Konopie, dżakfrut, lody z awokado – kulinarne hity 2019

19.11.2018 12:22

Przed Tobą ważna uroczystość? Organizujesz wesele, okrągłe urodziny, huczną parapetówkę? Eksperci podpowiadają, co zaserwować na stołach, żeby zaskoczyć gości.

Konopie, dżakfrut, lody z awokado – kulinarne hity 2019 fot. shutterstock

Amerykańska sieć supermarketów Whole Foods opublikowała listę Food Trends 2019. W nadchodzącym roku spodziewać się można wzrostu popularności substytutów mięsa, produktów z konopi oraz żywności wzbogaconej w probiotyki. Sprawdź, na co jeszcze czekają eksperci.

Probiotyki na śniadanie

Dzień, chcąc nie chcąc, zaczynać będziemy zdrowo. Producenci żywności zacierają ręce, licząc potencjalne zyski płynące z jeszcze szerszego zastosowania probiotyków w żywności.

Obecnie większość dostępnych na rynku produktów zawierających żywe kultury bakterii musi być przechowywana w lodówce. Tymczasem szczepy takie jak Bacillus coagulans GBI-30 i Bacillus coagulans MTCC 5856 można przechowywać w temperaturze pokojowej, bez straty dla ich właściwości.

Eksperci z Whole Foods prognozują, że probiotyki przemycane będą niemal wszędzie, m.in. w płatkach śniadaniowych, granoli, maśle orzechowym czy batonach energetycznych.

Na obiad: substytut mięsa

Dotychczas królujący w wegańskich daniach seitan, zamiennik mięsa, powstający po wypłukaniu skrobi z mąki pszennej, może zostać zdetronizowany przez dżakfrut, tropikalny owoc o smaku wieprzowiny.

Dżakfrut (z ang. jackfruit) to gigantyczny owoc chlebowca czterolistnego, drzewa rosnącego w m.in. Indiach, Ameryce Południowej i Afryce. Może ważyć nawet do 40 kg, a rozmiarami sięga metra długości. Dżakfrut bogaty jest w błonnik, magnez, potas oraz witaminy B i C. W smaku przypomina wieprzowinę, dzięki czemu odpowiednio doprawiony z powodzeniem może zastępować mięso.

Drugim zyskującym na popularności daniem obiadowym jest mątwa. W książkach kulinarnych i na blogach poświęconych gotowaniu znaleźć można przepisy na różne wersje sałatki z grillowaną mątwą, makaron z mątwą czy szparagi z mątwą.

Rynek spożywczy coraz bardziej otwiera się na możliwości wykorzystania konopi w gastronomii. W Polsce kupić już można bogate w aminokwasy i kwasy omega produkty z konopi siewnych, m.in. olej konopny, mąkę konopną czy siemię konopne. W tym miejscu warto przypomnieć, że legalnie uprawiane w Unii Europejskiej konopie siewne (Cannabis sativa) i nielegalne konopie indyjskie (Cannabis indica) to dwa różne gatunki roślin.

Dowiedz się więcej: Zdrowie z konopi - 5 produktów o najwyższej wartości odżywczej 

Egzotyka na deser

W deserach i drinkach królować będą smaki Azji, Oceanii i zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej, czyli egzotyczne owoce takie jak: meksykańska gujawa czy pitaja (znana także pod nazwą smoczy owoc i truskawkowa gruszka). Zainteresowaniem cieszyć się będą także wegańskie lody o smaku awokado, hummusu czy pasty sezamowej tahini.

Przed telewizorem, zamiast słonych paluszków i czipsów, chrupać będziemy prażone pestki wyżej wspomnianego dżakfruta oraz popcorn na ekologicznym maśle klarowanym z mleka krów karmionych wyłącznie trawą (a nie paszą).

Krótko mówiąc, będzie jeszcze bardziej wegańsko, ekologicznie i zdrowo. Uważaj zatem, żeby na przyjęciu nie wygłupić się ze schabowym.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: independent.co.uk 
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka

Oceń