Arbuz - idealny na upały i skuteczniejszy niż niejeden lek

09.08.2017
Aktualizacja: 18.06.2019 09:51
Arbuz - jakie ma właściwości?
fot. asiaware/instagram/YouTube/Life Hacks & Experiments

Arbuzy obniżają ciśnienie krwi, mają więcej likopenu niż surowe pomidory, doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a na dodatek mogą zastąpić... viagrę! Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o tej witaminowej bombie, po którą powinniśmy sięgać przez całe lato!

Arbuz ma niewiele kalorii (w 100 g zaledwie ok. 30), ale dość wysoki indeks glikemiczny (75). Już jeden kawałek tego owocu zaspokoi połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Choć idealnie gasi pragnienie, to jednak - zwłaszcza diabetycy - powinni pamiętać, że objadając się nim można szybko podnieść poziom cukru we krwi. Sok z tego owocu doskonale nadaje się jednak dla wszystkich, którzy uprawiają sport. Zawarta w arbuzach cytrulina sprzyja regeneracji organizmu po forsownych ćwiczeniach. Z kolei dzięki arganinie owoc ten działa jak afrodyzjak, skutecznie podnosząc nasze libido.

Arbuz działa jak... viagra!

Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie przekonują, że dzięki składnikom obecnym w arbuzie może on działać na męskie naczynia krwionośne podobnie jak... viagra! Jedzenie arbuza może na dodatek zwiększać nasz popęd seksualny. Można zjeść porcję tego świeżego owocu przed miłosnymi igraszkami i nie będziemy się czuć ociężali.

Cytrulilna, która poprzez procesy enzymatyczne przekształcana jest w argininę (aminokwas wspomagający pracę układu sercowo-naczyniowego, usuwający z organizmu mocznik i toksyczne substancje oraz poprawiający naszą odporność) prowadzi do zwiększenia stężenia tlenu azotu w organizmie. Dzięki temu naczynia krwionośne stają się rozluźnione.

Eksperci uważają, że ten naturalny mechanizm może być pomocny w leczeniu zaburzeń erekcji, ale można go również wykorzystać w walce z otyłością oraz cukrzycą typu 2.

Dowiedz się więcej: Masz problemy z erekcją? Idź jak najszybciej do lekarza

W arbuzach jest więcej likopenu niż w pomidorach?

Działający antynowotworowo i zmniejszający ryzyko zawału mięśnia sercowego likopen uważany jest za jeden z najzdrowszych składników pomidorów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że arbuzy - zwłaszcza te czerwone - mają go więcej. Warto pamiętać, że przeciwutleniacz ten rozpuszcza się w tłuszczach.

Najlepiej jeść arbuzy np. łącząc je z awokado, skrapiając oliwą lub olejem lnianym albo... dodać je do letniej sałatki - jako jeden ze słodkich dodatków, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie zarówno warzyw - jak i owoców.

Arbuzy mają też całkiem sporo polecanego w przypadku chorób skóry i osłabionego wzroku beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Sok z tego owocu idealnie sprawdzi się po treningu - idealnie regenerując nasze mięśnie po forsownym wysiłku.

Sok z arbuza? Poznaj najbardziej nietypowy sposób na to, by go przyrządzić!

Zagłosuj

Jak często jadasz arbuzy latem?

Liczba głosów:

_______

zdrowie.radiozet.pl/π/mk