"Oszukany" miód szkodzi! Jak kupić ten prawdziwy?

10.08.2015 15:10
"Oszukany" miód szkodzi! Jak kupić ten prawdziwy?
fot. Jaki miód jest najzdrowszy? Prawdziwy miód - jak wybrać? Miód pszczeli

Miód to smaczny i niezwykle zdrowy składnik naszej diety. Pomaga w przeziębieniach, chorobach nerek i dostarcza nam cennych składników odżywczych. Pod warunkiem, że jest to miód "prawdziwy". W sklepach roi się od podróbek miodu, które raczej nam zaszkodzą niż pomogą. Nie daj się oszukać i wybieraj mądrze!

Jak kupić dobry miód?

Jak kupić prawdziwy, dobry miód? W sklepie uważnie przeczytaj etykietę. Wystrzegaj się miodów, które opatrzone są opisem: "mieszanka miodów pochodząca z krajów spoza UE". To oznacza, że zapewne masz do czynienia ze sztucznym produktem, pochodzącym z Chin. Najlepiej wybrać miód pochodzący z Polski.

Pewnym wskaźnikiem jest cena. Dobry miód musi niestety trochę kosztować, więc nie wybieraj najtańszego produktu z supermarketu. 

Uwaga! Na etykiecie MUSI być napisane, że miód jest sztuczny. Producenci są sprytni i zamieszczają takie informacje zazwyczaj na samym dole, napisane malutkim druczkiem. Jeśli masz problemy ze wzrokiem, nie zapominaj o okularach! :)

Prawdziwy miód jest płynny tylko przez kilka miesięcy po pozyskaniu. Miód wysokiej jakości będzie więc miał stężoną formę. Jeśli jest płynny, oznacza to, że został podgrzany i stracił większość cennych właściwości.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Po kupieniu miodu warto go jeszcze raz sprawdzić. Miód powinien tworzyć stożek podczas powolnego przelewania. Jeżeli jest odwrotnie, to znaczy, że ma za dużo wody.

Doskonałym sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest również umieszczenie jego kropli na kartce papieru. Jeśli miód się rozpłynie, to znaczy, że jest podrabiany.

Dobry jest także "test ołówka". Należy dotknąć kropli miodu ołówkiem kopiowym. Prawdziwy miód nie zmieni koloru!

Gdzie kupić dobry miód?

Kupowanie miodu w supermarkecie przypomina nieco skomplikowane dochodzenie. Musisz być uważny, podejrzliwy i czujny. Dużo lepszym źródłem miodu są małe pasieki i polecani przez znajomych producenci. 

Dlaczego to aż tak ważne? Nawet w pasiece mogą Cię oszukać! Niektórzy pszczelarze karmią pszczoły syropem cukrowym, co znacząco obniża wartość miodu. 

Życzymy powodzenia w niełatwym procesie zdobywania dobrego miodu! I smacznego! :)

Źródło: pszczeliraj2.blogspot.com, smacznapyza.blogspot.com, materiały własne