Zamknij

Gorzka kawa i ciemna czekolada. Upodobanie do nich zapisane jest w genach?

03.01.2022
Aktualizacja: 03.01.2022 16:41
Gorzką kawę i ciemną czekoladę mamy w genach
fot. Shutterstock

Jeśli lubisz pić czarną gorzką kawę, to z pewnością lubisz też ciemną czekoladę. Naukowcy właśnie odkryli, że takie upodobania są zapisane w naszych genach. Wcale nie chodzi jednak o smak tych produktów… Sprawa jest bardziej skomplikowana.

Jak donosi nowe badanie przeprowadzone przez Northwestern Medicine (Northwestern University) upodobanie do czarnej kawy i ciemnej czekolady jest prawdopodobnie cechą genetyczną. Osoby pijące kawę, które posiadają wariant genetyczny odpowiadający za szybszy metabolizm kofeiny, preferują ten napój bez cukru i dodatku mleka, czyli wybierają gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny występuje u tych, którzy preferują ciemną czekoladę. Badanie opublikowano w piśmie „Scientific Reports”.

Czarna kawa i gorzka czekolada zapisane w genach

Przyczyna tego, że lubimy gorzką kawę i ciemną czekoladę, tkwi w genach. Odpowiada za to wariant genetyczny odzwierciedlający szybszy metabolizm kofeiny. Mają go zarówno osoby pijące czarną gorzką kawę, jaki i ci, którzy wolą gorzką, ciemną czekoladę od bardziej łagodnej czekolady mlecznej. Co ciekawe powodem wcale nie jest miłość do tego smaku, ale raczej fakt, że goryczka charakterystyczna dla tych produktów kojarzy im się z większą czujnością umysłu, której oczekują od kofeiny.

– To interesujące, ponieważ te warianty genów są związane z szybszym metabolizmem kofeiny i nie są związane ze smakiem – skomentowała wyniki eksperymentu główna autorka badania Marilyn Cornelis, profesor nadzwyczajny medycyny prewencyjnej w dziedzinie żywienia. – Ponieważ osoby te szybciej metabolizują kofeinę, to efekty stymulujące szybciej u nich zanikają. W związku z tym muszą pić więcej kawy – dodała.

– Interpretujemy to tak, że osoby te utożsamiają naturalną gorycz kofeiny z efektem psychostymulującym – wyjaśniła prof. Cornelis. – Uczą się kojarzyć goryczkę z kofeiną i pobudzeniem, które odczuwają. To wyuczony efekt. Kiedy myślą o kofeinie, myślą o gorzkim smaku, więc lubią ciemną kawę i, podobnie, ciemną czekoladę.

Skąd jednak u kawoszy upodobanie do ciemnej czekolady, skoro zawiera ona niewielką ilość kofeiny? Ma to uzasadnienie: w ciemnej czekoladzie dominuje teobromina, która, podobnie jak kofeina, również jest psychostymulantem.

Kawa i ciemna czekolada są korzystne dla zdrowia

Wykazano, że spożycie kawy i ciemnej czekolady obniża ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Umiarkowane spożycie kawy obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i kilku rodzajów raka. Ciemna czekolada natomiast wydaje się obniżać ryzyko chorób serca. – Korzyści płynące z picia czarnej kawy są możliwe przy umiarkowanym jej spożyciu, czyli dwóch, trzech filiżankach dziennie – powiedziała prof. Cornelis.

Nowe badania prof. Cornelis nie są bez znaczenia. – Picie czarnej kawy ma odmienny wpływ na zdrowie niż picie kawy ze mlekiem i cukrem – powiedziała naukowczyni. – Osoba preferująca czarną kawę różni się więc od osoby wybierającej kawę ze śmietanką i cukrem. Z naszych obserwacji wynika, że osoby pijące czarną kawę preferują również inne gorzkie potrawy, właśnie takie jak ciemna czekolada. Dzięki temu badaniu mamy nadzieję na bardziej precyzyjny sposób pomiaru rzeczywistych korzyści zdrowotnych nie tylko kawy, ale także innych pokarmów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Neurosciencenews.com / Northwestern University