Konserwy - czy są niezdrowe?

30.11.2019
Aktualizacja: 01.12.2019 10:28
Konserwy

Konserwy są często uważane za mniej odżywcze niż te same warzywa i owoce w wersji świeżej lub mrożonej. Niektóre osoby twierdzą, że zawierają szkodliwe składniki i należy ich unikać. Inni twierdzą, że konserwy mogą być częścią zdrowej diety. Sprawdź, co jest prawdą.

Konserwowanie to metoda przechowywania żywności przez długi czas poprzez pakowanie jej w hermetyczne, na ogół metalowe pojemniki. Metoda ta została opracowana pod koniec XVIII wieku jako sposób na zapewnienie stabilnego źródła żywności dla żołnierzy i marynarzy podczas wojny. Proces konserwowania może nieznacznie różnić się w zależności od produktu, ale istnieją trzy główne etapy. Obejmują one:

  • przetwarzanie - produkt jest obierany, krojony w plastry, siekany, drylowany, pozbawiany kości i skorupek lub gotowany
  • pakowanie - przetworzona żywność jest zamykana w puszkach
  • ogrzewanie - puszki są podgrzewane, aby zabić szkodliwe bakterie i zapobiec psuciu się

Dzięki temu żywność na półkach jest bezpieczna do spożycia przez 1–5 lat lub dłużej. Typowe konserwy obejmują owoce, warzywa, fasolę, ciecierzycę, zupy, mięso, ryby i owoce morza.

Jak puszkowanie wpływa na wartość odżywczą?

Konserwy są często uważane za mniej odżywcze niż świeże lub mrożone produkty, ale badania pokazują, że nie zawsze jest to prawdą. W rzeczywistości konserwowanie zachowuje większość składników odżywczych żywności. Proces nie wpływa na białko, węglowodany i tłuszcz. Zatrzymuje się także większość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K. Ponieważ jednak konserwowanie zwykle wiąże się z wysoką temperaturą, rozpuszczalne w wodzie witaminy, takie jak witaminy C i B, mogą zostać uszkodzone, a ich zawartość obniżona. Witaminy te są ogólnie wrażliwe na ciepło, więc można je również utracić podczas normalnego przetwarzania, gotowania i przechowywania żywności w domu. Główną przyczyną, dla której produkty konserwowe są powszechnie uważane za niezdrowe jest przede wszystkim wysoki dodatek soli i / lub cukru do produktów.

Zalety produktów konserwowych

Konserwy to wygodny i praktyczny sposób na dodanie do diety większej ilości składników odżywczych. W wielu częściach świata brakuje bezpiecznej żywności wysokiej jakości, a konserwowanie pomaga zapewnić ludziom dostęp do szerokiej gamy produktów spożywczych przez cały rok. Ponadto, ponieważ konserwy mogą być bezpiecznie przechowywane przez kilka lat, są one niezwykle wygodne. Co więcej, kosztują zwykle mniej niż świeże produkty.

Wady produktów konserwowych

Podczas procesu konserwowania, bardzo często dodaje się sól, cukier i konserwanty do produktu. Niektóre konserwy mogą zawierać bardzo duże ilości soli. Mowa o na przykład kukurydzy czy groszku konserwowym. Może być to problematyczne dla niektórych osób, na przykład tych cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Produkty konserwowe mogą również zawierać dodatek cukru. Jego nadmiar w diecie, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób, w tym otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. Podczas produkcji konserw, producenci mogą również dodawać różne inne naturalne lub chemiczne środki konserwujące.

Czy w konserwach może znajdować się bisfenol-A

BPA (bisfenol-A) to substancja chemiczna często stosowana w opakowaniach do żywności, w tym w puszkach. Badania pokazują, że BPA w puszkach może migrować z wyściółki puszki do zawartej w niej żywności. W amerykańskim badaniu Noonan i wsp., przeanalizowano 78 produktów w puszkach i stwierdzono obecność BPA w ponad 90% z nich. Ponadto wykazano, że spożywanie konserw w puszkach jest główną przyczyną narażenia na BPA. W kolejnym badaniu uczestnicy, którzy spożywali 1 porcję zupy w puszce dziennie, przez 5 kolejnych dni, doświadczyli ponad 1000% wzrost poziomów BPA w moczu. Chociaż dowody są mieszane, niektóre badania na ludziach powiązały BPA z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i zaburzenia funkcji seksualnych u mężczyzn. Dlatego, ograniczenie spożycia produktów puszkowanych może okazać się dobrym pomysłem.

Jak dokonywać właściwych wyborów?

Podobnie jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, ważne jest, aby przed zakupem produktu przeczytać etykietę i listę składników. Jeśli chcesz uniknąć soli, wybierz opcję „o niskiej zawartości sodu” lub „bez dodatku soli”. Aby uniknąć nadmiaru cukru, wybierz owoce konserwowane w wodzie lub soku zamiast syropu. Odsączanie produktów z zalewy i płukanie żywności może również obniżyć zawartość soli i cukru. Niektóre produkty w puszkach w ogóle nie zawierają żadnych dodanych składników, jednak jedynym sposobem na sprawdzenie czy będą dla ciebie zdrowe, jest przeczytanie listy składników.

Podsumowując

Żywność w puszkach może być pożywną opcją, gdy świeża żywność nie jest dostępna. Dostarcza ona składników odżywczych i jest niezwykle wygodna. To powiedziawszy, konserwy są również znaczącym źródłem BPA, soli i cukru, co może powodować problemy zdrowotne. Konserwy mogą być częścią zdrowej diety, ale ważne jest, aby wybrać te odpowiednie. Co więcej, tak jak każda grupa produktów, powinny być one spożywane z umiarem, dzięki czemu mogą być wtedy częścią zdrowej i zbilansowanej diety.

Źródła:
1. Noonan GO, Ackerman LK, Begley TH. Concentration of bisphenol A in highly consumed canned foods on the U.S. market. J Agric Food Chem. 2011 Jul 13;59(13):7178-85
2. Lorber M, Schecter A, Paepke O, Shropshire W, Christensen K, Birnbaum L. Exposure assessment of adult intake of bisphenol A (BPA) with emphasis on canned food dietary exposures. Environ Int. 2015 Apr;77:55-62
3. Carwile JL, Ye X, Zhou X, Calafat AM, Michels KB. Canned Soup Consumption and Urinary Bisphenol A: A Randomized Crossover Trial. JAMA. Author manuscript; available in PMC 2012 Nov 23.
4. Lang IA, Galloway TS, Scarlett A, Henley WE, Depledge M, Wallace RB, Melzer D. Association of urinary bisphenol A concentration with medical disorders and laboratory abnormalities in adults. JAMA. 2008 Sep 17;300(11):1303-10.