Zamknij

Wszystkie rodzaje kawy zmniejszają ryzyko chorób wątroby - donoszą naukowcy

30.06.2021
Aktualizacja: 30.06.2021 13:35
Kawa a choroby wątroby
fot. Shutterstock

O kawie, bez której wiele osób nie wyobraża sobie poranka, wiele już napisano, czasami doniesienia naukowców są sprzeczne, bo przynoszą dowody zarówno na korzyści, jak i zagrożenia związane z kawą. Najnowsze badanie jest jednak niezwykle pozytywne dla kawoszy i dotyczy różnych chorób wątroby.

Nowe duże badanie, przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Southampton i Edynburgu w Wielkiej Brytanii, wykazało, że każdy rodzaj kawy obniża ryzyko przewlekłej choroby wątroby, zapalenia lub stłuszczenia wątroby, raka wątroby i śmierci z powodu przewlekłej choroby wątroby. Wyniki ukazały się w czasopiśmie „BMC Public Health”.

Wystarczą 3-4 filiżanki mielonej kawy dziennie

Autorzy badania przeanalizowali dane zdrowotne z brytyjskiego Biobanku pochodzące od 494 585 osób, śledząc je przez 10 lat. Spośród tej grupy 384 818 osób (78 proc.) piło kawę, a 109 767 (22 proc.) nie piło. Osoby pijące kawę spożywały kawę kofeinową, bezkofeinową, mieloną i rozpuszczalną. Analizy wykazały, że w porównaniu z osobami niepijącymi kawy ci, którzy ją pili, byli:

  • o 21 proc. mniej narażeni na rozwój przewlekłej choroby wątroby,
  • o 19 proc. mniej narażeni na rozwój zapalenia lub stłuszczenia wątroby
  • o 21 proc. mniej narażenie na ryzyko wystąpienia raka wątroby
  • o 49 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu chorób wątroby

Największe korzyści wynikają z picia 3-4 filiżanek kawy, nawet bezkofeinowej, dziennie. Kawa parzona ze zmielonych ziaren jest jednak nieco bardziej korzystna dla zdrowia niż kawa rozpuszczalna. Ta ze świeżych ziaren zmniejszała ryzyko przewlekłej choroby wątroby o 35 proc., raka wątroby – o 34 proc., a śmierci z powodu choroby wątroby – o 61 proc.

Kawa jest dobra nie tylko dla wątroby

Choć badanie miało charakter obserwacyjny, więc badacze nie mogli kontrolować wszystkich czynników zdrowotnych, to obserwacja przez 10 lat prawie pół miliona osób wiarygodnie pokazuje związek picia kawy z chorobami wątroby. – To absolutnie niesamowite badanie dzięki swojemu zakresowi – skomentował dla Medical News Today dr Talalem Adhami hepatolog transplantolog z Cleveland Clinic (USA, Ohio).

Wnioski naukowców opierają się także na innych badaniach, które pokazują, że kawa ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Metaanaliza, obejmująca 95 badań, wykazała, że osoby pijące kawę mają także mniejsze ryzyko otyłości i chorób serca. Napój ten może tez mieć korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Jedno z badań wykazało, że kobiety, które piły cztery filiżanki kawy dziennie, rzadziej cierpiały na depresję.

W zasadzie wyniki badania nie powinny dziwić nikogo, kto lubi i pije kawę – tylko potwierdzają to, co wie każdy kawosz: że kawa niesie same korzyści. Zresztą już trzy lata temu prof. dr hab. Mirosław Jarosz, gastroenterolog i długoletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, mówił, że „kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny: zawiera wiele różnych bioaktywnych związków, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami”.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Medicalnewstoday.com / Insider.com