Oceń
Lody kojarzą nam się z dzieciństwem, wakacjami i beztroską. To dlatego są jednym z ulubionych deserów wielu z nas. Jemy je nie tylko latem, ale też wtedy, gdy chcemy poprawić sobie nastrój. Czy częste jedzenie lodów jest dobre dla zdrowia?
- Stymulują wydzielanie melatoniny, poprawiają jakość snu
- Łagodzą ból gardła
- Zwiększają odporność organizmu
- Wspomagają koncentrację
- Chronią przed osteoporozą
- Obniżają ciśnienie
- Są dobre dla żołądka
- Poprawiają humor
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, zawsze lepiej wybrać lody niż czekoladę czy ciasta, nie wspominając o sztucznych słodyczach (takich jak żelki). Lody są mniej kaloryczne, nie oznacza to jednak, że w ogóle nie zawierają kalorii. Pamiętajmy też, że dużo zależy od tego, jaki smak wybierzemy. Podczas jedzenia lodów nasz organizm traci kalorie, które zużywa na ogrzanie deseru. Zwykle jednak zużycie to nie przekracza ilości kalorii, którą dostarczamy żołądkowi. Dlatego wybieranie lodów przez osoby stosujące dietę, jest wskazane, ale w umiarkowanych ilościach. Zbyt częste jedzenie lodów wpływa na metabolizm i zwiększa ochotę na słodycze. Pamiętajmy również, że najlepiej jeść lody bez dodatków w postaci polewy czy bitej śmietany. Jedzenie lodów od czasu do czasu może być korzystne dla zdrowia. Jak lody wpływają na nasze samopoczucie? Oto niektóre efekty:
Stymulują wydzielanie melatoniny, poprawiają jakość snu
Zawarty w lodach tryptofan wspomaga wydzielanie melatoniny, czyli hormonu, który reguluje nasz rytm dobowy. Ich zjedzenie wieczorem pomaga wyciszyć organizm.
Łagodzą ból gardła
Ból gardła jest zwykle spowodowany stanem zapalnym, któremu towarzyszy obrzęk i miejscowo podwyższona temperatura. Jedzenie lodów na ból gardła może złagodzić dolegliwości; działa jak okład przeciwobrzękowy.
Zwiększają odporność organizmu
Jedzenie lodów „zmusza” organizm do przystosowania się do nagłej zmiany temperatur. Dodatkowo lody owocowe są źródłem wielu witamin, dlatego sorbety warto jeść też zimą.
Wspomagają koncentrację
Cukier i woda zawarte w lodach dodają energii i poprawiają pamięć. Badanie japońskich naukowców, którym kierował prof. prof. Yoshihiko Koga z Kyorin University w Tokio, wykazało, że lody jedzone na śniadanie przyspieszają czas reakcji oraz usprawniają przetwarzanie informacji, a więc pomagają w nauce. Chodzi oczywiście o niewielką porcję (3 łyżki).
Chronią przed osteoporozą
Lody na bazie mleka zawierają wapń, który pomaga utrzymać zdrowe kości.
Obniżają ciśnienie
Łatwo przyswajalny wapń zawarty w lodach reguluje ciśnienie krwi. Dlatego lody to dobry deser dla osób z nadciśnieniem, oczywiście w rozsądnych ilościach.
Są dobre dla żołądka
Lody mogą jeść również osoby, które zmagają się z zaburzeniami układu pokarmowego (na przykład wrzodami żołądka). Nasz żołądek trawi lody bardzo szybko, dzięki czemu nie zalegają one w przewodzie pokarmowym.
Poprawiają humor
Kiedy jemy lody, organizm wytwarza serotoninę, czyli hormon szczęścia. Serotonina wpływa korzystnie na stan emocjonalny, a także pamięć i koncentrację. Pomaga też złagodzić stany lękowe.
Źródło: healthbenefitstimes.com, mojdietetyk.pl
Oceń artykuł