Wszystko co musisz wiedzieć o awokado – jak wybrać i przygotować?

Aleksandra Supryn
08.12.2015 14:07
Wszystko co musisz wiedzieć o awokado – jak wybrać i przygotować?
fot. Jak wybrać najlepsze awokado oraz jak je przechowywać i przygotować?

Awokado to jeden z najbardziej popularnych ostatnio owoców. Dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Czy wiesz jednak jak wybrać najlepsze awokado oraz jak je przechowywać i przygotować do jedzenia?

Owoc awokado jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów. Pomaga w odchudzaniu, sprawia, że nie masz ochoty podjadać między posiłkami, świetnie wpływa na skórę oraz zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, takich jak np. cukrzycy typu 2.

Możesz z niego zrobić zarówno energetyczne śniadanie, zdrowy koktajl, jak i pyszny obiad. Zanim przystąpisz jednak do działania, sprawdź jak wybrać dojrzałe awokado oraz jak prawidłowo przygotowywać je do jedzenia.

Jak wybrać awokado?

Przy wyborze awokado musimy kierować się oczywiście dojrzałością. Przejrzały owoc będzie niesmaczny i bardzo gorzki. Na szczęście bardzo łatwo można określić jego stan.

Po pierwsze, sprawdź kolor. Wybieraj owoce w ciemniejszym kolorze. Im ciemniejsze tym lepsze. Zasada ta nie zawsze sprawdza się jednak w stu procentach. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów awokado, których skórka różni się między sobą.

Druga metoda to sprawdzenie miękkości i sprężystości. Naciśnij awokado od zewnątrz, nie rób tego jednak zbyt mocno. Jeśli jest miękkie, a wgniecenie wraca do pierwotnego stanu – jest świeże. Jeśli wgniecenie pozostaje, możesz być niemal pewny, że jest przejrzałe.

Jak przechowywać awokado?

Niedojrzałe awokado powinno się przechowywać w lodówce. Dzięki temu dłużej będzie dobre i będzie mogło poleżeć w niej nawet przez 2-3 tygodnie.

Jeśli chciałbyś zjeść już swoje awokado, a ono nie jest jeszcze wystarczająco miękkie, trzymaj je w temperaturze pokojowej. Dojrzeje wtedy w ciągu 2-3 dni i będzie gotowe do zjedzenia. Aby przyspieszyć ten proces połóż je w okolicy jabłek lub bananów – wydzielane przez nie enzymy sprawią, że awokado dojrzeje znacznie szybciej.

Dlaczego awokado czernieje?

Miąższ awokado bardzo szybko czernieje pod wpływem działania światła i tlenu.

Jeśli chcesz temu zapobiec nie wyrzucaj pestki. Jeśli potrzebujesz tylko połówki owocu, drugą część włóż do lodówki i nie usuwaj pestki. Możesz wrzucić ją również do miski z guacamole, które czeka jeszcze na przybycie gości :).

Inny sposób na czernienie to pokropienie awokado sokiem z cytryny lub limonki.

Jak usunąć pestkę z awokado i jak je obrać?

Przygotowanie awokado do jedzenia wcale nie jest takie proste. Na szczęście są na to sposoby:

Po pierwsze nakrój awokado dookoła, przekręć i rozdziel części. Następnie usuń pestkę. Zrobisz to dzięki jednemu, zdecydowanemu ruchowi noża.

Natomiast aby szybko i sprawnie wydobyć ze skórki miąższ, potnij go w kwadratowe cząstki, a następnie wydrąż go za pomocą łyżki. Jeśli awokado jest dojrzałe, nie powinieneś mieć z tym problemu. 

___

ZdrowoBardzo / AS