Kiwi, marchewka i brokuły. Jak nie tracić wartości odżywczych?

Aleksandra Supryn
02.11.2015 15:01
Kiwi, marchewka i brokuły. Jak nie tracić wartości odżywczych?
fot. Jak jeść i przygotowywać jedzenie, aby nie tracić wartości odżywczych?

Dużo mówi się o właściwościach produktów spożywczych, które mają dobroczynne działanie na nasze zdrowie i urodę. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że bardzo często tracimy większość składników i wartości odżywczych owoców i warzyw, ponieważ źle je przygotowujemy.

Jedzenie podczas krojenia lub obróbki termicznej traci sporo witamin, mikro- i makroelementów oraz minerałów, które się w nich znajdują. Sprawdź, jak prawidłowo przygotować jedzenie bez utraty wartości odżywczych. Być może robisz robisz coś źle?

Obierasz kiwi

Owoce kiwi są świetnym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych Omega-3. Większość z nas obiera jednak kiwi, a to sprawia, że dostarczamy do organizmu znacznie mniej składników odżywczych. Naukowcy mówią, że kiwi ze skórką ma trzy raz więcej błonnika oraz sprawia, że witamina C lepiej się wchłania.

Jesz tylko różyczki brokułów

Miłośnicy brokułów popełniają błąd jedząc tylko różyczki, a wyrzucając listki. Lekarze mówią, że w listkach znajduje się bardzo dużo witaminy A, C, K oraz związków organicznych nazywanych glukozynolanami, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Pijesz tylko odtłuszczone mleko

Odtłuszczone mleko jest produktem wysoce przetworzonym. Zawiera bardzo mało kalorii, ale praktycznie żadnych składników odżywczych, w które bogate jest naturalne, organiczne mleko. Co więcej, dietetycy zauważają również, że osoby, które zmniejszają ilość kalorii w swojej diecie rekompensują sobie ich brak podjadaniem.

Marchewka gotowana czy surowa?

Okazuje się, że nie wszystkie produkty są zdrowsze, gdy są surowe. Naukowcy odkryli, że gotowane marchewki mają więcej karotenu niż te surowe, a więc i więcej potrzebnej w ludzkim organizmie witaminy A.

Gotujesz jarmuż

Z kolei jarmuż jest znacznie zdrowszy jedzony na surowo niż gotowany. Ilość dobroczynnych dla zdrowia i urody składników będzie wtedy maksymalna. A jarmuż to źródło kwasu foliowego, witaminy C oraz wapnia, które stracimy podczas obróbki termicznej.

Te porady pozwolą Ci utrzymać wartości odżywcze owoców i warzyw na właściwym poziomie.

___

ZdrowoBardzo / AS