Zamknij

Wystarczy garść tych jagód dziennie. Chronią przed utratą wzroku

18.01.2022
Aktualizacja: 18.01.2022 14:45
Jagody goji mogą zapobiegać AMD
fot. Shutterstock

Jak donoszą naukowcy, regularne spożywanie małych porcji suszonych jagód goji może chronić przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli główną przyczyną utraty wzroku u seniorów. To pierwsze badanie, które wykazało, że rozwojowi choroby można zapobiec we wczesnych jej stadiach.

  1. Lepsze suszone jagody goji niż suplement diety
  2. Jagody goji – co to za owoce, jakie mają właściwości?
  3. Jakie są przyczyny zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)?

Z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis wynika, że regularne spożywanie niewielkich ilości jagód goji może opóźniać lub wręcz zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, czyli AMD, u zdrowych osób w średnim wieku. Wyniki badania opublikowało pismo „Nutrients”.

AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u seniorów – szacuje się, że na tę chorobę cierpi kilkadziesiąt milionów ludzi na świecie, a w Polsce ok. 1,2 mln. – AMD wpływa na centralne pole widzenia, przez co zaburza zdolność czytania i rozpoznawania twarzy – tłumaczy prof. Glenn Yiu, współautor badania z Wydziału Okulistyki i Nauk o Widzeniu.

Lepsze suszone jagody goji niż suplement diety

Wraz ze swoimi kolegami Yiu odkrył, że u zdrowych osób w wieku od 45 do 65 lat, spożywających 28 gramów (ok. garść) jagód goji pięć razy w tygodniu przez 90 dni, doszło do zwiększenia gęstości ochronnych pigmentów w oczach. Co ważne, u uczestników eksperymentu, którzy zamiast jagód spożywali komercyjny suplement „dla zdrowia oczu” przez taki sam okres, taki wzrost nie wystąpił.

Pigmenty ochronne, o których mowa, to luteina i zeaksantyna. Odfiltrowują one szkodliwe niebieskie światło i zapewniają ochronę antyoksydacyjną. Pomagają też zachować prawidłową funkcję narządu wzroku w okresie starzenia.

– Luteina i zeaksantyna są jak filtr przeciwsłoneczny, tylko że dla oczu – wyjaśnia główna autorka badania, biolog żywienia Xiang Li. – Im wyższe są ich poziomy w siatkówce, tym lepsza ochrona. – Nasze badanie wykazało, że w zdrowych oczach można zwiększyć stężenie tych pigmentów dzięki niewielkiej dziennej porcji jagód goji – dodaje.

Jagody goji – co to za owoce, jakie mają właściwości?

Jagody Goji są owocem dwóch gatunków krzewiastych roślin występujących w północno-zachodnich Chinach: kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) lub kolcowoju szkarłatnego (Lycium barbarum). W postaci suszonej stanowią powszechny składnik chińskich zup; są też spożywane jako napoje - przygotowuje się z nich napary. Najczęściej zaś są po prostu przekąską. W medycynie chińskiej stosowane są od wieków jako specyfik na „rozświetlenie oczu”. Li, która dorastała w Chinach, zaciekawiła się tym i chciała sprawdzić, czy istnieją jakieś fizjologiczne podstawy owego „rozjaśniania”.

Naukowczyni zbadała bioaktywne związki obecne w jagodach goji i odkryła, że zawierają one duże ilości luteiny i zeaksantyny, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z AMD. Według Li, forma zeaksantyny, z którą mamy do czynienia w goji, jest wysoce biodostępna, czyli że łatwo się wchłania w układzie pokarmowym, dzięki czemu organizm może ją wykorzystać. Obecnie w leczeniu pośrednich stadiów AMD stosuje się suplementy diety, zwane AREDS, zawierające witaminy C, E, cynk, miedź oraz luteinę i zeaksantynę. Jak dotąd nie wykazano natomiast, by jakakolwiek znana terapia była skuteczna we wczesnych stadiach choroby.

Jakie są przyczyny zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)?

Prof. Yiu przypomina, że przyczyna AMD jest złożona i wieloczynnikowa. Obejmuje mieszankę zagrożeń genetycznych, zmian związanych z wiekiem oraz czynników środowiskowych, takich jak palenie, dieta i ekspozycja na słońce. Wczesne stadia AMD nie dają żadnych objawów, jednak da się je wykryć dzięki regularnym, kompleksowym badaniom okulistycznym.

– Nasze odkrycie pokazuje, że jagody goji mogą poprawiać pigmentację plamki żółtej u zdrowych dorosłych osób. Następnym krokiem będzie sprawdzenie wpływu tych owoców na pacjentów z wczesnymi stadiami AMD – podsumowują autorzy publikacji.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Katarzyna Czechowicz | Mdpi.com: http://dx.doi.org/10.3390/nu13124409