Herbata z imbirem. Dlaczego warto ją pić codziennie?

04.09.2020
Aktualizacja: 04.09.2020 19:03
Herbata z imbirem - jak ją przygotować?
fot. Shutterstock

Imbir to roślina, której właściwości lecznicze zostały wielokrotnie udowodnione. Nie tylko przez współczesnych badaczy. Ta roślina w medycynie stosowana jest już od 5000 lat. Imbir stosowano w medycynie chińskiej, hinduskiej (ajurwedyjskiej), znali go, cenili i stosowali na masową skalę Grecy, Rzymianie. Doceniają go również współcześni lekarze. 

Ten niepozornie wyglądający korzeń zawiera w sobie wiele substancji prozdrowotnych o udowodnionym działaniu (w świeżym imbirze zidentyfikowano ich około 63, w suszonym imbirze – 115). Wymienić tu można: olejki eteryczne, w których dominują seskwiterpeny oraz monoterpeny (linalol, neral, cyneol, borneol), witaminy z grupy B, flawonoidy, gingerole (odpowiadają m.in. za ostry smak).

Naukowcy są zgodni: potrawy z dodatkiem imbiru można jeść przez całe życie, bo ma on korzystny wpływ na cały organizm. W Azji jest częstym składnikiem potraw, natomiast w Polsce dodaje się go najczęściej do napojów, zwłaszcza rozgrzewających herbatek.

Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?

Imbir ma udowodnione działania antyagregacyjne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne i przeciwbólowe, antyoksydacyjne. Dzięki tym właściwościom:

  • Jest naturalnym antybiotykiem (zawiera w sobie około 10 substancji o właściwościach antybakteryjnych).
  • Poprawia pracę i wydajność mózgu.
  • Łagodzi bóle głowy oraz bóle reumatyczne (redukuje stan zapalny w organizmie).
  • Pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego (przy niestrawności czy wymiotach), normalizuje procesy trawienne, pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych.
  • Pomaga w walce z bakteriami Helicobacter pylori, które przyczyniają się do wrzodów żołądka.
  • Pomaga zwalczać infekcje grzybicze (jest skuteczny zwłaszcza w walce z Rhizopus sp.).
  • Ma korzystny wpływ na czynność wątroby.
  • Sprzyja wzmożeniu popędu płciowego (często jest traktowany jak afrodyzjak).
  • Wzmacnia układ odpornościowy (pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem oddechowym oraz grypą).
  • Pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą lokomocyjną.
  • Łagodzi poranne mdłości w pierwszym trymestrze ciąży.
  • Wspomaga pracę serca i układu krążenia.
  • Pomaga łagodzić reakcje alergiczne, uczulenia.

Herbata z imbirem = zdrowsze serce?

W badaniu przeprowadzonym w 2008 r. (opublikowanym w piśmie "Food Chem Toxicol") udowodniono, że imbir, a właściwie zawarte w nim związki, mają działanie antyagregacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, obniżające ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi. Ekstrakt z imbiru powodował obniżenie ciśnienie krwi w arteriach, wpływał na siłę skurczu, działał blokująco na kanały wapniowe. Poza tym bioaktywne związki z imbiru mają działanie antyoksydacyjne i hamują procesy zapalne. Tak więc roślina ta jest niezbędna dla optymalnego funkcjonowania serca i całego organizmu.

Zdaniem naukowców, wystarczy regularnie pić jedną herbatę z imbirem dziennie, by zmniejszać ryzyko chorób serca.

Kto powinien uważać na imbir i potrawy go zawierające?

Stosowanie imbiru powinny skonsultować:

  • kobiety w ciąży,
  • dzieci do 12. roku życia,
  • osoby cierpiące na wrzody żołądka, dwunastnicy lub refluks żołądkowy,
  • osoby z nadciśnieniem tętniczym.

W ich przypadku spożywanie imbiru musi być pod kontrolą lekarską, bo nadmiar tej rośliny może pogłębiać ich problemy zdrowotne.

Jak przygotować herbatkę z imbirem?

Plaster imbiru o grubości dwóch centymetrów centymetra umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj (można również zmiksować). Następnie 1 łyżkę takiej masy gotuj w litrze wody przez 5 minut (jeśli chcesz dodać herbatkę zrób to po 2 minutach gotowania i później gotuj jeszcze przez 3 minuty). Gdy napój trochę przestygnie, możesz dodać sok z cytryny i dużą łyżkę miodu. Opcjonalnie sok malinowy i plasterek pomarańczy. Smacznego!

Źródło: "Suplementy dla Ciebie. Jak nie stać się pacjentem", prof. Iwona Wawer, Wydawnictwo WEKTOR, 2009