Grzyby opóźniają starzenie się mózgu. Wystarczą dwie porcje tygodniowo

14.03.2019
Aktualizacja: 10.06.2019 14:06
Grzyby opóźniają starzenie się mózgu
fot. Shutterstock

Jedzenie dwóch porcji gotowanych grzybów tygodniowo obniża ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych nawet o połowę. Wyniki zaskoczyły naukowców. 

Prozdrowotne właściwości grzybów znane są nie od dziś. Zawierają one mnóstwo witamin i mikroelementów, kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym, czy polisacharydy pobudzające układ odpornościowy. Sama pieczarka jest jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, który ma działanie antydepresyjne, czy lowastatyny, która jest podstawową substancją stosowaną w leczeniu miażdżycy, wykorzystuje się ją także w leczeniu gruźlicy. Laudację należy uzupełnić o właściwości opóźniające procesy starzenia mózgu.

Właściwości odżywcze grzybów

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze przeanalizowali styl życia i nawyki żywieniowe ponad 600 Chińczyków w wieku powyżej 60 lat. Uczestnicy badania dostali także do rozwiązania testy kompetencji poznawczych, a uczeni ocenili kondycję ich mózgu.

Okazało się, że osoby, które jadły więcej niż dwie porcje gotowanych grzybów tygodniowo (300 g), miały do 50 procent niższe ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych (z ang. mild cognitive impairment, MCI).

Grzyby, które wymieniono w badaniu, to białe pieczarki, boczniaki i shiitake, ale naukowcy są niemal pewni, że korzystne działanie występuje również w przypadku innych rodzajów.

Wyniki opublikowano w Journal of Alzheimer's Disease. „Korelacja jest zaskakująca i obiecująca” – skomentował jeden z autorów, Feng Lei z Uniwersytetu w Singapurze.

Zobacz także: Lubisz pieczarki? Sprawdź, dlaczego warto je jeść 

Zaburzenia czynności poznawczych

Czynności poznawcze odpowiadają za odbieranie, przetwarzanie i utrwalanie informacji. Z wiekiem procesy te ulegają pogorszeniu. Szacuje się, że na wystąpienie łagodnych zaburzeń poznawczych narażone jest nawet 15-30 proc. osób po 60. roku życia.

Czynności poznawcze to:

  • spostrzeganie,
  • uwaga,
  • myślenie,
  • mowa,
  • pamięć.

Powstawanie zaburzeń czynności poznawczych jest naturalną konsekwencją starzenia się mózgu. Wśród przyczyn, które mogą przyspieszyć ten proces, wymienia się m.in.: miażdżycowe zmiany naczyniowe, choroby neurodegradacyjne oraz liczne, drobne urazy głowy.

Istotne jest to, że u 20-50 proc. pacjentów wykazujących objawy łagodnych zaburzeń poznawczych rozwija się utrudniający codzienne funkcjonowanie zespół otępienny.

Sprawdź takżeWiek chronologiczny a wiek biologiczny – czyli ile naprawdę mamy lat? 

Wpływ grzybów na działanie mózgu

Chińscy naukowcy uważają, że za zbawienny wpływ grzybów na działanie mózgu może odpowiadać l-ergotioneina (ET). „Jest ona unikalnym antyoksydantem i środkiem przeciwzapalnym, którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować. Ale można ją pozyskać za pomocą diety. Jednym z głównych źródeł są grzyby” – powiedział dr Irwin Cheah z Uniwersytetu w Singapurze.

Inna teoria zakłada, że korzystne działanie wykazują substancje, które stymulują wzrost nerwów m.in.: hericenony, erinacyny oraz skabroniny. Autorzy badania podkreślają, że konieczne są kolejne badania na ten temat.

I przekonują: jeśli dla kogoś 300 g grzybów tygodniowo to za dużo, to nic straconego. Nawet jedna mała porcja tygodniowo może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju zaburzeń poznawczych w starszym wieku.

Źródło: dailymail.co.uk, mp.pl