Zamknij

Te produkty spożywcze hamują rozwój koronawirusa SARS-CoV-2

03.12.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 14:25
Koronawirus a dieta
fot. Shutetrstock

Związki zawarte w popularnych i łatwo dostępnych produktach spożywczych blokują enzym niezbędny koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania - donoszą naukowcy zza oceanu.

Nie ma diety, która ochroniłaby nas przed zarażeniem koronawirusem SARS-CoV-2, ale niektóre produkty mogą zmniejszać ryzyko rozwoju ciężkiej postaci COVID-19 - wynika z najnowszych badań.

Koronawirus - co jeść?

Uczeni z North Carolina State University odkryli, że niektóre składniki zawarte w diecie hamują proteazę Mpro koronawirusa, czyli enzym potrzebny do namnażania. „Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie” - tłumaczył prof. De-Yu Xie, autor pracy, opublikowanej na łamach „Frontiers in Plant Science”.

Komputerowe symulacje i badania in vitro wykazały, że składniki obecne w czterech produktach spożywczych: zielonej herbacie, gorzkiej czekoladzie, kakao i ciemnych winogronach muscadine, uprawianych w południowo-wschodniej i południowo-środkowej części Stanów Zjednoczonych, przyłączają się do różnych fragmentów proteazy, blokując jej działanie.

Szczególnie silne właściwości hamujące rozwój koronawirusa SARS-CoV-2 wykazywały związki obecne w winogronach i zielonej herbacie. Natomiast substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały aktywność proteazy o połowę.

„Zielona herbata zawiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, żeby się chronić" - powiedział prof. Xie.

Źródło: PAP