Brzydzisz się robaków? Niedługo będziesz je chrupał jak czipsy

17.07.2019 13:25
Jadalne owady
fot. Shutterstock

Mrówki, koniki polne i świerszcze właśnie dołączyły do zaszczytnego grona superfood, czyli żywności funkcjonalnej o wyjątkowo dużej koncentracji wartości odżywczych. Włoscy naukowcy poinformowali, że mogą posłużyć do walki z epidemią raka.

Naukowcy z Uniwersytetu Rzymskiego po raz kolejny sprawdzili wartości odżywcze owadów. Dotychczas udowodniono, że jadalne owady, takie jak mrówki, świerszcze czy koniki polne, są znakomitym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin i błonnika, ale po raz pierwszy odkryto ich właściwości w kontekście żywności funkcjonalnej. I trzeba przyznać, że jest to debiut wyjątkowo udany. Nie chodzi bowiem o wpływ na odchudzanie czy gładką cerę, ale o... profilaktykę raka!

Zmielone owady jadalne, po usunięciu skrzydeł i żądeł, mają więcej przeciwutleniaczy niż sok pomarańczowy i oliwa z oliwek. Najwyższe wartości antyoksydantów odnotowano w przypadku ekstraktów z koników polnych, jedwabników i świerszczy. Koncentracja drogocennych składników o właściwościach przeciwrakowych była pięciokrotnie wyższa niż... w świeżym soku pomarańczowym!

Koniki polne, czarne mrówki i mączniki zawierały najwyższy poziom polifenoli, który jest jednym ze sposobów charakteryzowania potencjału antyoksydacyjnego żywności.

Za to ekstrakty z jedwabników, cykad olbrzymich i gąsienic afrykańskich wykazywały zdolność antyoksydacyjną dwa razy większą niż oliwa z oliwek.

– Co najmniej dwa miliardy ludzi – jedna czwarta ludności świata – regularnie spożywa owady. Reszta potrzebuje dodatkowej zachęty – skonkludował prof. Mauro Serafini, koordynator badań z Uniwersytetu Rzymskiego.

Źródło: telegraph.co.uk