Zamknij

Kawa z żołędzi idealna dla osób z nadciśnieniem. Jak ją przygotować?

15.11.2021
Aktualizacja: 15.11.2021 16:05
Kawa z żołędzi (żołędziówka). Jak ją zrobić?
fot. Shutterstock

Kawa z żołędzi (inaczej żołędziówka lub kawa partyzantów) to idealny zamiennik tradycyjnej kawy. Dowiedz się, w jakich chorobach i dolegliwościach jest polecana, a także jak ją zaparzyć.

  1. Kawa z żołędzi (żołędziówka) – czym się wyróżnia?
  2. Kawa z żołędzi (żołędziówka) – co zawiera?
  3. Kto powinien pić kawę z żołędzi (kawę żołędziówkę)?
  4. Jak przygotować napar z kawy żołędziówki?
  5. Jak samodzielnie przygotować kawę z żołędzi? Krok po kroku

Kawa z żołędzi (inaczej kawa żołędziówka) to produkt, który cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród miłośników ekologicznej żywności. Była jednak ona znana już w XIX w. Podobno jej smakoszem był Fryderyk Chopin. Kiedyś wypił aż siedem filiżanek tego napoju, o czym spiesznie doniósł „Kuryer Szafarski” – gazetka wakacyjna, którą wydawał sam kompozytor podczas wakacji w Szafarni (wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim). Poza tym, dość często pijano ją w czasie pierwszej i drugiej wojny światowej, gdy zwykła kawa na czarnym rynku osiągała zawrotne ceny i była nieosiągalna dla większej części społeczeństwa. Stanowiła ona również ulubiony napój partyzantów i dlatego czasem nazywa się ją również "kawą partyzantów".

Kawa z żołędzi (żołędziówka) – czym się wyróżnia?

Wielbiciele kawy z żołędzi podkreślają, że może ona być zdrowszym zamiennikiem kawy, bo nie zawiera kofeiny, sodu. Jest też łagodna dla żołądka i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, m.in. skrobię, witaminy i minerały. Poza tym pięknie pachnie (w aromacie przypomina zapach orzecha laskowego oraz ziarno kakaowca) i jest bardzo smaczna (wyczuwalna delikatna słodycz).

Kawa żołędziówka powstaje z owoców dębu – żołędzi, które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia.

Kawę z żołędzi można przygotować samodzielnie w domu (dla osób niemających doświadczenia proces przygotowania takiej kawy może być skomplikowany) lub kupić gotowy produkt – jest on dostępny w wielu sklepach, głównie ze zdrową żywnością. Warto jednak zawsze przed jej zakupem sprawdzić skład – wiele gotowych kaw żołędziówek ma dodatki w postaci przypraw, np. kardamonu, goździków, wanilii, cynamonu, miodu, a nawet ziół prowansalskich. Mogą się też one różnić pod względem zawartości witamin i minerałów.

Kawa z żołędzi (żołędziówka) – co zawiera?

Kawa żołędziówka ma wiele prozdrowotnych właściwości, a zawdzięcza je zawartym w sobie witaminom i minerałom. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę B1, witaminę B2, witaminę B5, witaminę B6, magnez, miedź, mangan, fosfor, wapń, potas, żelazo. Poza tym znajdziemy w niej również dużo skrobi, białko oraz zdrowe tłuszcze.

Kto powinien pić kawę z żołędzi (kawę żołędziówkę)?

Kawa z żołędzi zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i właśnie z tego powodu jest polecana do picia osobom z:

Poza tym kawa żołędziówka dodaje energii, poprawia nastrój, wspomaga koncentrację, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także wspomaga odchudzanie, bo daje uczucie sytości na dłuższy czas. Jest idealnym napojem dla osób, które są narażone na przewlekły stres oraz dolegliwości wynikające z niedoborów magnezu.

Jak przygotować napar z kawy żołędziówki?

Kawę żołędziówkę przygotowuje się podobnie jak zwykłą kawę. Odpowiednią porcję zmielonej kawy wsypujemy do kubka, zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 10 minut, by się zaparzyła. Można również spróbować przygotować ją w kawiarce (ale nie wszystkim taki napój smakuje).

Tak przygotowany napar możemy pić bez dodatków lub z dodatkiem mleka, śmietanki, napojami roślinnymi (np. napojem ryżowym), miodem czy organicznym kakao.
Wywar z prażonych żołędzi można dodawać również do domowych wypieków.

Jak samodzielnie przygotować kawę z żołędzi? Krok po kroku

Musimy pamiętać, że żołędzie zawierają taniny, które są szkodliwe dla zdrowia, dlatego przygotowując kawę z żołędzi, musimy pamiętać o każdym poniższym kroku. Żołędzie najlepiej zbierać na przełomie września i października, muszą być w dobrym stanie, bez żadnych pęknięć.

  1. Zebrane żołędzie (bez czapeczek) dokładnie myjemy, a następnie obieramy z łupinek.
  2. Środek żołędzia wyjęty z łupinek możemy podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Następny etap to ługowanie, czyli pozbycie się z żołędzi taniny. W tym celu trzeba zagotować żołędzie w garnku, po czym należy je odcedzić. Następnie znowu dodać wody i ponownie zagotować. Tę czynność należy wykonać przynajmniej 6 razy.  Ważne! Za każdym razem woda będzie miała rdzawy kolor – oznacza to, że taniny się uwalniają.
  4. Gdy zakończymy ługowanie, żołędzie należy przepłukać czystą wodą i osuszyć.
  5. Osuszone kawałki żołędzi trzeba podzielić na jeszcze mniejsze kawałki, a potem dokładnie osuszyć, np. na patelni.
  6. Osuszone kawałki żołędzia mielimy i prażymy na patelni, aby wydobyć z nich odpowiedni smak.

Ważne!

Kawa żołędziówka nie zawiera kofeiny ani sodu i dlatego jest bezpieczna dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.