Zamknij

Kapusta pekińska z czarnymi kropkami. Czy można ją jeść?

16.09.2022 13:06
Czy można jeść kapustę pekińską z czarnymi plamkami?
fot. Shutterstock

Ciemne plamki na kapuście pekińskiej nie wyglądają apetycznie, ale czy szkodzą zdrowiu? Zobacz, czy można zjeść kapustę pekińską z czarnymi kropkami.

Kapusta pekińska zawiera wiele cennych pierwiastków, m.in. wapń, jod, magnez, potas i żelazo. Nie wymaga specjalnej obróbki, można spożywać ją na surowo. Warto sięgać po to warzywo jak najczęściej. Regularne jedzenie kapusty pekińskiej wspomaga działanie układu pokarmowego, jest też korzystne dla naszego serca. Kapustę pekińską można podawać małym dzieciom. Zanim jednak zjemy kapustę, należy dokładnie ją obejrzeć.

Krojąc kapustę pekińską, znajdujesz czarne, niewielkie plamki? To prawdopodobnie pieprzowa plamistość, jedna z chorób, które atakują warzywa kapustne. Pojawia się ona wtedy, gdy zbyt długo przechowujemy warzywo. Pieprzowa plamistość niestety może wystąpić również pod wpływem innych czynników, takich jak zbyt wczesne zebranie kapusty lub jej przenawożenie. Czy taką kapustę możemy jeść?

Choć według niektórych opinii, wystarczy odkroić niektóre liście i poddać resztę kapusty obróbce termicznej, by nie była szkodliwa dla zdrowia, najbezpieczniej będzie ją wyrzucić. Nie warto ryzykować, ponieważ w takiej kapuście mogą znajdować się już zarodki grzybów, które nie są widoczne gołym okiem.

Jak prawidłowo przechowywać kapustę pekińską?

Choroba może rozwinąć się w wyniku niskich temperatur, dlatego kapustę pekińską najlepiej przechowywać w pokojowej temperaturze zamiast w lodówce. Jeśli jednak wybieramy lodówkę, unikajmy najniższych, najzimniejszych półek.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska