Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

24.08.2020
Aktualizacja: 24.08.2020 13:45
Kawa w profilaktyce raka wątroby
fot. Shutterstock

Gdyby wszyscy pili dwie filiżanki kawy dziennie, to na świecie byłoby tysiące mniej zachorowań na raka wątroby - przekonują australijscy naukowcy. 

"Wprowadziliśmy kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych w 2016 roku z duszą na ramieniu, mając świadomość, że to posunięcie może trochę przedwczesne, może jeszcze zbyt wizjonerskie" - mówił przed laty prof. dr hab. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Australijscy naukowcy idą krok dalej: dwie filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka wątroby.

Kawa a wątroba

Z badań australijskich naukowców wynika, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby o 38% i śmierci o 46% w przypadku dwóch-trzech filiżanek dziennie i aż o 41% i 71% w przypadku czterech.

Badacze wyciągnęli dane dotyczące zachorowań na raka wątroby i picia kawy z rejestru chorób Global Burden of Disease 2016. Następnie poddali je modelowaniu matematycznemu. Okazało się, że gdyby wszyscy na świecie pili dwie filiżanki kawy dziennie, to w 2016 roku byłoby o 452 tys. 861 mniej zgonów z powodu raka wątroby, a gdyby wszyscy pili cztery, to zgonów byłoby mniej aż o 723 tys. 287. Wyniki opublikowano w Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Autorzy badania przekonują, że rządy i agencje zdrowia powinny zacząć promować spożywanie kawy jako sposób na zmniejszenie zachorowalności na raka wątroby. Zaznaczają jednak, że ustalenia wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych.

Kawa w profilaktyce raka

To nie pierwsze doniesienia na temat roli kawy w profilaktyce raka.

- Kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny: zawiera wiele różnych bioaktywnych związków, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami, czyli działających po pierwsze w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, nowotworów złośliwych, a po drugie zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 - mówił w 2018 roku prof. dr hab. Mirosław Jarosz po konferencji "Kawa - wschodząca gwiazda prewencji chorób".

Ekspert przekonywał, że kawa ma udowodnione działanie w leczeniu raka jelita grubego: u chorych poddawanych chemioterapii, spożywających co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, ryzyko zgonu jest mniejsze aż o 52%.

Źródło: medicalxpress.com; pap.pl