
  • szczypta różowej soli himalajskiej.

Wykonanie: zagotuj mleko w rondelku i wyłącz. Dodaj rumianek i zaparzaj przez 5 minut. Przecedź miksturę i rozgnieć na sitku pączki rumianku. W ten sposób wyciśniesz z nich najcenniejszy olejek. Przelej mleko wraz z pozostałymi składnikami do blendera i miksuj, aż do powstania pianki.

Poznaj także przepis na mleko księżycowe z kurkumą, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Składniki:

  • 250 ml dowolnego mleka,
  • 120 ml wody (60 ml przy mleku roślinnym),
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 2-3 łupiny kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 daktyl,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka masła ghee.

Wykonanie: w rondelku dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, wodę, posiekanego daktyla oraz odrobinę pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i przez 10 minut podgrzewaj, pilnując, żeby nie wykipiało. Dodaj masło ghee i zdejmij miksturę z ognia. Po odcedzeniu mikstura jest gotowa do picia.