Zamknij

Jagody nie tylko na problemy ze wzrokiem. Jakie mają właściwości i kiedy je zbierać?

30.06.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 13:38
Czarne jagody - właściwości zdrowotne
fot. Shutterstock

Te pyszne letnie owoce mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Najlepiej znany jest pozytywny wpływ spożywania jagód na problemy z oczami, ale to niejedyne ich pozytywne działanie na zdrowie. Sezon na jagody trwa niezbyt długo, więc warto korzystać, gdy w lasach jest ich pod dostatkiem.

  1. Co cennego zawierają jagody?
  2. Jakie są właściwości lecznicze jagód?
  3. Kiedy zbierać jagody?
  4. Jakie lecznicze działanie mają listki jagód?
  5. Jak jeść jagody?

Dziko rosnące jagodowe krzaczki to popularne rośliny runa leśnego – rosną w całej Polsce, szczególnie na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, a także m.in. na wrzosowiskach. Jagoda to tylko jedna z nazw tych pysznych owoców – funkcjonują też jako borówka czernica, czarna jagoda, jagoda leśna, borówka czarna, borownik czy jagodzina. Korzystne dla organizmu działanie mają nie tylko owoce, ale także listki jagód.

Co cennego zawierają jagody?

Jagody to dobre źródło cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają też antocyjany (barwniki roślinne), które nie tylko nadają im ciemnoniebieski kolor, ale są też jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy (m.in. zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, wzmacniają naczynia krwionośne, chroniąc przed miażdżycą). Jagody zawierają także:

  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2 oraz niacynę)
  • fosfor
  • potas
  • cynk
  • żelazo
  • mangan.

Czarne jagody są niskokaloryczne – 100 g tych owoców dostarcza około 51 kcal.

Jakie są właściwości lecznicze jagód?

Te leśne owoce są chyba najlepiej znane ze swojego korzystnego wpływu na oczy – zawierają bowiem luteinę, która pomaga zachować prawidłowe widzenie. Dzięki bogactwu witamin i minerałów jagody:

  • pozytywnie działają na wzrok
  • wzmacniają odporność
  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  • normują problemy związane z zaparciami i biegunkami
  • działają krwiotwórczo (ważne przy anemii)
  • usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii

Jagody, podobnie jak truskawki, mogą wspierać organizm w spowolnieniu starzenia się. Badania przeprowadzone wśród starszych kobiet wykazały, że duże spożycie jagód jest powiązane ze spowolnienie starzenia się pod względem procesów myślowych i poznawczych. Antocyjany zawarte w jagodach mogą też zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).

Jagody stosowane są również w kosmetyce jako środek poprawiający wygląd skóry.

Kiedy zbierać jagody?

Sezon na świeże jagody zaczyna się już w czerwcu i trwa przez cały lipiec – to czas gdy dojrzałe owoce mają najwięcej cennych składników. Niekiedy można je też zbierać w sierpniu, ale jest ich wtedy zdecydowanie mniej.

Uwaga! Przed spożyciem koniecznie starannie umyj jagody. Jedząc owoce zebrane w lesie prosto z krzaka narażasz się na zakażenie bąblowicą (choroba pasożytnicza powodowana przez larwy tasiemca bąblowcowego). Jaj pasożyta można się też pozbyć w czasie obróbki termicznej jagód – wystarczy temperatura powyżej 60 st. C.

Jakie lecznicze działanie mają listki jagód?

Nie tylko owoce czarnych jagód mają pozytywne działanie dla zdrowia – można też wykorzystywać ich listki. Warto je zbierać i robić z nich napary (herbatki), które dobrze sprawdzają się przy biegunkach oraz skurczach jelit.

Jak jeść jagody?

Aby skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie mają jagody, najlepiej jeść je na surowo. To owoce bardzo nietrwałe, dlatego trzeba je spożywać niedługo po zebraniu. Z jagód można też przygotowywać przetwory, np. dżemy, kompoty, soki, są świetnym dodatkiem do owsianki, koktajli mlecznych, ciast czy makaronu na słodko, a także nadzieniem do pierogów. Z jagód można również przygotować typowo letnią zupę jagodową.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Dietetycy.org.pl / Naturalnieozdrowiu.pl / M. Fijołek, Atlas dzikich roślin jadalnych, wyd. SBM 2017