Czy jajka są zdrowe? Uwierzysz, że obniżają poziom cholesterolu?

Aleksandra Supryn
25.03.2016 12:02
Czy jajka są zdrowe? Uwierzysz, że obniżają poziom cholesterolu?
fot. Jajka mogą obniżać poziom cholesterolu. Właściwości zdrowotne jajek

Jajka to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Zwłaszcza że zgodnie z tradycją w niedzielny poranek powinniśmy składać sobie życzenia, dzieląc się właśnie nim. To jednak nie wszystko, przecież jajka znajdują się w prawie każdej potrawie wielkanocnej. Jak wpływa to na nasze zdrowie?

Okazuje się, że panika związana z koniecznością ograniczania jajek w diecie, to mit.

Coraz więcej lekarzy i specjalistów od diety mówi, że jajka wcale nie szkodzą. Wręcz przeciwnie – pozytywnie wpływają na organizm.

Wartości odżywcze w jajku

Przez wiele lat uważano, że jajka są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ jest w nich bardzo dużo cholesterolu. Badania mówią jednak coś zupełnie innego. W jednym jajku znajduje się ok. 0,3% tego składnika. Reszta to inne, bardzo potrzebne w ludzkim organizmie wartości odżywcze.

Co jeszcze znajdziemy zatem w jajkach? Przede wszystkim wzorcowe, pełnowartościowe białko oraz wszystkie aminokwasy – również te, których nie potrafi wytworzyć ludzki organizm.

To jednak nie wszystko. Jajo jest bogate w liczne witaminy – A, E, D, K, B2 czy B12, składniki mineralne – fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen oraz beta-karoten i luteinę.

Jeśli chodzi natomiast o tłuszcze – kwestię, która nurtuje wszystkich obawiających się jajek, to okazuje się, że ich skład jest bardzo korzystny dla ludzkiego organizmu. W jednym jajku znajduje się ok. 5 g tłuszczu, ale jedynie 0,1 g szkodliwych nasyconych tłuszczy. Nie można również pominąć tego, że wśród zdrowych kwasów są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Jajka pomagają obniżać poziom cholesterolu!

Nowe badania coraz częściej mówią o tym, że wbrew obiegowej opinii, jajka mają bardzo korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Prof. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i specjalista od jajek mówi, że wcale nie musimy ich ograniczać.

Bardzo często lekarze pierwszego kontaktu polecają nie jeść więcej niż 2 jajka tygodniowo. Według Światowej Organizacji Zdrowia liczba ta jest znacznie wyższa – dopuszcza się jedzenie aż 10 jajek tygodniowo. Trzeba jednak pamiętać, że specjaliści wliczają w to również jajka użyte w produktach przetworzonych, np. makaronach czy ciastach.

Coś zupełnie innego próbuje udowodnić nam prof. Trziszka. Według badacza nie ma żadnych ograniczeń. Możemy jeść nawet 20-30 jaj tygodniowo. W wywiadzie dla „Tygodnika Przegląd” profesor powiedział, że:

Kiedy zje pani jajo, to w pierwszych dwóch-trzech godzinach po konsumpcji mamy efekt lekkiego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Potem, po pięciu-siedmiu godzinach, spada i się wyrównuje. Nie ma znaczenia, czy zje pani jedno, czy 10 jaj. Tak samo organizm reaguje na inne substancje, które mu dostarczamy, na przykład na alkohol – po spożyciu mamy go we krwi, a potem organizm go trawi i poziom alkoholu spada.

Trziszka zaznacza, że cholesterol dostarczany z pożywieniem nigdy nie odkłada się w naczyniach w naszym ciele. Jedyny cholesterol, który może się odłożyć, to składnik produkowany przez ludzki organizm. Dzieje się tak, kiedy nasz metabolizm ma defekt i nie jest w stanie prawidłowo go przetrawić, więc odkłada go. Zdarza się to zazwyczaj u osób obciążonych hipercholerostemią. Osoby zdrowe nie mają się jednak czego obawiać.

To jednak nie wszystko, bo lekarz proponuje osobom z podwyższonym cholesterolem jedzenie jajek. Osoba z cholesterolem na poziomie 280mg/dl, jedząc 2-3 jajka dziennie przez miesiąc, jest w stanie obniżyć cholesterol do poziomu 200 mg/dl, czyli do granicy oznaczającej początek problemów (norma to poniżej 200 mg/dl).

Zespół pod kierownictwem Tadeusza Trziszki pracuje również nad lekiem, który będzie zawierał ekstrakt z jajek. Zamiast więc jeść kilkanaście jajek dziennie, będziemy mogli połknąć tabletkę, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie.  

Uwaga na jajka!

Pomimo że cholesterol nie jest dużym zagrożeniem, to jajka mogą być niebezpieczne. To dlatego, że znajdują się one na drugim miejscu najczęściej uczulających alergenów spożywczych.

W niektórych przypadkach może spowodować nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu nie poleca się podawania jajek dzieciom poniżej 1. roku życia. Zwłaszcza kiedy u dziecka wykryto już jakieś inne alergie lub w rodzinie istnieje historia alergii.  

Jak wybrać jajko?

Każdy z nas zauważył chyba, że jajka kupowane w sklepach posiadają różne oznaczenia. Wiecie, co oznacza każde z nich?

0 – chów ekologiczny

1 – chów z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu

2 – chów ściółkowy

3 – chów klatkowy

Idealnym wyborem są jednak oczywiście jajka kupowane z prywatnych, sprawdzonych źródeł. 

Zobacz także: Jajka — lek czy zabobon? Na czym polega lecznicza moc jajek?

___

ZdrowoBardzo / AS