Zamknij

Jedz kiszonki! 10 zalet zdrowotnych produktów fermentowanych

30.04.2021
Aktualizacja: 01.05.2021 10:09
Zalety zdrowotne kiszonek
fot. Shutterstock

Jogurt, kefir, kiszona kapusta i ogórki czy chleb na zakwasie – to tylko kilka przykładów fermentowanego jedzenia z polskiego podwórka. Na świecie również je się taką żywność, np. kimchi czy pastę miso. Dlaczego tyle szumu jest ostatnio wokół tych produktów? Bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne.

  1. Drożdże i bakterie w służbie zdrowiu
  2. Zdrowie zaczyna się w jelitach
  3. Jakie produkty fermentowane wybierać?

Fermentacja to stara jak świat naturalna metoda konserwowania żywności – to właśnie dzięki niej zimą możemy jeść kapustę kiszoną czy ogórki, a z mleka można zrobić kefir czy ser cheddar. Ludzie korzystają z niej od około 10 tysięcy lat – wtedy głównie po to, by przechować żywność dłużej, dziś fermentowane produkty jemy głównie ze względu na ich smak. To m.in.: jogurt, kefir, maślanka, sery cheddar i Stilton, chleb na zakwasie, kiszona kapusta, ogórki (choć kisić można też inne warzywa), kimchi, pasta miso czy napój kombucha, a nawet… piwo.

Drożdże i bakterie w służbie zdrowiu

Fermentowana żywność jest nie tylko smaczna, ale zawiera także szczepy dobroczynnych bakterii i drożdży – w niektórych produktach występują one naturalnie, do innych się je dodaje. Jedzenie ich pomaga zachować równowagę pomiędzy dobrymi i chorobotwórczymi bakteriami w jelitach, co wpływa również na nasze ogólne zdrowie. Naukowcy wciąż odkrywają, jakie działanie na organizm mają fermentowane produkty i wyniki są bardzo obiecujące. Co na razie wiemy?

Zdrowie zaczyna się w jelitach

Korzystne działanie fermentowanej żywności wiąże się z układem trawiennym – jelitami. Określa się je jako drugi mózg, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest potężny: od nastroju i zachowania po apetyt i masę ciała. To, co się w nich dzieje, wpływa nawet na system odpornościowy. Jeśli jesz produkty fermentowane, flora jelitowa, czyli bakterie i inne mikroorganizmy zasiedlające jelita (tzw. mikrobiom jelitowy) ma korzystny skład i poprawia kondycję całego organizmu.

1. Produkty fermentowane regulują poziom cukru we krwi

Badania wykazują, że jedzenie jogurtu ma związek z obniżeniem poziomu cukru we krwi. Może również pomóc w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu i jego poważnemu skutkowi, czyli cukrzycy typu 2. Jeśli masz już cukrzycę, jedzenie jogurtu z wieloma szczepami bakterii może pomóc utrzymać odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także właściwe ciśnienie tętnicze.

2. Produkty fermentowane pomagają walczyć z otyłością

Badania wykazują, że mikrobiom jelitowy osób szczupłych różni się znacznie od mikrobiomu jelitowego osób z otyłością. Zdrowa flora jelitowa może pomóc w zapobieganiu otyłości. W zapobieganiu przybieraniu na wadze może zapobiec, oprócz sfermentowanego nabiału, np. jogurtu czy kefiru, także taki produkt jak kimchi (ostra kapusta koreańska).

3. Fermentowana żywność pomaga w nadciśnieniu

Jedząc fermentowaną żywność, możesz obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Najlepsze działanie mają tu produkty sojowe – pasta miso oraz natto (sfermentowana soja), ale sprawdzi się też fermentowany nabiał. Blokują one enzym, który ma związek z podnoszeniem ciśnienia krwi.

4. Produkty fermentowane zapobiegają chorobom serca

Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że u osób jedzących niskotłuszczowy fermentowany nabiał – poniżej 3,5 proc. tłuszczu – ryzyko chorób serca było znacznie niższe niż u osób, które spożywały inne rodzaje nabiału lub produkty fermentowane, ale wysokotłuszczowe. Podobne wyniki dały badania szwedzkie i holenderskie.

5. Żywność fermentowana obniża ryzyko raka pęcherza moczowego

Badania przeprowadzone w Holandii i Szwecji (te same, co w przypadku chorób serca i niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych) wykazały również związek z niższym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza moczowego. I znów korzyści tych nie zaobserwowano w przypadku zwykłego nabiału.

6. Produkty fermentowane pomagają przy alergiach

Oprócz ochrony przed cukrzycą kimchi może zapobiegać astmie oraz atopowemu zapaleniu skóry (egzemie). Badania naukowe wykazały też, że bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus kefiranofaciens wyizolowane z ziaren kefiru wykazują działanie antyalergiczne.

7. Żywność fermentowana łagodzi problemy trawienne

Flora jelitowa osób, które mają problemy trawienne, jest inna niż u zdrowych, co może być spowodowane stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym. Fermentowana żywność pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych i może być częścią leczenia takich schorzeń, jak zespół jelita drażliwego, ale też chorób zapalnych jelit, np. choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

8. Produkty fermentowane wzmacniają mózg

Jak dotąd nieliczne badania wykazały, że niektóre bakterie zawarte w sfermentowanej żywności mogą pobudzać wydzielanie serotoniny – substancji, która wpływa na poprawę samopoczucia. To dlatego że jelita i mózg są ze sobą silnie powiązane – poprawa mikrobiomu jelitowego poprawia funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a to pomaga łagodzić stany lękowe lub depresję oraz poprawia zdolności poznawcze – myślenie, zapamiętywanie i uczenie się.

9. Fermentowana żywność zapobiega próchnicy

Dobroczynne działanie produktów fermentowanych zaczyna się już na samym początku układu pokarmowego. Dobre bakterie mogą pozytywnie zmienić florę bakteryjną w jamie ustnej, co sprawi, że na zębach będzie się gromadzić mniej płytki nazębnej i kamienia – dzięki temu powstanie mniej ubytków, a dziąsła będą zdrowsze.

10. Lepsza odporność dzięki produktom fermentowanym

Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy od zdrowia jelit – w dużym stopniu odpowiadają one za odporność człowieka. Jedzenie żywności fermentowanej, która zawiera dobroczynne bakterie, zwiększa więc odporność, bo reguluje florę bakteryjną w jelitach.

Jakie produkty fermentowane wybierać?

W żywieniu zawsze najbardziej korzystna jest różnorodność – dlatego warto wybierać różne produkty fermentowane, bo występują w nich odmienne szczepy bakterii. Szukaj żywności zawierającej aktywne bakterie kwasu mlekowego (zawierają je np. nasze polskie kiszone ogórki i kapusta), które są jednymi z najlepszych szczepów dla jelit. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie fermentowane produkty zawierają aktywne dobroczynne bakterie, np. piwo traci je podczas przetwarzania. Także obróbka cieplna (pieczenie, gotowanie) i konserwowanie może sprawić, że stracą swoje właściwości.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com/Dietetycy.org.pl