Grzyby: jak je zbierać? Mały poradnik grzybiarza

04.04.2019
Aktualizacja: 05.04.2019 08:46
Grzyby najlepiej zbierać latem i jesienią

Grzyby lubi niemal każdy, choć nie każdy jest wprawionym grzybiarzem. Gdy zaczyna się sezon na grzyby, większość osób korzysta z uroków cieplejszych dni i wraz z rodziną lub znajomymi wyrusza na zbieranie do okolicznych lasów. Choć zbieranie grzybów to sama przyjemność, to nieznajomość gatunków i sposobów przygotowywania grzybów może skończyć się tragicznie. Dlatego w czasie grzybobrania warto trzymać się kilku podstawowych zasad.

Zbieranie grzybów jest w Polsce bardzo popularne. Sezon trwa od lata do późnej jesieni, w zależności od gatunków grzybów. Najlepszym terminem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień pod warunkiem, że w czasie lata nie zabrakło deszczu. Pierwsze grzyby zaczynają wyrastać już wiosną i choć nie są to liczne gatunki, to niektórzy zaczynają zbieranie już w momencie, gdy na zewnątrz zaczyna robić się ciepło.

Grzyby, choć mają duże walory smakowe, mogą być niebezpieczne. Pomyłki podczas grzybobrania zdarzają się nawet najbardziej wprawionym grzybiarzom i dlatego ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży, dzieciom, osobom starszym i osobom cierpiącym na zaburzenia pracy układu pokarmowego.

1. Zbieraj tylko wyrośnięte grzyby

Niedoświadczeni grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby dobrze wyrośnięte i wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, łatwo pomylić i jest to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.

Jeśli zauważysz grzyba z uciętym, zniekształconym kapeluszem, nie zbieraj go. Pamiętaj również, by zbierać całe grzyby, nie tylko kapelusze. 

2. Zbieraj tylko grzyby rurkowate (gąbczaste)

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko te grzyby, które pod kapeluszami mają gąbkę. Choć i w tej grupie znajdują się gatunki trujące, to jest ich znacznie mniej, niż w przypadku grzybów z tzw. blaszką. Dlatego ryzyko zatrucia jest mniejsze.

Pamiętaj! Zbieraj tylko te grzyby, do których masz pewność. W czasie grzybobrania możesz posługiwać się albumem lub klaserem grzybów. 

3. Zbieraj grzyby do pojemnika przepuszczającego powietrze

Zbierając grzyby, nigdy nie korzystaj z foliowych torebek. Zebrane grzyby wkładaj do koszyków lub innych pojemników, które przepuszczają powietrze (np. są dziurkowane). 

Chodząc po lesie przez dłuższy czas, szczególnie gdy jest ciepło, grzyby wraz z ziemią i bakteriami zaparzają się w reklamówce. To wszystko tworzy toksyczną mieszankę, po której spożyciu można się zatruć. 

4. Sprawdzaj, czy zebrane grzyby są jadalne

Nie znasz się na grzybach lub masz wątpliwości? Lepiej nie ryzykuj. Po grzybobraniu zgłoś się do najbliższego sanepidu, czyli Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie specjaliści sprawdzają grzyby. 

– Nieraz przyszedł grzybiarz, który miał w koszyku połowę grzybów, które musieliśmy zabrać i wyrzucić, bo były niejadalne i trujące – mówi Jacek Żak, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

Pamiętaj, że grzyby trujące nie zawsze są gorzkie, to mit. Istnieją gatunki grzybów, które mają słodkawy smak, ale nie są jadalne. Dlatego w doborze grzybów lepiej nie kierować się smakiem.

5. Nie lekceważ objawów zatrucia

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawią się objawy zatrucia, takie jak wymioty, ból brzucha, podwyższona temperatura czy biegunka, koniecznie zgłoś się do lekarza lub do szpitala. Objawów zatrucia grzybami nie wolno lekceważyć, bo zatrucie może mieć tragiczne skutki. 

Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, ale potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: zdrowie.pap.pl; gis.gov.pl