Zamknij

Jajka na śniadanie: kurze, przepiórcze, kacze. Które są najzdrowsze?

18.10.2021
Aktualizacja: 19.10.2021 16:45
Jajka kurze, przepiórcze, kacze - które najzdrowsze?
fot. Shutterstock

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, które jemy na śniadanie. I bardzo dobrze, bo są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych substancji, które pozwalają dobrze rozpocząć dzień. Choć najpopularniejsze są jajka kurze, to może powinniśmy wybierać inne, np. przepiórcze albo kacze? Czy się różnią?

  1. Dlaczego jajka są zdrowe?
  2. Jajka kurze, przepiórcze, kacze – czym się różnią?
  3. Czy kolor żółtka świadczy o wartości jajka?
  4. Które jajka są najzdrowsze?
  5. Jak długo gotować jajka?

Wokół cholesterolu zawartego w jajkach narosło mnóstwo nieporozumień, najwięcej na temat cholesterolu. Naukowcy zapewniają jednak, że jedzenie jajek przez zdrowe osoby jest bezpieczne i nie zwiększa ryzyka chorób. Polskie normy dopuszczają nawet jedzenie 7 jajek tygodniowo.

Dlaczego jajka są zdrowe?

Jajka są bogatym źródłem najwyższej jakości białka, niezbędnego dla dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Obfitują też w witaminy: A, D, K, a także z grupy B (B2). Dostarczają pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to bogate źródło żelaza, cynku oraz lecytyny. Jedna trzecia masy żółtka to tłuszcze, wśród których przeważają dobre tłuszcze nienasycone, w tym cenne kwasy omega-3.

Jajka kurze, przepiórcze, kacze – czym się różnią?

Najczęściej wybieramy jajka kurze, ale w sklepach bardzo często dostępne są też jajka przepiórcze, a także, choć dużo rzadziej, kacze. Czym różnią się te jajka?

  • Jajka kurze – są najpopularniejsze, to je mamy na myśli, mówiąc „jajko”. Najzdrowsze są te z wolnego wybiegu (stempel „1”) lub z gospodarstw ekologicznych (stempel „0”), np. od kury zielononóżki (są dość małe, mają białą skorupkę i podłużny kształt). Jedno jajko kurze ma ok. 71 kcal.
  • Jajka przepiórcze – smakiem są najbardziej zbliżone do kurzych. Mają dość duże żółtka w stosunku do swojej wielkości (udział żółtka w jajku jest większy) i zawierają więcej składników mineralnych, np. żelaza, wapnia i fosforu, oraz witamin, np. B12, niż jajka kurze. Warto wiedzieć, że 3-4 jajkami przepiórczymi możemy zastąpić jedno jajko kurze (np. w przepisach). Jedno jajko przepiórcze zawiera ok. 19 kcal.
  • Jajka kacze – rzadko się je jada, ponieważ łatwo zakażają się Salmonellą. Mają duże żółtka, są bardziej intensywne w smaku i większe niż kurze. Zawierają także więcej białka, tłuszczu i cholesterolu od jajek kurzych. Jedno jajko kacze ma ok. 130 kcal.

Czy kolor żółtka świadczy o wartości jajka?

Wpływ na kolor żółtka ma rodzaj pożywienia, jakie je kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze od tych z jasnym. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, te karmione np. kukurydzą – o pomarańczowym. A co z kolorem skorupki? Jej barwa zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą jajka.

Które jajka są najzdrowsze?

Wszystkie rodzaje jajek to wartościowe produkty. Najłatwiej dostępne i najtańsze są jajka kurze, więc z pewnością to one najczęściej znajdą się w naszej diecie. Dla urozmaicenia można też jeść inne rodzaje jajek, w tym kacze (są trudno dostępne w handlu), przepiórcze czy perlicze. Zaletą jajek przepiórczych jest to, że rzadko wywołują obawy alergii pokarmowej, dlatego są polecane dla osób z  alergią na białko jaja kurzego.

Jak długo gotować jajka?

Generalnie zasada jest taka: im krótsza obróbka cieplna, tym lepiej. Co ciekawe, gotowanie jajka sprawia, że białko w nim zawarte staje się łatwiej strawne – organizm ludzki jest w stanie wykorzystać nawet 91 proc. białka z gotowanych jajek. Mimo to jajek nie należy długo gotować: na twardo do 10 minut, a na miękko – ok. 2 minut od zagotowania (jeśli wkładasz je do zimnej wody). Zbyt długie gotowanie jajek niszczy cenne składniki w nich zawarte. Lepiej gotować je krócej (nawet w wysokich temperaturach) niż zbyt długo – 40-minutowe gotowanie niszczy aż 61 proc. witaminy D w jajkach. Poza tym jajko zyskuje nieapetyczną zieloną obwódkę wokół żółtka – to wynik reakcji siarki z żelazem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.