Kiwi: zobacz, co się stanie z twoim organizmem, gdy zjesz jedno dziennie na czczo

06.11.2019
Aktualizacja: 06.11.2019 16:32
Kiwi: zobacz, co się stanie z twoim organizmem, gdy zjesz jedno dziennie na czczo
fot. Shutterstock

Kiwi należy do najzdrowszych owoców świata. To tzw. superfoods, czyli produkt żywnościowy, wspomagający nasze zdrowie. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ten owoc kryje w sobie o wiele więcej cennych właściwości. Sprawdź, jakich. 

1.Kiwi obniża cholesterol i ciśnienie

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando wynika, że zjadanie 3 owoców kiwi dziennie pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które jest głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób serca. 

Dodatków, kiwi dzięki zawartości błonnika, obniża poziom cholesterolu. Według badań spożycie 10 do 25 g błonnika dziennie obniża poziom cholesterolu, a jeden owoc kiwi zawiera go ok. 2,1 g . Oprócz dużej kiwi ma w sobie potas, który również obniża ciśnienie i reguluje rytm serca.

Przeczytaj: Cukrzyca: choroba cywilizacyjna. Czym się charakteryzuje? 

2. Kiwi zapobiega przeziębieniom i grypie

W kiwi jest dużą zawartość witaminy C - silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami, zwłaszcza zimową porą. 

3. Kiwi chroni przed depresją

W kiwi, zawarty jest inozytol, alkohol cukrowy, który może pomóc w leczeniu depresji. W owocu znajduje się również serotonina, tzw. hormon szczęścia, które ma właściwości antydepresyjne.

4. Kiwi wspomaga odchudzanie

Kiwi to niskokaloryczny owoc - jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal, 100 g to około 60 kcal i aż 2 g błonnika. Dzięki temu świetnie sprawdza się w odchudzaniu. Dodatkowo pestki kiwi oczyszczają organizm z toksyn.

5. Kiwi wzmacnia odporność  organizmu 

Regularne spożywanie kiwi w kontekście zrównoważonej diety ma korzystny wpływ na funkcje odpornościowe organizmu. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, olianów, karotenoidów, ponadto zawierają potas, błonnik pokarmowy frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie.

Jak jeść kiwi?

Drobne pesteczki w kiwi to doskonały sposób na zaparcia. Naturalnie czyści jelita, usprawniając perystaltykę. Aby kiwi zadziało na pracę jelit, należy zjeść je na czczo i popić szklanką przegotowanej, ciepłej wody.

Warto pamiętać, aby nie łączyć kiwi z mlekiem i przetworami, gdyż zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne. 

Przeczytaj: Odchudza, chroni skórę i... Tego nie wiesz o witaminie C!