Zamknij

Kiełki – rodzaje, właściwości. Jak hodować kiełki w domu?

16.04.2021
Aktualizacja: 17.04.2021 00:24
Kiełki - wartości, jak wyhodować
fot. Shutterstock

Kiełki to bomba witaminowo-mineralna, która może poprawić naszą odporność. Nasiona zawierają skoncentrowane składniki, które są potrzebne roślinie do rozwoju, a po skiełkowaniu zawartość tych substancji w ziarnie jeszcze rośnie. Możemy skorzystać z nich i my.

  1. Kiełki – wartości odżywcze
  2. Jakie kiełki wybierać?
  3. Kiełki ze sklepu czy domowe – które są lepsze?
  4. Jak wyhodować kiełki w domu?
  5. Jak jeść kiełki?

Kiełki warto jeść przez cały rok, nie tylko wiosną. Poprawiają odporność, trawienie i samopoczucie. Już same suche nasiona zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a po skiełkowaniu ilość cennych substancji w ziarnach zdecydowanie wzrasta. Jeśli wyhodujesz kiełki w domu, będą bezpieczne i bardzo zdrowe.

Kiełki – wartości odżywcze

Kiełki są bogate w cenne substancje: witaminy, składniki mineralne, błonnik. Proces kiełkowania powoduje zwiększenie aktywności enzymów w nasionach - od sześciu do dwudziestu razy - dzięki czemu po skiełkowaniu poziom wszystkich witamin w kiełkach wzrasta aż pięciokrotnie, a składników mineralnych - rośnie o 30 proc. We wszystkich skiełkowanych ziarnach znajduje się pełen zestaw dobrze przyswajalnych witamin. Duże zawartości enzymów w kiełkach powodują lepsze przyswajanie pierwiastków śladowych przez organizm. Kiełki zawierają:

  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę E
  • witaminę H
  • żelazo
  • siarkę
  • lit
  • chrom
  • potas
  • cynk
  • selen
  • magnez

Jakie kiełki wybierać?

Kiełki różnych nasion mają odmienny smak. Kiełki rzodkiewki są pikantne, zboża słodkawe, podobnie jak kiełki roślin strączkowych, natomiast kiełki lucerny mają łagodny, choć lekko cierpki, delikatnie orzechowy posmak. Nasiona roślin, które najłatwiej wyhodować w domu to:

  • fasola adzuki i mung
  • komosa ryżowa
  • koniczyna
  • kozieradka
  • lucerna
  • pszenica
  • brokuł
  • soczewica
  • rzodkiewka
  • kukurydza
  • owies
  • słonecznik

Kiełki ze sklepu czy domowe – które są lepsze?

Kiełki najlepiej hodować samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że nie zawierają żadnych szkodliwych składników, np. substancji zapobiegających pleśnieniu, które często są dodawane do kiełków kupowanych w sklepach. Samodzielne wyhodowanie kiełków nie jest trudne. Kupując nasiona do kiełkowania, zwróć uwagę, czy są przeznaczone „na kiełki” – takie nie powinny zawierać środków konserwujących.

Jak wyhodować kiełki w domu?

Pierwszy sposób jest bardzo prosty – wystarczy kupić specjalne nasiona do kiełkowania oraz kiełkownicę, czyli piętrowe naczynie, w którym umieszcza się jeden lub kilka gatunków ziaren. Potem należy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Możesz też jednak wyhodować kiełki domowym sposobem.

  1. Przygotuj czysty, słoik i kawałek gazy lub płótna.
  2. Nasiona wsyp do słoika - powinny zakryć jego dno.
  3. Zalej ziarna chłodną, przegotowana wodą i zostaw na ok. 12 godzin.
  4. Po tym czasie wylej całą wodę, przykryj słoik gazą lub płótnem, zabezpiecz gumką lub sznureczkiem i odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
  5. Przepłukuj nasiona wodą 3-4 razy dziennie, zawsze wylewając całą wodę, żeby nasiona nie zgniły.
  6. Po 3-5 dniach (zależnie od rodzaju nasion) kiełki będą gotowe.

Uwaga! Już po jednym dniu będzie widać, że nasionka kiełkują. Koniecznie należy pamiętać o częstym przepłukiwaniu nasion – trzeba to robić kilka razy dziennie.

Jak jeść kiełki?

Kiełki nasion i ziaren warto jeść regularnie - dowiedziono, że poprawia to trawienie, odporność, a także ogólne samopoczucie. Kiełki hodowane w domu są zdrowe i bezpieczne. Stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek, zup, past twarogowych i rybnych, można nimi posypać ziemniaki. Najlepiej jeść je na surowo. A jeśli przyrządza się kiełki na ciepło, to należy je gotować lub smażyć jak najkrócej, żeby nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości.

Źródło: dietetycy.org.pl