Jakie właściwości zdrowotne ma kardamon?

07.01.2020
Aktualizacja: 07.01.2020 16:29
kardamon - właściwości prozdrowotne
fot. Shutterstock

Kardamon ma niepowtarzalny, wspaniały aromat – wyraźny korzenny, a jednocześnie delikatny cytrynowy. Ma również wiele prozdrowotnych właściwości. To sprawia, że ta przyprawa chętnie wykorzystywana jest w kuchni do przyprawiania dań i napojów, ale również w medycynie. Dlaczego warto używać kardamonu? Poznaj jego prozdrowotne korzyści.

Kardamon dostępny jest w postaci nasion lub proszku. Przy czym nasiona zachowują dłużej swoje właściwości. Ta przyprawa uprawiana jest w Indiach, na Sri Lance, Wietnamie, a także w Tanzanii i Gwatemali, a najczęściej stosowana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu (zarówno jako dodatek do potraw słodkich, jak i pikantnych). Jednak coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się również w Europie, zwłaszcza w krajach skandynawskich.  

Kardamon w kuchni

Kardamon jest przyprawą, która jest niezwykle uniwersalna. Pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Można go dodawać do mięs, ryb, ryżu, a także ciast, lodów czy słodkich sosów. Może też wchodzić w skład przypraw dodawanych do marynowania warzyw czy śledzi. W kuchni indyjskiej jest często stosowany w daniach typu curry.

Ale to nie jedyne zastosowanie kardamonu. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do alkoholi, np. grzanego wina, koktajli czy nalewek. Można go również dodawać do herbat czy kawy (z dodatkiem mleka ma niepowtarzalny smak i zapach).
Kardamon ma działanie antybakteryjne (działa m.in. na szczepy E. coli, Salmonelli)  i  dzięki temu może być stosowany jako zamiennik konserwantów stosowanych w żywności (nie wpływa na smak potraw).

Kardamon w medycynie

Kardamon zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji (np. wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, a także oraz olejki eteryczne). Roślina ta ma działanie antyseptyczne i rozkurczowe, pobudza trawienie. Kardamon wykorzystywany jest jako preparat pomagający w łagodzeniu dolegliwości bólowych brzucha, a także w hamowaniu wymiotów oraz nudności. Może być również stosowany w celu odświeżenia oddechu (ma działanie antybakteryjne i zwalcza mikroorganizmy bytujące w jamie ustnej).  

Zawarte w nasionach kardamonu olejki eteryczne (mono- i seskwiterpeny) mają działanie antyoksydacyjne i zwiększają zdolności dyfuzyjne niektórych aktywnych składników, tj. pomagają im przenikać między komórkami skóry. Właściwości te mogą być pomocne w przypadku niektórych leków podawanych na skórę lub przez skórę. Uważa się, że kardamon może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, w tym raka okrężnicy, a także spowalnia proces starzenia się organizmu.

Są badania, które pokazują, że zawarte w kardamonie substancje pomagają oczyścić organizm z toksyn (mają działanie moczopędne), a pobudzając trawienie i przyspieszając metabolizm, pomagają w odchudzaniu.

Kardamon, a właściwie pozyskiwane z niego olejki eteryczne, pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z górnymi drogami oddechowymi – dzięki charakterystycznemu zapachowi i leczniczym właściwościom pomaga poprawić ukrwienie płuc oraz złagodzić objawy zapalenia oskrzeli.  Przyprawa ta w połączeniu z cynamonem może być również remedium na dolegliwości związane z bólem gardła. Wystarczy zagotować obie przyprawy i – po przestygnięciu – płukać takim wywarem gardło. Taka mikstura ma działanie przeciwbólowe i odkażające.  
Są badania, które pokazują, że preparaty z kardamonem mogą być pomocne w leczeniu zespołu metabolicznego. Pomagają one zmniejszyć poziom cholesterolu LDL, insuliny oraz trójglicerydów, zwiększyć poziom cholesterolu HDL cholesterolu.

Kardamon zmniejsza również stan zapalny w organizmie. Badania wykazały, że przyprawa ta pomogła zmniejszyć stan zapalny u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Kardamon jako afrodyzjak

Olejek kardamonowy pozyskiwany z nasion kardamonu jest uważany za afrodyzjak, bo działa pobudzająco i głęboko nawilża. Właśnie z tego powodu jest  szeroko stosowany w aromaterapii (także do masaży i kąpieli), a także w przemyśle perfumeryjnym.

Kawa z kardamonem – jak ją zrobić?

Aby przygotować kawę z kardamonem, najpierw wymieszaj ze sobą składniki (W jordańskim sklepie z kawą, sprzedawca mówił, że idealna proporcja to 100 g kardamonu na 1 kg kawy. Najlepiej wykorzystać kardamon w nasionach i zmielić go z kawą. Inną opcją jest wymieszanie już gotowych składników). Taką mieszankę (oczywiście w odpowiednich proporcjach) przesyp do kawiarki (można ewentualnie skorzystać z zestawu przelewowego) i zaparz kawę. Możesz dodać do niej odrobinę ciepłego mleka oraz cukier. Smacznego!

Kto nie powinien stosować kardamonu?

Kardamon jest uważany za stosunkowo bezpieczną przyprawę, choć może zaburzać działanie niektórych leków, m.in. leków przeciwzakrzepowych, antydepresantów oraz aspiryny. Oczywiście nie powinny go stosować osoby z alergią kontaktową, a także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ nie ma wystarczających dowodów świadczących o tym, że stosowanie tej przyprawy w tym okresie jest bezpieczne.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.