Zamknij

Konopie siewne to nie konopie indyjskie. Można je jeść dla zdrowia na co dzień

02.08.2021
Aktualizacja: 02.08.2021 16:09
Konopie siewne: ziarno, olej konopny - właściwości
fot. Shutterstock

Olej konopny, nasiona konopi, a nawet mąka konopna (białko) – to wszystko bezpieczne produkty, które można jeść bez obaw, że mają działanie odurzające. Konopie siewne to inna roślina niż konopie indyjskie – nie mają działania psychoaktywnego. Można je jeść na zdrowie codziennie.

  1. Konopie siewne a indyjskie – czym się różnią
  2. Jakie wartości mają konopie siewne?
  3. Jakie działanie na organizm mają konopie siewne?
  4. Jak jeść konopie siewne?

Konopie siewne, inaczej włókniste (Cannabis sativa), to roślina znana u nas od wieków. Łodygi były używane do wyrabiania włókien, z których robiono nici i sznurki. Natomiast z nasion tłoczono na zimno olej, ale też mielono je i wykorzystywano w potrawach jako źródło m.in. błonnika czy cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepszym dowodem, że konopie są Słowianom dobrze znane, jest to, że Konopielka, której imieniem nazywano bohaterkę powieści Redlińskiego, była czarownicą strzegącą upraw… konopi.

Konopie siewne a indyjskie – czym się różnią

Konopie siewne wciąż są mylone ze swoimi dalekimi kuzynami konopiami indyjskimi (marihuaną), co powoduje obawę przed ich odurzającym działaniem. Konopie siewne tymczasem nie wykazują właściwości psychoaktywnych, bo jest w nich śladowa ilość (nie więcej niż 0,2 proc.) THC, czyli psychoaktywnego kannabinoidu, podczas gdy w konopiach indyjskich jest zwykle 10 proc., a niekiedy nawet ponad 30 proc. THC. Nasiona konopi siewnych, a także wszystkie produkty, w tym olej, które się z nich wytwarza, są bezpieczne, a także zdrowe i smaczne. Mają lekko orzechowy smak zbliżony do orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika.

Jakie wartości mają konopie siewne?

Nasiona konopi siewnych zawierają sporo korzystnych dla zdrowia składników. Są przede wszystkim źródłem odżywczego, pełnowartościowego białka, które jest porównywalne z białkiem zwierzęcym, bo zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Są w nich także:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • witaminy: najwięcej E, ale także A, B i C
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez
  • błonnik pokarmowy

Jakie działanie na organizm mają konopie siewne?

Nasiona i olej z nich tłoczony warto przede wszystkim jeść. Ale olej konopny stosuje się również w kosmetyce, na skórę – używany w ten sposób również wykazuje sporo cennych właściwości. W aptekach dostępne są kremy i maści z olejem konopnym, a nawet szampony czy balsamy do ciała. Lecznicze działanie konopi siewnych to:

  • obniżanie poziomu złego cholesterolu
  • obniżanie ciśnienia
  • zmniejszanie ryzyka miażdżycy
  • wspomaganie pracy serca
  • usprawnienie trawienia
  • poprawa stanu włosów, skóry i paznokci
  • zwiększanie odporności na infekcje
  • łagodzenie podrażnień i zmian skórnych.

Jak jeść konopie siewne?

Najprostszy sposób to dodawanie nasion – w całości lub zmielonych – lub oleju konopnego do codziennych posiłków. Jak jeszcze można jeść konopie siewne?

  • Olej konopny – ma zielone zabarwienie i orzechowy smak. Badania wykazały, że zawiera aż 80 proc. cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym omega-3 oraz omega-6 w korzystnej proporcji 3:1, a także np. beta karoten. Olej przeznaczony do stosowania w kuchni nie zawiera CBD (jest tłoczony z nasion, a nie z kwiatów). Należy jeść go na surowo i nie używać do smażenia czy gotowania, bo straci swoje cenne wartości. Najlepiej jest dodawać go do surówek i sałatek, owsianki (po ugotowaniu), pesto, hummusu czy past kanapkowych, jeść z pieczywem zamiast masła.
  • Nasiona konopi – przypominają małe orzeszki, są otoczone brązowo-szarą, cienką łupinką i podobnie jak olej mają orzechowo-słonecznikowy smak. To z nich powstaje olej konopny. Można je jeść zarówno w formie łuskanej, jak i niełuskanej (takie mają większą zawartość błonnika). W całości można je spożywać jako przekąskę (tak jak pestki dyni czy słonecznika) lub posypywać nimi sałatki, kanapki i inne dania. Są świetnym dodatkiem do pieczonego w domu chleba czy bułeczek, natomiast po zmieleniu można nimi urozmaicić smak koktajli mlecznych czy owsianki.
  • Mąka konopna (białko) – to kolejny produkt z konopi dostępny w sklepach, zwany też mąką z konopi. Powstaje z pozbawionych skorupki, bardzo drobno zmielonych nasion. Ma delikatnie orzechowy smak, bywa w owocowe lub warzywne dodatki – warto jednak pamiętać, że jest to już produkt lekko przetworzony. Taki proszek można dodać do smoothie lub jogurtu, ale też do ciasta na naleśniki, pizzę czy inne wypieki – ma właściwości zagęszczające.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Wyborcza.pl / Wapteka.pl