Zamknij

Co się stanie, gdy będziesz jeść ananasy? 7 zalet dla zdrowia

13.10.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 17:59
Zalety zdrowotne ananasów
fot. Shutterstock

Ananasy to jedne z trzech najpopularniejszych owoców tropikalnych na świecie – obok bananów i cytrusów. Są nie tylko soczyste i smaczne, ale mają także pozytywny wpływ na organizm – docenia się zwłaszcza właściwości przeciwzapalne ananasa, ale także wspomagające trawienie czy antyoksydacyjne. Jakie wpływ na zdrowie mają ananasy?

Do Europy ananas został sprowadzony w XV wieku przez Krzysztofa Kolumba i był wtedy uznawany za owoc królów. Wcześniej jednak wykorzystywali go rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej nie tylko do jedzenia czy produkcji alkoholu, ale także jako środek leczniczy, wczesnoporonny, materiał do wytwarzania sznurków, dekoracji domów lub nawet do zatruwania grotów strzał. Dziś ananasy są łatwo dostępne i mają wielu amatorów. Do jedzenia zachęca też ich niewątpliwie korzystny wpływ na zdrowie. Różne doniesienia o szkodliwym wpływie ananasów na zdrowie na szczęście się nie potwierdziły.

Jakie wartości odżywcze ma ananas?

Głównym składnikiem ananasa jest woda, która stanowi nawet 87 proc. jego objętości, ale dzięki temu ananas jest owocem niskokalorycznym. Niestety, ma niewiele błonnika, choć jest bogaty w składniki mineralne i witaminy. Zawiera jednak wiele składników mających pozytywny wpływ na zdrowie, w tym:

  • wapń
  • fosfor
  • sód
  • żelazo
  • miedź
  • magnez
  • mangan
  • cynk
  • potas
  • witamina C
  • witamina A
  • witaminy z grupy B

Systematyczne spożywanie ananasów pozwala prawie w całości pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, mangan czy miedź.

Jak na organizm wpływa jedzenie ananasów?

Dzięki składnikom, jakie zawierają ananasy, jedzenie świeżych owoców, jak i przetworów może mieć korzystne działanie na zdrowie. Również dlatego, że oprócz witamin i składników mineralnych ananasy zawierają też co najmniej dwie inne bardzo cenne dla zdrowia substancje:

  • bromelinę – to prawdopodobnie najważniejsza substancja, która odpowiada za korzystny wpływ ananasa na zdrowie człowieka. Ma złożone działanie, ale najważniejsze efekty, jakie daje, to działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wspomagające trawienie czy kardioprotekcyjne
  • kwas jabłkowy (hydroksybursztynowy) – stanowi aż 13 proc. wszystkich kwasów w soku z ananasa, ma takie właściwości, jak: wzmacnianie odporności organizmu, udział w ujędrnianiu i wygładzaniu skóry oraz zmniejszanie ryzyka zatrucia metalami. Zapobiega też chorobom dziąseł oraz tworzeniu się płytki nazębnej.

Inne prozdrowotne działania ananasów to:

  • zmniejszanie ryzyka rozwoju nowotworów
  • wspomaganie pracy układu nerwowego
  • wzmacnianie kości
  • obniżanie poziomu glukozy we krwi
  • pozytywny wpływ na pamięć i stabilność emocjonalną
  • regulacja ciśnienia tętniczego
  • działanie moczopędne (pomaga eliminować toksyny z organizmu)
  • poprawa płodności (polepsza jakość nasienia)
  • działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • działanie przeciwpasożytnicze.

Ile kalorii ma ananas?

Ananasy to owoce niskokaloryczne. W 100 g ananasa jest ok. 50 kcal. Jeden cały ananas zawiera natomiast około 400 kcal.

7 najważniejszych powodów, dla których warto jeść ananasy

Jeśli do jedzenia ananasów nie przekonały cię wcześniejsze argumenty, być może skusisz się na ananasy, ponieważ:

1. Zawierają dużo manganu

Mangan to składnik mineralny, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie, krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Garść pokrojonego ananasa zawiera więcej niż połowę manganu, którego potrzebujesz na co dzień. Minerał ten zawierają także produkty pełnoziarniste, soczewica czy czarny pieprz.

2. Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych

Oprócz dużej ilości witaminy C i manganu ananasy dostarczają dzienną dawkę witaminy B6, miedzi, tiaminy, folianów, potasu, magnezu, niacyny, ryboflawiny i żelaza.

3. Usprawniają trawienie

Ananasy są jedynym znanym nam źródłem bromeliny. To kombinacja enzymów, które trawią białko. W organizmie człowieka substancja ta ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu, a także pozytywnie wpływa na skład flory jelitowej, m.in. zapobiegając zaparciom.

4. Zawierają mnóstwo antyoksydantów

Organizm człowieka jest non-stop narażony na działanie wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Natomiast ananasy są bogate we flawonoidy i kwasy fenolowe, przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do wystąpieniachorób przewlekłych. Bromelina została również powiązana ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka.

5. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

Bromelina, która działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, pomaga w przypadku infekcji, np. przy zapaleniu zatok, lub urazach, np. zwichnięciu kończyny czy oparzeniu. Zmniejsza również ból stawów spowodowany chorobą zwyrodnieniową. Działanie przeciwzapalne ma również witamina C zawarta w soku ananasowym.

6. Pomagają w regeneracji po treningu

Przeciwzapalne właściwości bromeliny sprawią również, że mięśnie szybciej się zregenerują. Ochronią również przed bólem.

7. Mogą wspomagać odchudzanie

Ananasy to dobry wybór dla osób na diecie, ponieważ zawierają niewiele kalorii, a także zawierają pewną ilość błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości. Błonnik poprawia też pracę jelit, a więc pośrednio także przyspiesza metabolizm.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com / Z. Zdrojewicz, J. Chorbińska, B. Bieżyński, P. Krajewski, Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2018, 14 (2), p. 133–142