Konopie, dżakfrut, lody z awokado – kulinarne hity 2019

19.11.2018 12:22
Konopie, dżakfrut, lody z awokado – kulinarne hity 2019
fot. shutterstock

Przed Tobą ważna uroczystość? Organizujesz wesele, okrągłe urodziny, huczną parapetówkę? Eksperci podpowiadają, co zaserwować na stołach, żeby zaskoczyć gości.

Amerykańska sieć supermarketów Whole Foods opublikowała listę Food Trends 2019. W nadchodzącym roku spodziewać się można wzrostu popularności substytutów mięsa, produktów z konopi oraz żywności wzbogaconej w probiotyki. Sprawdź, na co jeszcze czekają eksperci.

Probiotyki na śniadanie

Dzień, chcąc nie chcąc, zaczynać będziemy zdrowo. Producenci żywności zacierają ręce, licząc potencjalne zyski płynące z jeszcze szerszego zastosowania probiotyków w żywności.

Obecnie większość dostępnych na rynku produktów zawierających żywe kultury bakterii musi być przechowywana w lodówce. Tymczasem szczepy takie jak Bacillus coagulans GBI-30 i Bacillus coagulans MTCC 5856 można przechowywać w temperaturze pokojowej, bez straty dla ich właściwości.

Eksperci z Whole Foods prognozują, że probiotyki przemycane będą niemal wszędzie, m.in. w płatkach śniadaniowych, granoli, maśle orzechowym czy batonach energetycznych.

Na obiad: substytut mięsa

Dotychczas królujący w wegańskich daniach seitan, zamiennik mięsa, powstający po wypłukaniu skrobi z mąki pszennej, może zostać zdetronizowany przez dżakfrut, tropikalny owoc o smaku wieprzowiny.

Dżakfrut (z ang. jackfruit) to gigantyczny owoc chlebowca czterolistnego, drzewa rosnącego w m.in. Indiach, Ameryce Południowej i Afryce. Może ważyć nawet do 40 kg, a rozmiarami sięga metra długości. Dżakfrut bogaty jest w błonnik, magnez, potas oraz witaminy B i C. W smaku przypomina wieprzowinę, dzięki czemu odpowiednio doprawiony z powodzeniem może zastępować mięso.

Drugim zyskującym na popularności daniem obiadowym jest mątwa. W książkach kulinarnych i na blogach poświęconych gotowaniu znaleźć można przepisy na różne wersje sałatki z grillowaną mątwą, makaron z mątwą czy szparagi z mątwą.

Rynek spożywczy coraz bardziej otwiera się na możliwości wykorzystania konopi w gastronomii. W Polsce kupić już można bogate w aminokwasy i kwasy omega produkty z konopi siewnych, m.in. olej konopny, mąkę konopną czy siemię konopne. W tym miejscu warto przypomnieć, że legalnie uprawiane w Unii Europejskiej konopie siewne (Cannabis sativa) i nielegalne konopie indyjskie (Cannabis indica) to dwa różne gatunki roślin.

Dowiedz się więcej: Zdrowie z konopi - 5 produktów o najwyższej wartości odżywczej 

Egzotyka na deser

W deserach i drinkach królować będą smaki Azji, Oceanii i zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej, czyli egzotyczne owoce takie jak: meksykańska gujawa czy pitaja (znana także pod nazwą smoczy owoc i truskawkowa gruszka). Zainteresowaniem cieszyć się będą także wegańskie lody o smaku awokado, hummusu czy pasty sezamowej tahini.

Przed telewizorem, zamiast słonych paluszków i czipsów, chrupać będziemy prażone pestki wyżej wspomnianego dżakfruta oraz popcorn na ekologicznym maśle klarowanym z mleka krów karmionych wyłącznie trawą (a nie paszą).

Krótko mówiąc, będzie jeszcze bardziej wegańsko, ekologicznie i zdrowo. Uważaj zatem, żeby na przyjęciu nie wygłupić się ze schabowym.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: independent.co.uk 
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka