Zamknij

Kawa z surowym jajkiem, czyli skandynawski sposób na zdrowie

17.11.2021
Aktualizacja: 17.11.2021 10:57
Kawa z surowym jajkiem, czyli skandynawski sposób na zdrowie
fot. Shutterstock

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Jednak zamiast codziennie pić tę samą kawę z mlekiem, może warto spróbować czegoś nowego? Przepis na kawę po skandynawsku może zaskakiwać, jednak napój ten doskonale działa na cały organizm. Jak przygotować kawę po skandynawsku?

  1. Kawa z surowym jajkiem: właściwości zdrowotne
  2. Kawa po skandynawsku –  jak smakuje?
  3. Jak przygotować kawę po skandynawsku? Przepis

Według danych ICO (International Coffee Organisation) to właśnie w krajach skandynawskich pije się najwięcej kawy. By przetrwać długą zimę i krótkie dni, trzeba pobudzić organizm, a kawa to doskonały sposób. Kawa po skandynawsku, czyli z dodatkiem jajka, pochodzi dokładnie ze Szwecji. Dla Szwedów picie kawy to część kultury i  ważny rytuał zwany „fika” (przerwa na kawę i ciastko). W wolnym tłumaczeniu słowo to oznacza: „rzuć cokolwiek, co robisz i zatrzymaj się, żeby cieszyć się swoją kawą”. Dla Szwedów picie kawy prawie zawsze oznacza spotkanie z bliskimi.

Choć „fika” zwykle oznacza kawę z dodatkiem ciastka, Szwedzi mają również ciekawsze sposoby na kawę, takie jak kawa z surowym jajkiem. Brzmi dziwnie, ale kawa po skandynawsku to dobra alternatywa dla wszystkich miłośników napoju, którzy chcą zadbać o zdrowie z samego rana. Jak kawa z jajkiem działa na organizm?

Kawa z surowym jajkiem: właściwości zdrowotne

Dlaczego warto pić kawę po szwedzku? Oprócz tego, że jest smaczna, ma wiele cennych właściwości dla zdrowia – wszystko dzięki lecytynie zawartej w żółtku. Oto powody, dla których warto pić kawę po skandynawsku:

  • wspiera funkcjonowanie wątroby
  • pobudza
  • usuwa nadmiar cholesterolu
  • pomaga w odchudzaniu (powoduje uczucie sytości i wspomaga metabolizm)
  • zapobiega rozwojowi kamicy żółciowej
  • jest źródłem witamin i aminokwasów

Kawa po skandynawsku –  jak smakuje?

Kawa z dodatkiem surowego jajka jest bardzo delikatna w smaku, a jajko jest praktycznie niewyczuwalne. Kawa z jajkiem ma nieco inną konsystencję niż zwyczajna kawa; jest bardziej puszysta. Ze względu na to, że jajko nie zmienia smaku kawy, możemy dodać do niej cukier lub mleko według uznania. Dodatki te nie mają wpływu na właściwości kawy z jajkiem.

Jak przygotować kawę po skandynawsku? Przepis

Przygotowanie kawy po szwedzku jest proste i zajmuje kilka minut. Wystarczy zagotować szklankę wody, a następnie dodać do niej mieszankę z surowego jajka i dwóch łyżeczek świeżo zmielonej kawy. Następnie należy gotować całość przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie do garnka należy wlać drugą szklankę wody i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec możemy przecedzić kawę, choć nie jest to konieczne.

Źródło: coffeedesk.pl, konesso.pl