Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? 3 powody

03.03.2020
Aktualizacja: 03.03.2020 12:20
Gorzka czekolada: nadciśnienie krwi, cukrzyca, choroby serca
fot. Shutterstock

Dlaczego plemię Kuna jest uważane za jedno z najzdrowszych na świecie? Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę i dlaczego poleca się ją osobom chorującym na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca?

Gorzka ciemna czekolada zawiera około 70 procent kakao, które ze względu na swój skład (duże stężenie specjalnego rodzaju flawonoidów) ma bardzo unikalne działanie na organizm człowieka:  

  • obniża ciśnienie krwi,
  • zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę (cukier krócej krąży we krwi),
  • zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Gorzka czekolada a ciśnienie krwi

Wielu osobom gorzka, ciemna czekolada nie smakuje, bo ma wybitnie gorzki smak. Jednak po jej zjedzeniu naprawę można poczuć się lepiej. Ciemna czekolada ma działanie wazodylatacyjne, tzn. sprawia, że rozszerzają się naczynia krwionośne, co powoduje spadek ciśnienia krwi. Nie trzeba jeść jej zbyt dużo – wystarczy 10 gramów dziennie (mniej więcej 1/10 tabliczki), by odczuć korzyści zdrowotne.

Potwierdzają to zresztą badania przeprowadzone wśród przedstawicieli plemienia Kuna (Cuna), żyjącego na pograniczu Panamy i Kolumbii, głównie na wyspach znajdujących się niedaleko wybrzeża. Kunowie piją duże ilości ciepłego napoju ze sproszkowanego kakao – nawet cztery do pięciu kubków dziennie. Okazuje się, że wśród nich wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie) praktycznie nie występuje, nawet wśród najstarszych członków plemienia (przeciętne ciśnienie krwi u nich to 110/70 mmHg). Dla porównania w krajach zachodnich ta choroba występuje u 30 procent populacji, a ryzyko pojawienia się jej rośnie wraz z wiekiem.

Początkowo badacze uważali, że niskie ciśnienie u Kunów to kwestia dobrych genów, ale nie udało im się znaleźć żadnego potwierdzenia tej teorii. Późniejsze badania wykazały, że u Kunów, którzy przeprowadzili się z wysp na stały ląd Panamy, nadciśnienie występowało znacznie częściej. Osoby te bowiem przechodziły  na dietę w stylu zachodnim. A więc dieta odgrywała tu kluczowe znaczenia. Kakao zawiera duże ilości flawonoidów, dlatego badacze uważają, że przedstawiciele tego plemienia to ludzie, których "dieta ma prawdopodobnie najwyższe stężenie flawonoidów na świecie".

Gorzka czekolada a cukrzyca

Gorzka czekolada zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Oznacza to, że organizm lepiej sobie radzi z gospodarowaniem i magazynowaniem cukru. Krąży on w krwiobiegu krócej, czyli nie dociera do tkanek, które mógłby uszkodzić, takich jak oczy, mózg, nerki czy ściany naczyń krwionośnych.

Badania wykazały, że u osób w stanie przedcukrzcowym (u których poziom cukru wymknął się spod kontroli, ale jeszcze nie rozwinęła się cukrzyca), które codziennie spożywały kawałek gorzkiej czekolady przez 15 dni, odpowiedź insulinowa była dwukrotnie silniejsza niż wcześniej. Co więcej, rozkurczowe ciśnienie krwi spadło u nich niemal o 5 punktów, co jest lepszym rezultatem niż te, jakimi mogą się pochwalić różnego typu leki na obniżenie ciśnienia. A warto zaznaczyć, że naprawdę niezmiernie trudno obniżyć ciśnienie krwi u osób w stanie przedcukrzycowym.

Gorzka czekolada a choroby serca

Tutaj znów wracamy do plemienia Kunów. Badacze przeanalizowali 78 tys. aktów zgonów Kunów z wysp oraz stałego lądu. Okazało się, że śmierć z powodu chorób układu krążenia i serca na wyspach była... dziewięciokrotnie rzadsza niż w przypadku mieszkańców lądu. Także występowanie nowotworów oraz cukrzycy było odpowiednio szesnasto- i czterokrotnie niższe. Na wyspach żyło też ponad dwukrotnie więcej osób, które ukończyły 75 lat.

Oczywiście ich bardzo dobra kondycja zdrowotna nie jest jedynie efektem regularnego picia kakao. Kunowie zamieszkujący wyspę jedzą też o wiele więcej warzyw, owoców i ryb w porównaniu z mieszkańcami stałego lądu, którzy wybrali dietę zachodnią. Badanie to pokazało jednak dobitnie, jak ważna jest zdrowa dieta. To, że Kunowie z wysp byli dziewięciokrotnie mniej zagrożeni zawałem serca, nie ma nic wspólnego z genami, a jest wyłącznie kwestią stylu życia.

Warto wiedzieć!

Gorzka czekolada o minimalnej zawartości kakao 70 procent zawiera więcej silnych flawonoidów niż zielona herbata czy owoce. Dodatkowo okazało się, że kakaowe flawonoidy mają silniejsze działanie.

Źródło: "Klepsydra żywienia" Kris Verburgh, Wydawnictwo Galaktyka 2015