Zamknij

Jak wybrać najzdrowsze masło orzechowe? Pamiętaj o tych 5 zasadach

21.09.2022
Aktualizacja: 21.09.2022 11:55
Jak wybrać dobre masło orzechowe? 5 zasad
fot. Shutterstock

Masło orzechowe z dobrym składem jest korzystne dla całego organizmu. Jednak bogata oferta na rynku sprawia, że łatwo się pogubić i nieświadomie wybrać masło pełne konserwantów. Na co zwracać uwagę, gdy kupujemy masło orzechowe? Poznaj 5 ważnych wskazówek

Masło z prawdziwych orzechów zawiera zdrowe tłuszcze, których spożywanie poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na rynku dostępne są masła z różnych rodzajów orzechów, jednak najpopularniejsze jest masło z orzeszków arachidowych. Fistaszki zawierają cenne składniki, takie jak flawonoidy, białko, błonnik. Są również źródłem witaminy B. W sklepach można spotkać też masła z orzechów laskowych (zawierające ważne minerały, m.in. fosfor i wapń) oraz masło z migdałów. To ostanie jest szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera witaminę E. Migdałowy smak łagodzi także ciążowe mdłości. Najsłodsze jest masło z orzechów nerkowca. Orzechy te pozytywnie działają na skórę, włosy i wzrok. Z kolei masło z orzechów brazylijskich jest doskonałe dla mężczyzn (wspiera płodność)

Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Niezależnie od tego, jakie masło lubimy najbardziej, zawsze gdy je kupujemy, powinniśmy zwracać uwagę na 5 istotnych rzeczy, takie jak:

  1. Skład. Tutaj zasada jest prosta: im krócej, tym lepiej. Masło orzechowe nie powinno zawierać długiej listy wzmacniaczy i ulepszaczy smaku. Najlepsze będą masła „100 proc. orzechów”, ewentualnie z dodatkiem odrobiny soli czy ksylitolu.
  2. Struktura. W przypadku masła orzechowego jest podobnie, jak z miodem. Mało może ulegać rozwarstwieniu, a najbardziej podejrzane są płynne, gładkie masła, które wyglądają tak samo nawet po kilku miesiącach. Rozwarstwienie jest spowodowane wysoką zawartością tłuszczy z orzechów.
  3. Substancje słodzące. Masło orzechowe samo w sobie jest słodkie i nie potrzebuje dodatkowego wzmocnienia. Zaalarmować powinny nas wszelkiego rodzaju emulgatory, barwniki, substancje zapachowe czy olej palmowy…
  4. Smak. Masło orzechowe powinno smakować jak orzechy, a nie jak nutella czy rozpuszczone lody. Im więcej orzechów jest w składzie masła, tym lepszy, bardziej intensywny smak.
  5. Cena. Masło orzechowe dobrej jakości nie może być zbyt tanie (podobnie jest z miodem). Masło z orzechów laskowych kosztuje zwykle 15-20 zł za 300 g produktu. Najczęściej wybierane masło z orzeszków ziemnych to koszt ok. 12 zł za 500 g.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska