Kawa z olejem kokosowym: czy powinieneś ją pić?

10.01.2020
Aktualizacja: 10.01.2020 17:56
Picie kawy z olejem kokosowym: czy jest zdrowe?
fot. Shutterstock

Miliony ludzi na całym świecie o poranku sięga po filiżankę kawy, aby z większą energią rozpocząć dzień. Najnowszym trendem jest dodawanie do niej oleju kokosowego, aby czerpać korzyści zdrowotne z popularnego tłuszczu. Czy ta praktyka rzeczywiście jest zdrowa? Dowiedź się, czy powinieneś pić kawę z olejem kokosowym.

Olej kokosowy w kawie

Olej kokosowy stał się w ostatnim czasie bardzo popularnym produktem spożywczym. Szczególnie wśród osób stosujących dietę ketogeniczną o wysokiej zawartości tłuszczu i bardzo niskiej zawartości węglowodanów.

Dążenie do utrzymania ketozy na tej diecie - stanu, w którym organizm pozyskuje energię nie z cukru (glukozy), ale z tłuszczu nagromadzonego w tkankach - wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Chodzi przede wszystkim o utratę masy ciała, poprawę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Olej kokosowy rzeczywiście może w tym pomóc, ponieważ zawiera tłuszcze zwane trójglicerydami o średniej długości łańcucha (MCT).

Ważna informacja

Olej kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. Zawiera kwas laurynowy. Ma barwę białą.

W porównaniu z innymi tłuszczami MCT są szybko wchłaniane i natychmiast dostarczane do wątroby. Tutaj są albo wykorzystywane jako źródło energii, albo przekształcane w ciała ketonowe.

Co ciekawe, MCT są łatwiej przekształcane w ketony niż długołańcuchowe trójglicerydy, inny rodzaj tłuszczu występujący w żywności. Badania pokazują, że MCT mogą pomóc pozostać w ketozie, nawet jeśli jesz nieco więcej białka i węglowodanów niż zaleca się na klasycznej diecie ketogenicznej.

Olej kokosowy zawiera 4 rodzaje trójglicerydów (MCT), a 50% tłuszczu pochodzi z kwasu laurynowego MCT. Wydaje się on wytwarzać ketony w wolniejszym, ale bardziej stałym tempie, ponieważ jest metabolizowany bardziej stabilnie niż inne MCT. Dlatego dodanie oleju kokosowego do kawy jest skutecznym sposobem na utrzymanie ketozy.

Olej kokosowy dodany do kawy pomaga:

  • przyśpieszyć metabolizm,
  • poprawia poziom metabolizm,
  • pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień,
  • pomaga pomóc podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Kawa z olejem kokosowym: skutki uboczne 

Nie wszyscy wiedzą, że picie kawy z olejem kokosowym ma nie tylko korzystne działanie na organizm. Należy wspomnieć o tym, że olej kokosowy jest bogaty w kalorie. Daje 121 kalorii na łyżkę stołową (14 g). Większość osób, które dodają go do kawy, zwykle używa 2 łyżek stołowych, co daje dodatkowe 242 kalorie. Pokazuje to, jak kaloryczny jest to napój.

Co więcej, niektóre schorzenia, takie jak problemy z woreczkiem żółciowym lub zapalenie trzustki mogą wymagać ograniczenia spożycia tłuszczu.

Unikaj też szybkiego dodawania zbyt dużej ilości oleju kokosowego, szczególnie jeśli przestrzegasz diety o niskiej lub średniej zawartości tłuszcz. Może to spowodować nudności i objawy podobne do środków przeczyszczających.

Kawa z olejem kokosowym: przepis

Składniki:
• 1 szklanka świeżo parzonej kawy,
• 1 płaska łyżka oleju kokosowego,
• 1/4 łyżeczki wanilii (najlepiej kupić świeżą wanilię, w laskach i zetrzeć na tarce),
• szczypta mielonego cynamonu  lub gałki muszkatołowej.

Do blendera wlać świeżo zaparzoną kawę, olej kokosowy i wanilię. Mieszać na najwyższych obrotach przez ok. 20 sekund. Przelać do szklanki i dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej.

Źródło: healthline.com