Zamknij

Koktajl z kurkumą na odchudzanie i odporność. Jak zrobić? [PRZEPIS]

15.10.2021
Aktualizacja: 15.10.2021 13:13
Jesienny koktajl wzmacniający z dodatkiem kurkumy
fot. Shutterstock

Jesienny koktajl z sezonowych warzyw i owoców nie tylko świetnie smakuje, ale również ma wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Jego składniki chronią organizm przed infekcjami i dodają energii. Jak przygotować jesienne smoothie?

  1. Koktajl z jesiennych warzyw i owoców – przepis
  2. Jabłka
  3. Maliny
  4. Marchew
  5. Kurkuma
  6. Dynia
  7. Pietruszka

Jesień to pora roku, która obfituje w pyszne  sezonowe warzywa i owoce, które warto wykorzystać w kuchni – ich spożywanie daje wiele korzyści zdrowotnych, wspiera równowagę psychiczną, a także poprawia wygląd skóry. Najlepszym sposobem, by wspomóc odporność organizmu jesienią,  jest przygotowanie kolorowego koktajlu.

Koktajl z jesiennych warzyw i owoców – przepis

Przygotowanie smoothie jest niezwykle proste i zajmuje kilka minut. Wystarczy umyć, obrać i zblendować podane składniki. Do przygotowania koktajlu będą nam potrzebne:

  • 2 jabłka
  • 1 marchew
  • szklanka malin
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka świeżej kurkumy
  • mały kawałek dyni (około 200 gram)
  • szklanka soku jabłkowego

Proporcje składników można zmieniać według uznania, warto jednak wykorzystać każdy z nich, ze względu na korzyści zdrowotne. Dlaczego jesienne warzywa i owoce potrzebne do przygotowania smoothie są tak wartościowe dla zdrowia? Oto jak działają na organizm:

Jabłka

Jabłka to bardzo zdrowe owoce, które warto jeść codziennie. Są źródłem błonnika, który chroni przed miażdżycą poprzez redukcję ilości wchłanianego cholesterolu. Jabłka zawierają witaminę A, która wzmacnia narząd wzroku oraz procyjanidynę, czyli substancję, która obniża ciśnienie.

Maliny

Maliny zawierają błonnik, a także wiele witamin (C, witaminy z grupy B, A, E, K) i minerałów (m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo). Ich spożywanie jest korzystne dla całego organizmu. Maliny pomagają walczyć z infekcjami, regulują pracę przewodu pokarmowego, chronią przed nowotworami i wspierają płodność.

Marchew

Najważniejszym składnikiem marchewki jest beta-karoten, który zostaje przekształcony przez organizm w witaminę A. Warzywo zawiera również błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Marchewka obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Kurkuma

Przyprawa z rodziny imbirowatych wykorzystywana jest w medycynie naturalnej od wieków. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawarta w kurkumie kurkumina to silny antyoksydant, który hamuje procesy zapalne w organizmie, wspomaga równowagę układu nerwowego i wyrównuje ciśnienie krwi. Kurkuma wspiera przemianę materii, dlatego jej stosowanie zaleca się osobom walczącym z dodatkowymi kilogramami. Picie szklanki wody z kurkumą na pusty żołądek pomaga łagodzić zgagę oraz dolegliwości żołądkowe.

Dynia

Dynia jest bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, E i C) oraz minerałów (fosfor, żelazo, potas, wapń). W dyni znajdziemy także beta-karoten, który wspomaga odporność organizmu. Witaminy z grupy E i C pomagają utrzymać piękną, gładką skórę i hamują proces starzenia.

Pietruszka

Natka pietruszki to roślina charakteryzująca się wysoką zawartością witaminy C. W 100 gramach świeżej pietruszki znajdziemy trzykrotnie więcej witaminy C niż w owocu cytrusowym. Pietruszka chroni przed anemią, wpływa korzystnie na skórę i zapobiega nowotworom (dzięki właściwościom przeciwutleniającym).