Kardamon - dlaczego warto dodawać go do potraw

12.12.2019
Aktualizacja: 13.12.2019 11:30
Kardamon i jego cenne właściwości
fot. Shutterstock

Kardamon jest przyprawą, która nadaje wyjątkowy smak i aromat potrawom i napojom. Ma też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli wprowadzisz tę przyprawę do diety, pomoże Ci ona pozbyć się zbędnych kilogramów, zniwelować zmęczenie, zlikwidować wzdęcia. Poznaj właściwości zdrowotne kardamonu.

Kardamon: właściwości zdrowotne

Przyprawa ta ma charakterystyczny piekący, słodkawy smak z lekko cytrynowo-pieprzową nutą. Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki, a czarny – z Himalajów. Różnica w nazwie pochodzi od koloru owoców. Kardamon zielony ma drobniejsze owoce niż kardamon czarny, którego owoce osiągają nawet trzy centymetry długości. Obie odmiany maję wiele prozdrowotnych właściwości. Poniżej 10 z nich:

  • Kardamon jest źródłem melatoniny – hormonu, którego głównym zadaniem jest regulacja rytmu dobowego; pomaga nam on zasypiać.  
  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych i tym samym zapobiega odkładaniu się zbędnych kilogramów. 
  • Pomaga pozbyć się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, jest pomocny przy kuracji zakażeń jamy ustnej i gardła, przy przeziębieniach i grypie.
  • Kardamon wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu.
  • Ma korzystny wpływ na układ trawienny. 
  • Pobudzanie działanie nerek i tym samym pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Zawarte w kardamonie związki korzystnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyniowego, pomagają regulować poziom lipidów we krwi, oddziałując na funkcje wątroby.
  • Kardamon eliminuje toksyny z dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek oraz pomaga usunąć nadmiar wody i soli.
  • Przyprawa ta jest źródłem magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.

Przeczytaj: Nieświeży oddech? Spróbuj naturalnych sposobów

Kardamon w kuchni - jakie może mieć zastosowanie?

  • Ta delikatna przyprawa może być stosowana jako środek aromatyzujący w żywności, zupach i napojach orzeźwiających. 
  • Może być doskonałym aromatycznym dodatkiem do herbaty, kawy i zimnych napojów.
  • Czarny kardamon jest preferowany głównie w pikantnych potrawach, może być dodawany na przykład do gulaszu mięsnego czy curry z soczewicy.

Aby skorzystać z licznych korzyści zdrowotnych kardamonu, należy dodawać tę przyprawę do żywności i napojów. Jedną z propozycji, jest ziołowa herbata z kardamonem. W celu jej przygotowania, należy wymieszać w garnku łyżeczkę rozgniecionych nasion kardamonu z łyżeczką herbaty ziołowej i zalać 500 ml wody. Całość należy zagotować. Jeśli zdecydujesz się na codzienne picie takiej herbatki, zyskasz więcej energii, poprawisz swoje trawienie.