Zamknij

Te herbaty wzmocnią organizm. 5 naparów, które warto pić jesienią i zimą

07.10.2021
Aktualizacja: 07.10.2021 17:03
Herbata poprawia odporność
fot. Shutterstock

Picie herbaty to nie tylko przyjemność i zaspokajanie pragnienia. Ten gorący napój ma też zalety zdrowotne. To naprawdę ważne, co zaparzysz w swoim czajniczku. Co warto pić, by jesienią i zimą wzmocnić organizm?

Oprócz walorów smakowych, herbata ma wiele zalet zdrowotnych, między innymi może wspierać układ odpornościowy, który walczy z różnymi zagrożeniami dla organizmu, w tym z wolnymi rodnikami. Powodują one stres oksydacyjny, który uszkadza komórki, co osłabia odporność, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych czy przedwczesnego starzenia się.

Zapobiegają temu zawarte w herbacie przeciwutleniacze, a konkretnie polifenole. To roślinne substancje, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek powodowanych przez wolne rodniki. Antyoksydanty wspomagają także układ odpornościowy. Różne rodzaje herbat zawierają odmienne ilości przeciwutleniaczy. Które napary mają pozytywny wpływ na odporność?

1. Herbata matcha

Matcha to japońska zielona herbata, popularna na całym świecie. Różnica między zwykłą zieloną herbatą a matchą polega na sposobie jej uprawy i przetwarzania. Krzewy zielonej herbaty, z których produkuje się matchę, na kilka tygodni przed zbiorami są osłaniane prze słońcem i rosną w cieniu. Potem zebrane liście są suszone i mielone na proszek.

Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, a konkretnie w katechiny. Niektóre z nich występują w matchy w 137 razy większym stężeniu niż w innych rodzajach zielonej herbaty. A jak wiemy przeciwutlenicze pomagają zwalczać stan zapalny, zmniejszając ryzyko chorób. Pijąc napój przygotowany ze sproszkowanej herbaty matcha, spożywasz całe liście herbaty, a więc wszystkie zawarte w niej cenne skłądniki. Matcha zawiera jednak sporo kofeiny.

Aby przygotować matchę, wystarczy dodać około łyżeczki proszku do filiżanki z gorącą wodą i zamieszać. Można też pić tę herbatę na zimno, a także dodawać herbaciany proszek do mleka, warzywnego lub owocowego smoothie czy ciasta.

2. Biała herbata

Listki, z których przygotowuje się białą herbatę, pochodzą z krzewów zielonej herbaty, ale zbiera się tylko te młode z wierzchołka krzewu oraz pączki pokryte delikatnym meszkiem. Po zbiorach krótko suszy się je na słońcu. W porównaniu z herbatą zieloną i matchą, biała herbata ma zwykle o 15 proc. mniej kofeiny, jest łagodna w smaku i ma delikatny zapach. Zawiera też naturalne substancje antyoksydacyjne (katechiny). Badania wykazały, że wysokie stężenie przeciwutleniaczy obecnych w białej herbacie może mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom.

Białej herbaty, podobnie jak zielonej, nie można zalewać wrzątkiem. Należy parzyć ją w wodzie o temperaturze ok. 80 st. C przez 3-6 minut.

3. Napar z jagód goji

Herbata z jagód goji nie jest prawdziwą herbatą, nie zawiera też kofeiny. Te suszone czerwone owoce mają właściwości lecznicze i są bogate w przeciwutleniacze, które poprawiają odporność i chronią przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, rak czy cukrzyca. Są niezwykle zasobne w witaminę A, która ma silne właściwości antyutleniające.

Aby przygotować filiżankę herbaty z jagód goji, wystarczy zalać 1-2 łyżeczki tych suszonych owoców gorącą wodą i parzyć przez 10-15 minut. Napój można dosłodzić, np. miodem, a dla smaku dodać plasterek świeżego imbiru.

4. Herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa jest dość cierpka w smaku – to mieszanka suszonych płatków, łodyżek i liści hibiskusa. Duża zawartość przeciwutleniaczy, a zwłaszcza antocyjanów, nadaje roślinie czerwone, niebieskie i fioletowe kolory. Antocyjany chronią komórki, tkanki i narządy, wzmacniając błony komórkowe, co sprawia, że są one mniej podatne na działanie wolnych rodników.

Hibiskusowy susz (lub po prostu torebki z nim) należy parzyć 5 minut, przecedzić i rozlać do filiżanek. Można ją osłodzić do smaku.

5. Napój z kurkumy

Choć kurkuma jest lepiej znana jako przyprawa do dań, to z proszku z korzenia kurkumy można przygotować też podnoszący odporność napój. Kurkuma zawiera kurkuminę, substancję, która nadaje jej charakterystyczny pomarańczowo-żółty kolor. Wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie, co może być korzystne np. dla osób cierpiących na zapalenie stawów. Ma też właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne – tradycyjnie stosuje się ją do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy.

Kurkuma ma ostry, gorzkawy smak, więc do przygotowania napoju wystarczy niewielka ilość. Pół łyżeczki kurkumy zagotuj z dwiema szklankami wody. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Do napoju można dodać też cynamon lub cytrynę.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.