Obalamy mity: Sól jest zdrowa i nie warto jej unikać

Monika Piorun
30.05.2016 18:24
Obalamy mity: Sól jest zdrowa i nie warto jej unikać
fot. Niskie spożycie soli może być dla zdrowia równie groźne, co jej nadmiar

Wszelkie ostrzeżenia przed nadmiernym spożyciem soli można wziąć w spory nawias. Okazuje się, że wcale nie warto jej zupełnie wykluczać z codziennego menu. Dlaczego?

Kto je najwięcej soli na świecie? Jeśli Twoje pierwsze skojarzenie płynie w stronę zakochanych w fastfoodowym menu Amerykanów, to jesteś w błędzie. Słony smak najbardziej uwielbiają Azjaci, którzy dziennie zużywają niemal półtora razy więcej soli niż mieszkańcy USA.

Dlaczego zatem np. wśród Japończyków, którzy każdego dnia pochłaniają około 5g tej przyprawy (co prawie dwukrotnie przekracza rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia spożycie soli na dobę), bardzo rzadko można zaobserwować przypadki pacjentów cierpiących na nadciśnienie, a współczynnik śmiertelności z powodu chorób serca jest tam zdecydowanie niższy niż w innych krajach?

Spory wpływ może mieć na to, w jaki sposób nadajemy słony smak potrawom. W przypadku Azjatów jest to najczęściej sos sojowy, który (jeśli tylko jest dobrej jakości i nie zawiera chemicznych dodatków) może chronić przed miażdżycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Jak się wytrącają kryształki soli?

Zachodnia medycyna mniej więcej od lat 70. ubiegłego wieku zaczęła promować ograniczenie spożywania soli, która w nadmiarze miała szkodzić naszemu zdrowiu. Na przestrzeni ostatnich dekad propaganda ta okazała się na tyle skuteczna, że w niemal wszystkich anglojęzycznych krajach – od USA i Kanady po Australię i Nową Zelandię – ilość konsumowanej soli drastycznie spadła. Nie miało to jednak przełożenia na ograniczenie śmiertelności z powodu chorób serca.

(Przeczytaj: Kobiety umierają na choroby serca częściej niż mężczyźni)

Nowe światło na kontrowersje w sprawie soli udało się rzucić Kanadyjczykom. Opublikowane pod koniec maja na łamach The Lancet badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu McMaster oraz Hamilton Health Sciences w Ontario na 130 tys. pacjentach z 49 krajów wykazało, że wbrew dotychczasowym zaleceniom medycznym, to właśnie wśród osób spożywających najmniejsze ilości soli, ryzyko zawału, udaru, a nawet przedwczesnego zgonu, jest najwyższe.

Mniej soli powinni jeść jedynie pacjenci z nadciśnieniem, którzy do tej pory przesadzali z jej ilością i znacznie przekraczali zalecane normy na dobę.

Kierujący badaniami prof. Andrew Mente podkreśla jednak, że choć dostarczanie organizmowi poniżej 3g soli dziennie może w rezultacie być szkodliwe, to jednak, zwiększenie jej ilości (np. do takiego poziomu, jak w przypadku Azjatów) jest niebezpieczne jedynie dla pacjentów mających tendencję do nadciśnienia.

(Poznaj podstawowe objawy towarzyszące nadciśnieniu tętniczemu)

Słony widelec

Przodujący w statystykach spożywania soli Japończycy wymyślili specjalny elektryczny widelec, który stymuluje słony smak na języku. Dzięki temu nie musimy dodatkowo dosalać naszych posiłków, a wszystko, co jemy, smakuje tak, jakby było słone. Wynalazek, który został opracowany w Laboratorium Rekimoto przy Uniwersytecie Tokijskim kosztuje około 18 dolarów.

* (Chcesz oglądać filmik z polskimi napisami? Pamiętaj, żeby ustawić opcję tłumaczenia w ustawieniach!)

Chcielibyście mieć sztućce, które potrafią nadawać potrawom Wasz ulubiony smak?

___

Redakcja Zdrowo Bardzo/π