Koronawirus: jak naturalnymi sposobami wzmocnić odporność? Radzi lekarz

01.04.2020
Aktualizacja: 01.04.2020 21:00
Koronawiru: jak wspomagać odporność w domu?
fot. Shutterstock

Okazuje się, że COVID-19 nawet u młodych ludzi prowadzi do poważnych powikłań. Ta niebezpieczna i niezbadana jeszcze choroba wymusza od nas szeregu wyrzeczeń, ale też ostrożności. Co możemy zrobić, żeby wspomagać odporność domowymi sposobami? 

Koronawirus: jak wspomagać odporność w domu? 

Okazuje się, że COVID-19 nawet u młodych ludzi prowadzi do poważnych powikłań, m.in. do patologicznych zmian w płucach, zaburzenia zmysłów - węchu, smaku. Uszkodzenia płuc spowodowane chorobą mogą być nieodwracalne, nawet jeśli pacjent wyzdrowieje. - Wpływ COVID-19 na ludzkie ciało jest jak kombinacja SARS i AIDS, ponieważ uszkadza zarówno płuca, jak i układ odpornościowy - informował Peng Zhiyong, dyrektor oddziału intensywnej terapii szpitala Zhongnan Uniwersytetu Wuhan.

Początkowe objawy COVID-19 to: gorączka, dreszcze, kaszel (czasem krwioplucie), bóle mięśni, stawów, głowy, rzadziej ból brzucha, wymioty czy biegunka. Pełnoobjawowy zespół objawów to duszności, ciężkie śródmiąższowe zapalenie płuc, niewydolność oddechowa i wielonarządowa, uogólniona reakcja zapalna. Nie zawsze występują wszystkie objawy. Są pacjenci z dodatnim testem na koronawirusa, u których nie występują duszności ani gorączka. Dlatego tak ważne jest, żeby na okres 2-3 tygodniu pozostać w domu. Tym bardziej, że pacjenci bezobjawowi, jak pokazuje doświadczenie, często są nosicielami zarażającymi otoczenie. 

Infekcje wirusowe zdzierają nabłonek dróg oddechowych, które następnie stają się "wrotami" dla zakażeń bakteryjnych. Dlatego warto zadbać o ogólne wzmocnienie układu odpornościowego. Lek. Joanna Barczyńska, kardiolożka, internistka, specjalistka z portalu ZnanyLekarz radzi, jak możemy wzmocnić odporność, wykorzystując naturalne i powszechnie dostępne produkty.

Należy przyjmować rozgnieciony czosnek, awokado, pić wodę z ogórków kiszonych, starty imbir z ciepłą wodą, cytryną i miodem manuka. Najlepiej spożywać go 2-3 łyżeczki dziennie. Tak przygotowany napój można spożywać na czczo lub 30 min przed posiłkami. Warto dodać do niego imbir, goździki i cytrynę.

- Miód manuka charakteryzuje rekordowa zawartość przeciwbakteryjnie działającego metyloglioksalu, ma go kilkaset razy więcej niż standardowe miody - podkreśla specjalistka. Metyloglioksal (MGO) jest produktem pośrednim w przemianie metabolicznej fosforanów trójwęglowych cukrów prostych. Naukowcy odkryli przez przypadek, że w trakcie przechowywania próbek miodu bogatych w dihydroksyaceton w odpowiednio wysokiej temperaturze, zwiększa się ilość metyloglioksalu, który tworzy się w trakcie rozpadu tego związku pod wpływem odpowiednich enzymów. Im dłużej próbki zalegały w laboratorium, tym więcej powstawało metyloglioksalu. 

Miód manuka wspiera naszą odporność

Miód manuka działa przeciwbakteryjnie, a przy większych steżeniach metyloglioksalu, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Inne zawarte w nim aktywne białka i związki fenolowe sprawiają, że działa przeciwzapalnie. Poza wsparciem odporności w terapii infekcji dróg oddechowych i profilaktyki, miód manuka znajduje zastosowanie w terapii trudno gojących się ran, chorobach zapalnych jelit, chorobie wrzodowej, w terapii zmian trądzikowych i zespole suchego oka.

Nazwa miodu manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie "miód z drzewa herbacianego". Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego właściwości doceniane są na całym świecie.

Innym sposobem wzmocnienia odporności jest przyjmowanie witaminy C. Aby zwiększyć jej wchłanianie, najlepiej, aby była spożywana z niesłodzonym sokiem np. z dzikiej róży lub jabłkowym. Średnio ok. 5 g dziennie, najlepiej naturalnej w 4-5 dawkach z dużą ilością wody, aby zapobiec kamicy moczowej.

Dla wsparcia układu odpornościowe warto też przyjmować selen i cynk w różnych porach dnia. Jeżeli chodzi o naturalne źródła selenu to czosnek, borowiki, orzechy brazylijskie, a naturalne źródła cynku to kasza gryczana, pestki dyni i słonecznika. 

Ważna informacja

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.